onsdag, januar 06, 2010

Dronningen og mig - og hendes nytårstale.

Det her indlæg skulle have været skrevet d. 1. januar. Dronningens nytårstale er allerede seks dage gammel og ved at gå i glemmebogen.
Hun sagde noget om alder, som jeg ikke kunne have sagt bedre ;-)
Og derfor har jeg plukket nogle citater ud:
"For mange er det at blive ældre vanskeligt at affinde sig med. Som voksen vil man gerne blive ved med at føle sig ung. Ja, det er nærmest et krav at holde sig ikke blot ungdommelig, men ung i 10, 20 år længere end man egentlig er det.
Vi beundrer dem, der holder sig unge hele livet, vi gør det næsten til en dyd i sig selv, som om årene ingen spor må sætte sig, den dyrt vundne erfaring ikke må komme til udtryk.
Det er måske noget af det, der gør vores tid så forjaget. Det er dejligt at kunne det ene og overkomme det andet, men det kan også være tilfredsstillende at sætte sig roligt ned og vide, at der er mindre at jage efter, og at det perfekte ikke altid er så vigtigt."
Så langt dronningens ord. Jeg synes, det er dejligt, at billedet af det ældre/gamle menneske er ved at ændre sig. Nu ses ikke automatisk for ens indre blik en person i gyngestol, når talen falder på ældre.
Nu er vi gået i den anden grøft og tror, at alle ældre rejser rundt i verden, dyrker al slags sport og har vaner og klædeskab fælles med de unge.
"De der tidligt mærker alderens forandringer sætte ind, må vi ikke tabe i den store og glade ungdomsdyrkelse" er også et udsagn, jeg er meget enig i.

Lidt kongelig var jeg vel som barn, idet jeg havde frisure til fælles med prinsesse Margrethe. ;-) Prinsessekrøllen blev den kaldt.
Mange mødre med små piger prøvede i 40erne at efterligne den kongelige krølle, der bleve drejet på toppen af hovedet af pigerne over det ganske land.
Det ses nok ikke så tydeligt på billedet, men den var der, prinsessekrøllen.

6 kommentarer:

 1. Dronningens tale gik også rent ind her, og du er da bare kær med hundehvalpe og krølle :-)

  SvarSlet
 2. Lene, hun - dronningen - kommer vidt omkring i sin nytårstale og får sagt mange kloge ting.
  Der er ikke mange billeder fra min barndom, så jeg er særlig glad for dem, der findes

  SvarSlet
 3. Jeg kunne desværre ikke se den i år - men jeg læste den på nettet efterfølgende; og jeg synes, at det var noget meget rigtige ord. Der skal være en balance mellem det overdrevent unge og ikke at lade sig synke ned i stilstand.

  Men der skal da også være tid til at nyde, at man HAR ydet og nu kan tage tingene i et andet tempo.

  Jeg kan huske billeder af min mor med prinsessekrøller - hun er 1 år ældre end Margrethe, men det afholdt ikke min mormor for at ville efterligne også!

  SvarSlet
 4. Nille, det handler nemlig om balance, som du skriver og at give sig selv lov til at tænke, at man har ydet.
  Så din mor havde også prinsessekrølle. Det har nok ikke været sjovt, hvis man havde hår der glat og kraftigt. Vi havde jo ikke krøllejern (hos os) ;-)

  SvarSlet
 5. Jeg har også et billede af mig selv med prinsekrøllen, jeg tro jeg sætter det på bloggen, her sidst måneden når jeg har fødselsdag.

  SvarSlet
 6. Conny, det glæder jeg mig til at se.

  SvarSlet