mandag, december 21, 2015

Nu rinder solen op ...

Det var sådan, det var i morges:

"Nu rinder solen op af østerlide,
forgylder klippens top og bjergets side ..."

(bortset fra vi hverken har klipper eller bjerge; men trætoppe og vand kan også forgyldes)

Billedet i dag er fra Vestre Badeanstalt, hvor foreningen Den Blå Tap engang imellem måler vandtemperaturen.
At jeg, der hele mit liv har været den mest kuldskære og vandskrække, er blevet så glad for det kolde dyp, er jeg ikke holdt op med at forbavses over.

I dag søgte jeg på Google på ordet vinterbadning for at få en forklaring på, hvorfor det er så relativt populært at tage en dukkert i det kolde vand.

Der er videnskabelige forklaringer på, hvad der sker i kroppen.
Den får et chok af kulden, og hjernen frigiver  en cocktail af signalstoffer, som adrenalin, noradrenalin, serotonin, kortisol og dopamin.
Man bliver simpelt hen høj af det. Man får et bedre blodomløb og er ikke så kuldskær. Man styrker sit immunforsvar og bliver sjældnere forkølet.
En af de virkninger, jeg har kunnet mærke fra begyndelsen, er, at jeg føler mig glad og frisk efter badet. Om det holder, ved jeg ikke. Om det er et begynderfænomen?
Hvis jeg havde boet tættere på søen, ville jeg sikkert bade mere end de to gange om ugen, det er blevet til indtil nu. Jeg skal køre 10-15 min. for at komme derhen.
Jeg begyndte d. 31. aug., da min datter udfordrede mig.  Hun vidste godt, jeg ikke var et badedyr, og jeg havde da også kun været i vandet 1 gang i løbet af sommeren.
Men jeg imponerede hende og fik blod på tanden.
Det er ikke hver gang, jeg kan få en aftale i stand med de to, jeg kender, der vinterbader. Men jeg har opdaget, der altid er en eller flere, der enten er i vandet eller lige skal til det, når jeg kommer derud. Jeg er blevet overrasket over, så mange forskellige mennesker, jeg møder. Der er unge, gamle og børn. Mest folk i moden alder, men forbavsende få mænd. De kommer nok til badetider i Den Blå Tap. Det er en lukket klub, hvortil man kun kan få adgang, hvis man har været vinterbader i 2 år. Jeg ved ikke, hvordan man dokumenterer det?

Nok om det kolde vand. ;-)
Det er snart JUL.
I aften er den frosne and lagt i køleskabet, så den kan tø langsomt op.
Jeg har lavet brunkagedej i dag, så Mattias og jeg kan bage i morgen. Jeg har også fået en stjerneplade til den gamle kødhakker og har stadig en halv portion vaniljekransedej, hvis vi kan nå at lave vaniljekranse.
Jeg har julegaverne i hus, bortset fra et par stykker.
Vi har snakket køreplan for juleaftensdag og juleaften, hvor vi bliver 5 voksne og 4 børn hos min datter. Det gælder om at få fordelt goderne i løbet af dagen, så de små ikke skal blive overspændte.
Det skal nok blive godt.


5 kommentarer:

 1. Det der vinterbadning er bare så godt. Og en god sæson, du er startet i, hvor der ikke skal hugges hul på isen.

  Tænk, at du fik skaffet en stjerneplade til din kødhakker. Så kan det da rigtig blive jul.
  Ja, det er vigtigt med de små børn, at de kan holde ud at være i al den spænding. Det må de voksne sørge for. Mon ikke I får en dejlig juleaften med alle de forberedelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er et godt tidspunkt, jeg fik startet på. Og det er jo heller ikke rigtig vinterkoldt endnu. ;-)
   Ja, stjernepladen kom fra AZ-isenkram. Tak for henvisning. Jeg tænkte, jeg ville lave et indlæg om en usædvanlig hurtig ekspedition ;-)

   Slet
 2. Tusind tak for en dejlig fortælling om vinterbadning.
  Jeg har tidligere givet dig "High Five" for du har bevaret glæden og selvdiciplinen, måske er du medlem fra aug. 2017, du har trods alt bloggen her som dokumentation ;-)
  Det bliver hyggeligt at være sammen juleaften. Jeg skal være sammen med mine børn hos ældste, vi er 11, svigersønnen har 5 familiemedlemmer med, så i alt bliver vi 16, 12 voksne og 4 børn.

  SvarSlet
 3. Selv tak Abildjyden.
  Sikke en stor flok I bliver. Rigtig god aften til jer allesammen.

  SvarSlet
 4. Jeg tænkte som Abildjyden, at du kan sige, at de bare kan læse din blog - det må da være rigelig dokumentation.
  Julen nærmer sig stille og roligt - også uden stress for dit vedkommende, kan jeg fornemme. Dejligt, ikke?

  SvarSlet