fredag, august 21, 2015

Børn kan godt lege ...

Jeg har lige læst et læserbrev i den lokale avis, hvor en kvinde fortæller om sin barndoms lege på landet. Hvordan man kunne lege uden legeredskaber. Hun mener, at nutidens børn ikke kan finde ud af at lege, medmindre de er på en legeplads.
Jeg ser tit, hvordan mine børnebørn nyder legepladsernes muligheder.
Men de har også stor fantasi til at finde på noget selv.
Da vi gik hjem fra børnehaven i onsdag, var nogle træer og buske blevet beskåret, og der lå mange grene på fortovet.
Christian fandt hurtigt nogle små grene og pinde. To pinde lagt over hinanden var en flitsbue, og så blev der ellers nedlagt imaginære farlige dyr.

Da et par pinde skulle stikkes ned i t-shirten omme i nakken, troede jeg, det var fordi, det kløede på ryggen?


Men nej. Jeg måtte da kunne forstå, det var der, de ekstra pile skulle være.

Hjemme hos mig, fik han øje på mine forskellige ørestikkere, og straks var flitsbuen lavet om til en fiskestang.En snor på pinden og en blå ørestikker, og fiskestangen var klar.

Den var enorm stor og stærk. Der blev fanget både hvaler og hajer på mit stuegulv.

Det var ikke noget, jeg fandt på.

Så jeg konkluderer, at fantasien fejler ikke noget, selv om barnet går i børnehave og har mange legeredskaber til sin rådighed

Det er derimod mig, der finder på, at vi skal kigge under blomsterkrukkerne. Der i mørket bor der forskellige dyr.
Christian er meget interesseret. I sidste uge var der både ørentviste, regnorme og bænkebidere. I forgårs var der kun bænkebidere.
Det er nogle sjove små bæltedyr. De gør ingen skade i haven.
Vi studerer dem nøje og sætter dem ud igen, inden Christian skal hjem. Selv om han gerne vil have dem med hjem i lejligheden.
Jeg hygger mig meget med at kigge på det småkravl, der findes i haven.

6 kommentarer:

 1. Herligt at høre om dine børnebørns fantasilege. Det er mine også fantastisk gode til, og jeg tror ikke, at børn generelt mangler fantasi i dag - hvorfor skulle det have forandret sig? Derimod tror jeg, at der er mange forældre, der har en misforstået tilgang til, hvad det er at lege, hvilket selvfølgelig præger børnene. Hvis de bliver stopfodret med legeredskaber af forskellig art, er det selvfølgelig fint nok, men tag redskaberne fra dem, og de skal nok selv finde på noget, hvilket jeg tror er rigtig sundt for ungerne at gøre.

  SvarSlet
 2. Ellen, jeg har set på din blog, at dine børnebørn leger meget, og de leger sammen. De har stor glæde af hinanden, kan man se. jeg tror også alle børn finder på noget, hvis der ikke er legetøj ved hånden. Og jeg synes selvfølgelig, at mine børnebørn er utrolig gode til at finde på! Sådan er det at være mormor. ;-)

  SvarSlet
 3. Selv yngstebarnet her - kan lege selv - noget papir der kan larme, det plastik der er omkring et blad kan larme.
  Jeg bor i et område med mange børnefamilier, og her kan de fleste lege og ikke kun på legepladsen, men med de ting de ser på vejen. Det er så hyggeligt at observere.
  Selvfølgelig er der sket en ændring i deres måde at lege på, i forhold til det vi gjorde, de bliver jo påvirket af det vi voksne gør, rigtig mange sidder der bag en mobil, tablet, glemmer at være tilstede.

  SvarSlet
 4. Abildjyden, det er så sjovt at se, hvordan helt små børn fornøjer sig med papir og de lyde, det frembringer.
  Ja, børn påvirkes og efteraber det, voksne gør. På godt og ondt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har forøvrigt et ordsprog jeg bruger meget ofte, selv mine børn vil sige - det er mors sætning :-)

   Husk børn gør som vi gør ikke som vi siger

   Det er så sandt

   Slet
 5. Abildjyden, det er helt sikkert. Vi er forbilleder. Nok meget mere end vi tror. Så det er en fin mors sætning, du har ;-)

  SvarSlet