lørdag, maj 28, 2016

En begejstret besøgende.

På Kunstcentret Silkeborg Bad er der som bekendt en udstilling af Outsider kunst. Kunst der er lavet af voksne udviklingshæmmede.
Da jeg havde vagt for et par dage siden, var der blandt de besøgende en 9 årig dreng, som var fuldstændig betaget af Andrei Palmers værker. Han kunne næsten ikke løsrive sig og måtte tilbage mange gange.
Andrei Palmer er den ene af to gæsteudstillere blandt de 12 danskere.

Hans værker består af biler i forskellige modeller.

De er meget udtryksfulde og livagtige.

Han bruger materialer som pap plakatpapir, alufolie, plastik fra blisteremballage og spraymaling og forskellige stoffer til det indre i bilerne.

Den 9 årige var helt sikker på, han skulle hjem og lave en autocamper.
Han fortalte mig, han skulle være Titanic næste år til fastelavn.
I år havde han været en bil.

Andrei Palmer er født i Rumænien i 1987. Han boede på forskellige børnehjem de første 6 år af sit liv. Da han var næsten 7 år, blev han adopteret af Palmer-familien fra USA.
Da han begyndte i skole, viste det sig, han var meget glad for at tegne og male og han modtog flere priser.
Det var en nabo, der byggede en rejseanhænger i sin garage, der inspirerede teenageren Andrei til at begynde at bygge biler. Og han udstiller nu mange steder i verden.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan Andrei Palmers liv ville have været, hvis han havde haft sin tidlige barndom i en familie. Men godt, at han fik en familie, da han var 6 år.
Og det værste er, at der er mange børn, der vokser op under kummerlige forhold.8 kommentarer:

 1. Både sød, sjov og lidt tragisk historie, for ja, man kunne sagtens tro, at den dreng kunne have være mindre udviklingshæmmet, hvis ikke han havde tilbragt de første år i et af de skrækkelige rumænske børnehjem.
  Men jo altså alligevel en succeshistorie, og hvor er det skønt, at en niårig kunne lade sig inspirere så voldsomt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, man må sige, han fik en hård start på livet, men det var godt en familie valgte ham. Og skønt, han kan inspirere andre.

   Slet
 2. Jeg besøgte hans hjemmeside, det lyder som om hans liv i dag er fuld af kvalitet. Dejligt at han fandt sin måde at udtrykke sig på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lene, det er lykken at finde sin måde at udtrykke sig på.

   Slet
 3. Straks jeg læse at Andrei Palmer var fra Rumænien, gik mine tanker tilbage til de 2 ture jeg havde til Bukarest for at besøge min yngste datter, da hun var Erasmusstuderende ( 3 og 4 semester på pædagoguddannelsen - den gamle - der startede ny op sept. 2013). Jeg tillader mig at ligge et link ind fra virkelighedens verden i Bukarest/Rumænien. Et land der er medlem af EU, men var hårdt ramt frem til 1989.
  Der er så megen korruption dernede selv i 2013/2014 hvor min datter var der.

  http://www.channel4.com/news/romania-tunnels-bucharest-orphans-photo

  Dejligt han kom væk, så kan vi nyde hans værker. Børnene fra børnehjemmene tog skade desværre, dog kunne min datter ane en fremgang, udvekslingen med EU etc. har givet pote, dog er det langt fra alle der får den rette hjælp, og det viser filmen jeg har linket.

  Du sletter bare hvis du ikke bryder dig om det jeg har linket.

  God søndag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, tak for dit link. Jeg har endnu ikke haft tid til at kigge på det. Men tak at du gjorde dig ulejlighed med at lægge det på. Det må have været interessant for din datter. Og godt at høre, at der spores fremgang.

   Slet
 4. Sikke dejlig og anderledes kunst. Og tænk, hvor spændende at en 9-årig dreng bliver betaget af det.
  Den lille Andrei var heldig, og desværre var (og er) der mange børn, som ikke er så heldige. Det er godt, at nogle stadig kæmper for dem og deres fremtid.

  SvarSlet
 5. Eva, det er nemlig dejligt at se noget, der er anderledes. Og frembragt af mennesker med andre og svære livsomstændigheder.

  SvarSlet