tirsdag, august 11, 2015

Benjamin Langøre har fået et andet navn ...

Kender du Beatrix Potters historier og illustrationer om Peter Kanin, hans søstre Flopsy, Mopsy og Topsy og deres fætter Benjamin Langøre?

Da mine piger var små, læste vi historierne i de små bøger udgivet af Gyldendal.

Jeg synes, illustrationerne er helt fortryllende charmerende.

Jeg har introduceret bøgerne til Christian. Men forleden dag, da vi skulle til at læse bogen om Peter Kanin kunne jeg ikke finde den.

For nogen tid siden købte jeg den store bog "De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner." Jeg havde faktisk glemt, jeg havde den, men den dukkede meget belejligt op i min erindring.
Vi satte os godt tilrette i sengen med bogen foran os, men kun få linjer inde i historien var der noget galt!
I denne her udgave fra Aschehoug hedder Peter Kanins søstre Flopsy, Mopsy og Silkehale!
Silkehale ... hvad er det for et navn i stedet for Topsy?
Lidt længere henne viser det sig, at Hr Gregersen (ham med haven, hvor Peter Kanin hugger/spiser grønsager) er blevet til Hr. Suhr.
Nu er Hr Gregersen ikke det mest mundrette ord, men det behøver det heller ikke at være. Svære ord kan godt figurere i en børnebog.
Hr. Suhr er let at sige. Navnet passer også på manden og hans humør. Alligevel synes jeg, det passer bedst til den sure mand, at han hedder Hr. Gregersen.
I fortællingen om Benjamin Langøre, der er Peter Kanins fætter, har Benjamin fået et andet efternavn. Han hedder Benjamin Kaninsen.
Det lyder helt forkert i mine ører.
Da jeg giver udtryk for min undren over de ændrede navne, svarer Christian, at det er nok, fordi det er et andet sprog. Der kom et nyt barn, der ikke kunne tale dansk, i hans børnehave for ikke så længe siden. Og barnet talte et andet sprog.

De små bøger fra Gyldendal er fra 1972 og oversat af Anine Rud.
De samlede fortællinger fra Aschehoug er oversat af Kirsten Kincaid og Ole Knudsen i 1997.

Og som Christian siger, så er det et andet sprog.

Jeg synes bedst om den gamle oversættelse ...
Men sådan er det vel altid.

8 kommentarer:

 1. Ja, sådan vil det nok altid være - ingen skal ændre på ens børnelitteratur. For Christian og alle andre i hans generation vil det være sådan, som det er nu, og det skal ingen ændre på om mange år.
  Men ... helt at fjerne den fine allitteration i de tre pigenavne virker forkert, synes jeg. Det forstår jeg ikke grunden til. Det ville svare til at ændre Rip, Rap og Rup til ... måske Rip, Rap og Flagspætte! Ret fjollet, ville jeg mene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, din sammenligning med Rip, Rap og Rup sætter det hele i relief. Fjollet at ændre det navn til Silkehale. Måske er det noget med, at oversættere vil sætte deres eget præg på teksten?

   Slet
 2. Åh, de dejlige illustrationer. Og jeg kan sagtens genkende din manglende forståelse over de ændrede navne. Der er da ikke sket en forbedring.....

  For år tilbage blev Peter Pedal pludselig til Georg Nysgerrig. Et helt åndssvagt (og u-poetisk) navn. Det var vist noget med rettigheder og forlag og den slags. Men nu kan man igen købe Peter Pedal-bøger. Dét er på sin plads.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er sådan nogle skønne illustrationer. Det virker helt forkert at kalde Peter Pedal for Georg Nysgerrig. Der er slet ingen poesi i det navn.

   Slet
 3. Dem kendte jeg ikke. Vidunderlige illustrationer.

  Jeg har det som du mht. ændrede navne etc. Jeg tænker her på Pippis far ikke er negerkonge mere, og en flødebolle ikke må hedde negerbolle.
  Hvad med lille sorte Sambo, mon han må hedde dette i dag?

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyden, det er sådan nogle søde historier om dyr, der agerer på samme måde som menneskebørn.
   Nej, vi bryder os ikke om, når der bliver ændret på navne i vores barndomslitteratur.

   Slet
 4. Jeg kender illustrationerne, har også set filmen om Beatrix Potter, har måske også læst en enkelt af historierne, men hvorfor vi ikke har læst flere af dem, undrer jeg mig over i dag. For jeg har læst og læst for søstre og mine egne børn. Og navne skal da ikke laves om, men sikke en herlig kommentar fra Christian :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lene, jeg har også set filmen om Beatrix Potters interessante liv.
   Jeg synes også, Det var en fin kommentar fra Chr. ;-)

   Slet