onsdag, april 13, 2016

En kage - en udfordring ...

For mange år siden (før jeg selv fik børnebørn) så jeg engang en kage, der var grøn på hele overfladen, forestillende en fodboldbane. Jeg tænkte i mit stille sind, at det var 'for meget', og at den så rigtig giftig ud.
Men som sagt, det var før jeg selv fik børnebørn. Nu er jeg så blevet meget klogere ...

Og det resulterede i, at jeg i går kastede jeg mig ud i en større bage-sag. Større end jeg havde forestillet mig.

Christian var ikke færdig med at fejre fødselsdag, og hans mor havde spurgt, om jeg ville bage en kage til børnehavekammerater, der skulle komme på besøg i dag.

Jeg tænkte på en bradepandekage til 12 børn og 3 voksne. Men jeg havde lyst til at kagen skulle have noget med dinosaurus at gøre, fordi Chr. sommetider er meget optaget af dinoer.
Jeg gik på biblioteket og lånte "Tænk, hvis en T-REX kom forbi". I den bog er der mange billeder, og jeg fandt én, jeg kunne tegne af og bruge som skabelon.
Det skulle vise sig at være den allermindste del af processen.
Jeg forestillede mig, at dinosaurus skulle være i grøn marcipan, der blev lagt ovenpå en mazarinkagebund.
Den svære del var at ændre marcipan  til overtræksmarcipan.
Og dernæst at få flyttet dyret over på kagen, som skal være betrukket med smørcreme, for at det kunne sidde godt fast.
Der findes utrolig god skridt-for-skridt- information på nettet.
Jeg har bladret rundt og kan ikke huske, hvor jeg har været for at få  inspiration og viden om smørcreme og overtræksmarcipan.
Beklager, jeg ikke har fået linket.

Her den færdigpyntede udgave, inden der blev taget hul på den.

Jeg er ikke sikker på, jeg kaster mig ud i sådan en kage igen. På den anden side set, så skulle jeg netop gøre det, for nu ved jeg jo lige præcis, hvordan.
Jeg vil skrive processen ned, hvis jeg nu ...

Jeg begyndte med mazarinkagen med kartofler (som var en meget brugt opskrift i '80erne)
Portionen er dobblet op til bradepandestørrelse:

200 g smør
400 g sukker
6 æggeblommer
300 g kogte kartofler
300 g mel
2 tsk bagepulver
3 tsk mandelaroma
6 æggehvider.
Smør og sukker røres godt og æggeblommer tilsættes en af gangen. De kogte kartofler moses fint med en gaffel og røres i. Mel, bagepulver og mandelaroma tilsættes og tilsidst de stiftpiskede hvider.
Bage v. 180 gr i 30-35 min.

Kagen skal være hel kold, inden den dækkes med smørcreme, som skal lægges på for at få marcipanfiguren til at sidde godt fast.

Smørcreme:
100 g smør
90 g flormelis
10 g cacaopulver
Ingredienserne røres sammen til en blød creme.

Den svære del var marcipanmassen. Den var hård og tung at arbejde med.
Jeg brugte:
200 g marcipan
200 g flormelis
60 g glucosesirup.
Flormelis hældes op i en skål, der laves en lille fordybning, hvor glucosesirup hældes i. Marcipan skæres i små stykker og tilsættes. Herefter er det bare om at ælte godt og grundigt. Bedst med hænderne indtil massen er jævn og smidig.

Dinosaurus skulle være grøn, og så er der ingen vej uden om farve fra de små flasker med konditorfarve.
Jeg hældte farven op i en lille skål og tilsatte det med teske til en klump marcipan for at prøvefarve.
Der kan nemt komme for meget vædske i marcipanen, og det kan resultere i noget sjask.
Da jeg havde fundet ud af, hvordan det virkede, farvede jeg hele klumpen ved at håndælte godt og grundigt igen.
To stykker bagepapir drysses med flormelis. Marcipanen lægges imellem og rulles ud med en kagerulle til den er tilpas tynd. Det øverste bagepapir fjernes forsigtigt. Min skabelon lægges på og dino'en skæres til med en skarp kniv. Det er svært at undgå flossede kanter. Den overflødige marcipanmasse fjernes efterhånden.

Hvis smørcremen ikke er smurt på, skal det gøres nu. Det er let nok.
Det mega-mega-svære er at flytte figuren fra bagepapiret over på kagen, uden den går i stykker.
Jeg løsnende den hele vejen rundt med en paletkniv - og det lykkedes næsten. Kun det ene bagben rev sig lidt løs.
Tænder, negle og øje lavede jeg af det hvide lag i noget lakridskonfekt, jeg tilfældigvis havde. Det sorte lag blev skåret ud til rygfinner. Heldigt, at jeg ikke kan lide den sort/hvide lakridskonfekt, så der var noget tilovers i posen.

Pyntningen har Christians far og mor stået for. De kan bedst dosere slikket. Der må ikke være for meget. Børnene havde først fået minipizza og kyllingefrikadeller med pitabrød og gnavegrønt

Jeg har fået at vide, at de var glade for kagen og straks havde spurgt, om der var to stykker til hver. Det var der.

Jeg er ikke sikker på, jeg laver den igen? Hvis jeg gør, tror jeg, smørcremen skal være hvid. Altså uden cacaopulver. Fordi jeg forestiller mig, en lys baggrund vil være pænere mod den grønne dino og de forskelligt farvede slikstykker.





10 kommentarer:

  1. Der sker noget med en, først når man får børn og igen, når man får børnebørn :-)
    Det er godt nok en flot kage, du fik kreeret!

    SvarSlet
  2. Ellen, der sker så meget, når man får børn. Og børnebørn. Jeg bliver bare hurtigere træt. Tak for ros for kagen ;-)

    SvarSlet
  3. Uh, den kage husker jeg godt :)

    Sikke et projekt. Og flot er den!
    Med min enorme erfaring som bryllupskagebager (jeg har lavet én...) ved jeg, at man kan købe udrullet marcipan. Det er godt nok lyst og ikke grønt, men måske kunne man pynte sig fra det? Bare et tip til næste gang.

    SvarSlet
  4. Den kage kan jeg godt forstå, at børnene blev glad for, og sikke et arbejde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lene. Ja, det var noget af et projekt. Men den smagte godt. ;-)

      Slet
  5. Eva, har du set den før? Jeg har tegnet en skabelon ud fra en bog om dinosaurus. Men det kan andre selvfølgelig også have gjort. Jeg opdagede, at man kan købe udrullet marcipan, oven i købet i farver, også grøn. Men det var dagen før, så det var for sent.
    Det ville helt sikkert gøre det meget nemmere. Og jeg vil købe det, hvis der bliver en anden gang ;-)

    SvarSlet
  6. Jeg er imponeret - så godt gået. Måske bliver det dig jeg må kontakte når jeg skal til at være kreativ. Har kun lavet en sukkerfri lagkage til 1 års fødselsdagen :-)

    SvarSlet
  7. Karin tak. Jeg er slet ikke så kreativ i det daglige. Men jeg fik en ide og fandt så brugsanvisninger på nettet. Det er da flot at lave en sukkerfri lagkage. Sådan en har jeg aldrig smagt ;-)

    SvarSlet