torsdag, januar 16, 2014

Borgertopmøde om overvågning.

Nogle uger før jul, fik jeg et brev fra Teknologirådet. Det var en invitation, der var sendt ud til 8.500 tilfældigt udvalgte borgere i region Midtjylland i håb om, at 200 ville melde sig til arrangementet.
Invitationen gælder et borgertopmøde, der handler om overvågning.
Det er et EU-projekt, og der afholdes borgertopmøde i 9 europæiske lande. Projektet (SurPRISE) vil samle borgernes synspunkter på de nye sikkerhedsteknologier og videreformidle dem til EU-kommisionen, som ønsker at finde ud af, hvad der gør borgerne sikre og trygge.
Jeg har ikke noget at skjule, og derfor er overvågning fint for mig. Men eftersom jeg ingenting ved om de forskellige sikkerhedsteknologier, så er det måske et letkøbt synspunkt at have. Og så er jeg tilpas nysgerrig, så jeg meldte mig til.
Billedet her er forsiden af et informationshæfte, som deltagere skal læse inden mødet.
Hvis du vil læse om det, er der en hjemmeside Surprise-project.eu

Jeg synes, det har været virkelig spændende at læse om de tre emner: avancerede overvågningskameraer,
overvågning af internettet vha. 'deep packet inspection' og smartphone tracking.
Jeg glæder mig til at få det uddybet og diskuteret. 
Efter at have læst materialet sidder jeg med spørgsmål som, hvem udbyder sikkerhedsteknologier? og hvem køber udstyret - er det i fri handel? hvem er de mennesker, der sidder og håndterer alle de personfølsomme data - hvordan er de uddannet? Her i DK råder politiet og offentlige myndigheder over sikkerhedsteknologier. Jeg synes, der skal være meget mere åbenhed om, hvad og hvordan det bruges.
Det er helt sikkert, at vi alle er overvåget via vores brug af computer og mobiltlf. Og mange steder af de avancerede overvågningskameraer, som ikke er de små butikskameraer.
Jeg synes stadig, at overvågning er en god ting. Planlægning af kriminalitet kan opspores tidligt og diskret.
Det har sikkert været med deep packet inspection, at børneporno-ringen i Fillipinerne lige nu er blevet afsløret og opsporet.
Spørgsmålet er, hvordan sikkerhedsteknologier kan misbruges, eller hvordan uprofessionel håndtering kan skade?

Det er på lørdag. Jeg fik en mail på et tidspunkt, om at der manglede deltager mellem 18 og 40 år. Jeg kan god forstå, at unge og småbørnsfamilier ikke vil bruge en lørdag fra 10-16 på at sidde til møde. Jeg troede derfor, jeg ikke kom med pga min høje alder. 
Som der står i brevet, så er vi udvalgt, fordi vi ikke er eksperter. Fordi vi er almindelige borgere, hvis hverdagsliv påvirkes af de beslutninger som politikerne træffer både her og i EU.
Indtil videre har det været interessant. Så må vi se, hvordan mødet forløber.

6 kommentarer:

  1. Det bliver spændende at læse din kommentar efter mødet ...

    SvarSlet
    Svar
    1. Pia, jeg vil prøve, om jeg kan fortælle noget om det. Det er et stort emne.

      Slet
  2. Det er en ubehagelig tanke, vi alle er overvåget via vores brug af computer og mobiltelefon.Som Pia skriver, bliver det spændende at læse, hvad du oplever på mødet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, jeg hører lige i nyhederne her til morgen, at præsident Obama i dag vil holde en tale, om netop overvågning, til det amerikanske folk. Jeg tror helt sikkert, at vi som almindelige mennesker ved alt for lidt om de teknologier, og hvordan de bliver brugt. Vi kommer nok til at høre mere fremover.

      Slet
  3. Brug er godt. Misbrug er ikke godt. Morfin bruges jo også fornuftigt i smertestillende sammenhæng, mens narkomanen misbruger det.
    Jeg har i princippet intet imod overvågning, hvis det kan gøre den ikke-kriminelle borger mere tryg. Problemet er, at alt kan misbruges - og det bliver det så også - men alligevel foretrækker jeg overvågningen. I England har de gode resultater med deres CCTV, så vi, der ikke har nopget at skjule, skal nok bare være tilfredse med overvågning.
    Dermed siger jeg ikke, at det kan være ligemeget med det møde - det er fint, at du går med, at du viser interesse - og ikke mindst, at der er vilje til oplysning.
    Bare vi ikke skal stemme om det - jeg er nemlig ikke enig i, at vi skal vide alt, for dermed ved forbryderne også alt, og så er vi jo lige vidt ... jeg har det fint med at nøjes med at vide, at der er nogen, der passer på mig. Hvordan de gør det, er for mig lidt ligemeget.

    SvarSlet
  4. Ellen, jeg tror heller ikke, jeg vil ændre holdning. Jeg synes overvågning er vigtigt. Men jeg vil gerne vide noget om det. Og jeg synes, vi som befolkning skal vide, hvilke systemer og teknologier, der bliver brugt. Ikke fordi vi skal kunne gribe ind, som du siger, ved at stemme om det. Men for at vide, hvad politikerne bestemmer.

    SvarSlet