lørdag, februar 06, 2016

Igen, igen om badning ...

De er sjove, de voksne, der bader med børnene fra SFO.
Det regnede i går, så de havde paraply med.
Man skulle nødig blive våd.


Jeg funderer lidt videre over det med at være nøgen.
Karin skrev i sin kommentar, at det jo er Adam-og-Eva-kostumet og dermed det naturlige. Ja, men der gik ikke lang tid (?) før de dækkede sig med figenblade ;-)
Måske er det nedlagt dybt i os, at vi skal være påklædte? Det er uden tvivl kulturelt bestemt. Mest af alt har det noget med klima at gøre.
Da én af pædagogerne en dag havde glemt sin badedragt, spurgte jeg, om hun havde glemt håndklædet også? Det havde hun ikke, og mit spørgsmål var så, om hun ikke kunne bade alligevel?
Ikke sammen med børnene, svarede hun.
Jeg kunne forestille mig, at nogle forældre ville klage, hvis en pædagog badede uden tøj sammen med børnene. (ikke her i byen, men andre steder ;-) )
Min tidligere kollega, som var medhjælper i en børnehave i Aarhus i slut-70erne, før hun begyndte på sin uddannelse, har fortalt, at på varme sommerdage gik personalet rundt topløse på legepladsen. Og forældre kom og hentede børn uden at klage over bare bryster.
Sådan var det ikke i mine børns børnehave. Men der var videre grænser dengang.
Men den har haft sin tid, den med påklædning - eller mangel på samme.
Og den tid kommer nok heller ikke tilbage.

Jeg kommer til at tænke på: "Tider skifter og sæder mildnes".
En linje fra "Den dansk sang er en ung blond pige ..." skrevet i 1926.
Dengang var der virkelig brug for at sæderne  læs vanerne og menneskesynet mildnedes. Især for de mindre priviligerede grupper.

Nu kommer jeg vist for langt omkring.
Med hensyn til badning, så får jeg ikke så kolde hænder og fødder, som jeg gjorde i begyndelsen, når jeg kom op af vandet.

6 kommentarer:

 1. Jeg bliver glad, når jeg hører om de skønne voksne, der bader sammen med børnene. Og helt sikkert er det klogt, at de ikke bader nøgne, - sikke et ramaskrig, det ville kunne medføre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er altid dejligt, når de voksne, der arbejder med vores børn, er glade og engagerede. ;-) Hvad jeg også tror, du er, selvom du ikke skriver om dit arbejde ;-)

   Slet
 2. Der var beklageligvis fejl i tanken omkring nøgenhed i 70´erne ja, tankerne omkring børneporno er en af de værste. Fuldstændig enig.
  Dog føler jeg det er hysteri omkring amning. Det gør ondt gennem marv og ben at læse mødre der ønsker at amme føler det som et fængsel, for de må jo ikke være nogen steder, hvis det er en flaske, så kan de jo fodre babyen af hvor som helst.
  Et andet punkt er i omklædningsrummet i svømmehallen, unge mennesker tager ikke badedragten af inden de går ud i svømmehallen. Og mange venter med at gå i bad efter træning i fitness centeret, hvisker i hjørnerne om de modne damers håndtag, dusk (da det har været yt at have en sådan i mange år), og evt. overvægt (det er jo derfor de træner). Håndtag og dusk er jo Eva kostume, og det er kun dusken der blev dækket af figenbladet.
  Jeg er opdraget med autoriteter, højere rang, etc. har aldrig brudt mig om det, men det sidder så godt fast, kan mærke det strammer til her hvor jeg skriver det, har fået nogle vise ord med til at dæmpe det, og sige fra.
  1. Husk den du står overfor også er født nøgen.
  2. Husk den du står overfor også skal "skide"
  Kan straks mærke knuden løsner sig.
  Samtidig er der mange udfordringer blandt børn, unge mennesker og ja voksne med lavt selvværd blandt andet omkring deres krop (nøgne krop), og denne lukkethed der igen har indtaget regelsættet, har stor indflydelse på dette lave selvværd. Det skaber hysteri omkring det at spise, motionere etc. Og her har jeg en tanke om, hvis nøgenhed var mere accepteret, altså alt det naturlige, såsom amning, badning, etc. Så ville alle vide vi er forskellige, ikke kun øjenfarve/frisure/påklædning/ansigt, men det overalt.
  Jeg føler virkelig det er blevet til hysteri.

  Jeg er godt klar over pædagogen ikke skal bade nøgen sammen med børnene, der er jeg enig. Men de må gerne være nøgne sammen i omklædningsrummet, under bruseren.
  Kvinder må gerne amme, bare brystet ikke stritter ud i luften. Der er jo mange der har dybe kavalergange, og det er da det samme, eller?

  Pyha. vi har vore holdninger og her har jeg selv meget med i lasten der gør jeg ytre mig omkring dette emne. Og derfor har en holdning der er så skarp.

  Ønsker dig og dine en fortsat god søndag/weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, tak for din kommentar. Interesant at høre om din erfaring og din holdning. Det kan være svært at ryste det af sig, der har hæmmet og strammet, da man var barn og ung.
   Dine 2 huskeregler er rigtig gode ;-)
   Jeg så et program på DR2 om grimhed i går aftes. Det er helt skræmmende, hvordan reklame og modeverdenen sætter en dagsorden for, hvordan vi skal se ud. Et helt unaturligt look. som påvirker børn og unge meget.
   Der er nok at være opmærksom på, på det område, der handler om trivsel og krop.

   Slet
 3. Nej pædagoger skal ikke bade nøgne sammen med børnene, men at man ikke kan stå i et fælles kønsopdelt bruserum i en svømmehal synes jeg er sørgeligt. Og de fleste kvinder, der ammer, har en naturlig evne til at dække til, når barnet er færdigt. Derimod behøver de ikke at skifte ble offentligt :-)
  God badelyst, jeg kan mærke, at for hvert indlæg modnes tanken om at tage kontakt til vinterbaderne på Blokhus strand, så jeg på fridage ville kunne være med. Om de så er nøgne eller ej, det må tiden vise :-)

  SvarSlet
 4. Lene, jeg er sikker på, at når du er klar, så går du med vinterbaderne. Hvis du vil ;-)

  SvarSlet