tirsdag, december 21, 2010

Stegte marinerede sild.

For lang tid siden fik jeg en indkaldelse til brystkræftscreening i Viborg d.21. dec.
Min første reaktion var at aflyse, fordi det var for tæt på jul.
Ved nærmere eftertanke  var det alligevel en god ide at få det gjort, for så ville juletravlheden forhindre mig i at gå og være nervøs for resultatet.
Da dagen i dag viste sig at være postkortsmuk, glædede jeg mig til en tur gennem det sneklædte landskab, og en tur i Viborgs gamle bydel evt. med et kig ind i Domkirken.
Men apparaturet brød sammen i Viborg, og jeg fik en aflysning en time før, jeg skulle afsted.

Så havde jeg lige pludselig mulighed for andre gøremål.
Juleaktivitetsagtige gøremål.
Jeg fik handlet - dog fik jeg ikke en and med hjem. Kvicklys ænder i dag var uden indmad. Og indmad må der til for at få en god fond til sovs.

Henrik plejer at lave stegte marinerede sild til sin families julefrokost, men han er influenzaramt, så jeg har fået lov.
Her kommer opskriften, som jeg har tilsat lidt krydderier.

Der skal bruges 20 sild i den familie.
Først klippes rygfinnen af, men ikke for tæt på, for så bliver der hul igennem.
Fileterne tørres godt med køkkenrulle




Så lægges de med skindsiden nedad, drysses med salt og peber, foldes sammen og vendes i grahamsmel med salt og peber.
En pande varmes op med en blanding af olie og smør. Når en sild kommer på panden, vil den åbne sig, så den skal holdes nede med en spatel, og derfor kan man stege højest to ad gangen.
Andre vil måske mene én ad gangen.
Når fileterne er stegt, lægges de på en tallerken til afkøling.

Mens man steger sild, kan lagen stå og simre.
Til lagen bruges:
9 dl. eddike
375 g sukker
lidt salt
2 -3 laurbærblade
1 kanelstang
2 stjerneanis
8 nelliker
25 -30 peberkorn
3 løg skæres i ringe og simrer med i en ½ time.

Lagen afkøles.
Sild og lage lægges i en boks og stilles i køleskabet.
Der skal gå mindst 3-4 dage før de spises og gerne endnu længere.
Posted by Picasa

4 kommentarer:

  1. Uhm, stegte sild:)
    Her på matriklen skal der bare købes en smule i dag, og så kan julerengøringen få plads på torsdag. Det passer vist godt med vejrudsigten.

    SvarSlet
  2. Hvor ser de sild gode ud.
    Godt, at du fik lov til at stege dem, så vi kunne få opskriften ☺.

    SvarSlet
  3. Ærlig din tid i Viborg blev aflyst, når du nu hade indstillet dig på du skulle af sted.Dine sild ser rigtig lækkere ud.

    SvarSlet
  4. Tak for opskriften. Jeg har lige lavet 20 sild, som står til afkøling. Glæder mig til at dele dem med familien 1. juledag.
    Glædelig jul.

    SvarSlet