søndag, oktober 27, 2013

Gruk og Piet Hein.

Jeg faldt over det her lille gruk, og det passer godt på mig. Inden der kommer gæster, får jeg lidt (meget) travlt. Der er lige nogle bøger og avisudklip, der skal flyttes. Et par borde, der skal tørres af og en håndvask, der skal ordnes. Men sterilt, som Piet Hein siger, bliver her nu aldrig.

Piet Hein siger det på denne her måde:

Vi gemmer al den hygge væk,
som flyder her til daglig
og sørger for at alt er tomt
og vinkelret og saglig.
Her ligner et sterilt
og ubeboeligt kontor
for der kommer et par mennesker,
som skal se, hvordan vi bor.

Piet Hein skrev mellem 7000 og 9000 gruk. Korte digte, der indeholder små og store sandheder. Eller tankevækkende finurligheder og skæv humor. Mange af dem er oversat til andre sprog.
Piet Hein var arkitekt og designede ellipsebordet, lysestager, lamper, vaser og mange andre ting. Han døde i 1996, men hans værker er uden tvivl udødelige.


4 kommentarer:

 1. Heins gruk fortæller fint hvordan John helst ser vores hjem se ud, når vi skal have gæster ... jeg er aldeles ligeglad med, at folk kan se, at her bor rigtige, levende mennesker. Jeg synes netop, at den slags hygge skal være synlig - er aldrig gådet ind for Bo Bedre-udstillingshjem.
  Men okay: badeværelserne er løbet over og køkkengulvet vasket - det skal jo heller ikke være ulækkert for andre at komme hos os ;-)

  SvarSlet
 2. Jeg holder utrolig meget af Piet Heins gruk og har flere bøger med dem. Min mor havde en platte i køkkenet, hvor der stod 'Husk at elske, mens du tør det. Husk at leve, mens du gør det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte, teksten på din mors platte er virkelig en stor sandhed. Den findes på kort og platter og sikkert andre steder. Den er også værd at huske på.

   Slet
 3. Ellen, det er nu godt at have én ved sin side, der kan tage mere afslappet på den slags ting. ;-)
  Jeg har det i stor udstrækning som dig. Jeg må bare se i øjnene, at jeg skal bruge lidt mere tid nu end tidligere til at lave mad til gæster og rydde op.

  SvarSlet