fredag, februar 12, 2010

Senioruniversitetet for alle aldre

Musikhuset i den sene efter middagssol i går ved 17 tiden.
Musikhuset lægger lokaler til i anledning af fire meget spændende foredrag, der har hjernen som tema. Der forskes og udvikles ny viden bl.a. ved hjælp af avancerede scanningsapparater. Jeg er især spændt på at høre, hvad professor Milena Penkowa har at fortælle, om aldring og hjernen, når hun kommer i april.


I går hørte vi om den nydelsesfulde hjerne. Nydelse er meget fundamental for vores overlevelse, og sex og mad hører til de fundamentale nydelser. Til de såkaldte højereordens nydelser hører f.eks. musik og kunst.
Mange mennesker er i kortere eller længere sygdomsperioder (depression, spiseforstyrrelser) ikke i stand til at opleve nydelse.
Det er nu muligt at kortlægge forskellige netværk i hjernen. Vi hørte om operationer, hvor man lægger en lille elektrode ind i hjernen og et batteri i brystet, så der kan stimuleres det relevante sted, og f.eks. dæmpe smerter, eller hæmme ufrivillige bevægelser (ved dystoni) eller fremmer rigide bevægelser (ved parkinson).
Meget spændende.

3 kommentarer:

 1. Jeres musikhus er da den smukkeste ramme for foredrag, Betty, og det lyder spændende, hvad du fortæller om foredraget i går. Jeg kender selv en fyr i 50'erne med parkinson, og det gør netop ondt at se, hvordan hans bevægelser er ændret.

  SvarSlet
 2. Sikke mange spændende ting, du oplever. Skønt at få lidt "til hovedet".

  SvarSlet
 3. Madame, det var rigtig godt, vi fik et Musikhus for nogle år siden. Der foregår mange ting, og det ligger tæt på mig.


  Eva, som du siger, det er skønt med noget "til hovedet" ;-)

  SvarSlet