søndag, april 26, 2009

Hvad/hvem sætter prisen?

Min søndags-morgen-luksus, når jeg er i Århus, er at købe morgenbrød hos Emmerys.
Men jeg slår mig i mit indre tøjr over prisen. 13 kr. for en grovbirkes. Kun én enkelt! Skråt overfor i Bruunsgade ligger Schweizer Bageriet. Jeg beslutter mig for at sammenligne pris og smag i dag.
Hos Emmerys er vi kun 3 i køen. Det er et økologisk bageri. Der bliver ikke brugt gær i brødet. Kun mel, vand og salt. Hos Schweizer Bageriet er der 15 med et nummer i hånden foran mig. Her er alle brød langstidshævet mindst 24 timer og desuden koldhævet. Der bliver aldrig brugt mel med stråforkorter. Her koster et groft rundstykke 5.50 kr. Ventetiden går hurtigt med at kigge på kagerne. Udover den mere almindelige slags wienerbrød og kager, er der også rene kunstværker bygget op af chokolade, flødeskum og frugter og sikkert andre lækkerier, der ikke er synlige.
Når det handler om smagen og oplevelsen af det hjembragte morgenbrød, så vinder Emmerys efter min mening, men Schweizer Bageriet er lige i hælene. Der er ingen fornemmelse af at spise luft og tygge i pap. Det er et godt rundstykke.
Jeg er ikke en øko-freak, men jeg køber tit økologiske basisvarer. Ikke fordi jeg synes, det smager bedre, men fordi dyrkningsmetoden er mere skånsom for jorden, tror jeg.
Men behøver det at være så meget dyrere?
Det er Emmerys grovbirkes til venstre.
I går aftes havde vi en hyggelig aften med snak og lækker lammeryg hos Olivias ejer. Oliva er en meget gammel kat. Det fortoner sig vist lidt hvor gammel. Hun har for højt blodtryk og får medicin for det.

6 kommentarer:

 1. Det var da også pokker til prisforskel, at økologiske varer er dyrere, er ok, men det her lyder godt nok som "røveri"
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 2. Hvor er Oliva da sød. Det er meget svært sådan noget med priser, men der må jo være kunder til en grovbirkes til tretten kr. Vi har også en bager her i Odense der er lige så dyr, og jeg indrømmer da gerne at jeg nogle gange lige er et smut forbi :)

  SvarSlet
 3. Umiddelbart er jeg enig med Vibeke - økologi må godt koste lidt mere. Men når jeg tænker mig lidt om, er jeg egentlig ikke sikker på at jeg mener det. Når man køber økologi beskytter man jorden, søerne og alle vandløbene mod forurening. Det burde jo egentlig koste mindre..... Så siger man, at de økologiske landbrug har et mindre udbytte. Jaja, men flere undersøgelser tyder på, at det kun er i startfasen! Jeg synes det er lidt kompliceret, men jeg køber meget økologi. Jeg har dog aldrig købt et brød fra Emmery´s, for det er altså for dyrt til mig.

  SvarSlet
 4. Vibeke, jeg synes også prisforskellen er stor. I det her tilfælde har det måske også noget med navnet at gøre.

  Pernille, jeg har også fået brød fra den bager i Odense - er det ikke noget med W i navnet? Jamen, så kan man næsten ikke spise andet, når man først har prøvet.

  Jens, der er nok mindre udbytte af økologisk drift, har jeg hørt.
  Men jeg kan godt lide tanken om, at jord og vandløb ikke bliver belastet med sprøjtemidler.
  Jeg ved ikke nok om det.

  SvarSlet
 5. Jeg synes ikke, at økologi kan retfærdiggøre en sådan pris! Muligvis er råvarerne dyrere - men den slags prissætning vil afskrække folk fra at købe økologisk!

  I Frankrig er der kontrol af politiet på prisen på et flûte (baguette). Inden Euroen kostede det ca. 3 FFR - men idag tit 1 EUR (6,55957 FFR!) Jeg køber sjældent hvidt brød - men forleden dag købte jeg en baguette - 88 cents i fattigudgaven, 1.14 med speltmel og 1.70 tror jeg for økologisk! Dobbelt så dyrt!

  SvarSlet
 6. Emmerys er uhyggeligt dyrt, men godt. Hos dem køber man også navnet med i prisen. Der er lidt snob-effekt over at gå med en Emmerys pose :-)

  Schweizer Bageriet er efter min mening den bedste bager i byen!

  Sikke en dejlig kat :-)

  SvarSlet