onsdag, december 09, 2015

En æbleskivedag.

Sidste år var æbleskivestegning ikke interessant for Christian.


I år skulle det prøves igen.


Først skal der en lille smørklat i hvert hul.
Jeg havde skåret små smør-firkanter ud af den kolde smør.

Alligevel skal der to teskeer til at få smørret til at slippe og glide ned i panden.



Der skal mange små håndbevægelser til at vende æbleskiverne. De skal vendes i små nøk og hele tiden drejes.


Jeg tror, det kræver mere finmotorik, end en 4årig er i besiddelse af.


I hvert fald syntes Chr., det var nok for ham at medvirke til den første portion.


Mens jeg fortsatte, så portionen kunne være stor nok til hans far og mor og Johanne lidt senere, så gik han i gang med at skrælle en appelsin.





Jeg kan se, han bruger den teknik, en pædagog i børnehaven lærer dem, når de snitter pinde:
at snitte væk fra sig selv.

Det er dog ikke den letteste måde at åbne en appelsin på.


Snart forlod han køkkenet og gik i gang med en af yndlingslegene, nemlig at lave en hule.
Stole skal sættes sammen og bindes med bælter og elastik.



I aften sluttede efterårssæsonen i svømmeklubben, og vi markerede det med at spise æbleskiver og drikke kaffe.
Det var hyggeligt at snakke sammen og se hinanden i lidt mere tøj end badedragt.


Jeg prøvede en ny udfordring i aften. Man kan ikke kalde det hovedspring, men liiiidt i den retning.
Man sidder på kanten med benene ned i vandet, strækker armene op, bøjer hovedet frem, så hagen hviler på på brystet og så ud i vandet. Arme og hoved rammer vandet først.
Jeg tror, det er elementært for de fleste. Men vi, her på begynderholdet, bliver så glade over at vi tør. Også selvom vi kan se på instruktørens lille film af hver enkelt, at der er gode muligheder for forbedring.

Mine æbleskiver var bedre end dem, vi fik i svømmehallens cafe.
Opskriften er efter inspiration fra Isabellas og ændret lidt.

2 æg
1/2 l kærnemælk
25 g smeltet smør
Piskes sammen, og heri blandes
250 g mel
1/2 tsk natron
25 g lyst rørsukker
1 lille teske kardemomme
lidt reven skal af en appelsin.

Der bliver ca 20 æbleskiver ud af den portion.

I nogle opskrifter ser jeg, at æggeblommer og hvide deles og hviderne piskes stive og vendes i tilsidst.
Det gjorde jeg ikke. Jeg brugte den nemme metode.
Og resultatet var godt.

Update 15.12.15.
Jeg har set en opskrift på Lone Landmands blog.
Den ser lækker ud:

3 æg
150 g sukker (jeg vil nok bruge lidt mindre i forhold til, jeg synes mine med 25 g var tilpas søde)
3 dl kærnemælk
1 dl fløde
1 spsk rom
250 g hvedemel
1/2 tsk natron
10 g gær
1 tsk kardemomme
1 vaniljestang
skal af 1 citron
1 revet æble

Dejen her skal langtidshæve. Gerne natten over.
Måske bliver det ikke i år? Men så gerne  til næste år.


10 kommentarer:

  1. Jeg kan slet ikke huske, hvornår jeg sidst har fået hjemmelavede æbleskiver. Uhm.
    Og hyggeligt med køkkenskrivere, der selv kan mærke, når det er nok.
    Hvor er det imponerende med dit vovemod i vand. Tænk, hvor langt du er nået.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, min æbleskivepande var også ude af cirkulation i mange år. Men det er hyggeligt sammen med et barnebarn.
      Ja, det er sjovt med vandet.

      Slet
  2. Huler ved man da, hvad er! Men det er fint, at han i hvert fald forsøger at hjælpe dig.
    Det er 100 år siden jeg har fået rigtige æbleskiver, som jo slet ikke kan sammenlignes med de færdiglavede - som jeg aldrig køber, men det er der så andre der gør ...
    Det lyder godt med lidt reven appelsinskal i - og jeg gider heller ikke piske hviderne stive.
    Du fik lige inspireret mig ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, er æbleskiver egentlig ikke en lidt mere besværlig udgave af pandekager?
      Det handler om hygge. ;-)

      Slet
  3. Hvor er det hyggeligt, at du bage æbleskiver med Christian! Vi har ikke fået hjemmelavede æbleskiver, siden vores søn boede hjemme.
    Jeg er meget imponeret over dit vovemod i vand!

    SvarSlet
    Svar
    1. Gitte, det er en hyggeting at bage æbleskiver, som jeg mest forbinder med børn.
      Jeg har stor glæde af svømmeundervisning - selv om der er meget, jeg ikke tør. ;-)

      Slet
  4. Hvor er du bare sej, jeg er imponeret over så meget, der er sket siden du kastede dig i vanet. Vinterbadning, hoveddyk osv. Godt gået.
    Og så fik jeg som de andre lyst til hjemmebaget æbleskiver, og hvor I dog hygger jer. her er der også blevet bygget huler overalt i huset :-)

    SvarSlet
  5. Lene, jeg ville nok ikke have troet om mig selv for et par år siden, at jeg ville få så stor fornøjelse af vandplaskeri ;-)
    Den leg med at bygge huler er nok altid aktuel. Den giver børnene mulighed for at bruge fantasien på alle mulige måder.

    SvarSlet
  6. Jeg har mistet min æbleskivepande, det opdagede jeg 5 min. før mine gæster ankom sidste år. I år har jeg købt en af de elektriske, skal have besøg i morgen, børn og børnebørn kommer til brunch forhåbentlig en travetur, og skrub af med æbleskiver.
    Den der skæreteknik kan jeg ikke hitte ud af, når mine gulerødder, kartofler etc. skrælles må jeg tilstå, kniven bevæger sig ind mod mig, men ser også børnebørnene bruge den anden teknik.
    Jamen det er da første skridt til det rigtige hovedspring, det er sådan der undervises, selv for det helt små. Pludselig kan du stå på skamlen ;-)

    SvarSlet
  7. Abildjyden, jeg ser først din kommentar i dag. Tak for den.
    Det er noget værre noget at stå uden æbleskivepande. Tillykke med den nye.
    Jeg tror, den skæreteknik med at snitte væk fra sig selv, er beregnet til at snitte en gren. Når vi skræller kartofler, gulerødder osv. , så må det være ind mod os selv. Det kræver mere styr på kniv og små bevægelser, som jeg tror, børn først behersker senere.
    Tak for opmuntrende ord om svømning ;-) ;-)

    SvarSlet