tirsdag, oktober 25, 2016

Det er så typisk ...

Siden min bil var på værksted for et par måneder siden og fik ordnet noget med bremserne, har den med meget uregelmæssige men hyppige mellemrum fået en lyd, der lyder som gammelt jern, der gnider mod noget. På værkstedet mener de, det er noget fugt.
I mit nabolag bor der en mand, der har forstand på biler. Han tilbød at køre med på en lille tur, for som han sagde, så ville han straks kunne identificere, hvad lyden skyldes.
Det blev her i formiddags. Og hvad skete?? Ingen verdens ting! Ikke en lyd!
Er det ikke typisk? I går var lyden der flere gange, så det ...

Billedet er fra i går, hvor vejret var så fint.

Det er altid lidt spændende, hvem og hvor mange, jeg møder ude ved søen, idet jeg helst ikke bader alene.

I dag var jeg i vandet for fjerde dag i rap.
Jeg mødte en kvinde, som spurgte, om vi skulle lave et par hverdagsaftaler i ugens løb.
Det er jeg meget interesseret i, så vi fandt ud af, at tirsdag og fredag kl 10 passede os begge. Det er jeg meget tilfreds med.
Min skuffelse over at bilen ikke gav lyd, blev vendt til glæde over udsigten til en bademakker.

Jeg har lavet min tredje kraut i dag. Fermentering. Jeg har brugt en vejledning/opskrift fra Årstiderne.

Her har jeg brugt hvidkål, rødløg og æble.
Da det hele var snittet og lagt i skålen, var den fuld til randen.

Efter grundig æltning med salt, forsvinder væsken ud af kålen og hele blandingen fylder ikke ret meget.








Det hele presses godt ned i et glas. Der skal være så meget væde, at det ligger som et spejl øverst.

Efter et par uger er gæringsprocessen så langt fremme, at man kan begynde at spise af den.
I Årstidernes opskrift står der ganske vist, at det skal gære i fire uger.
Det har jeg ikke ventet på de andre gange.
Måske skal jeg prøve det denne her gang for at se, om det så smager anderledes.

Min råkostsalat her om vinteren består af hvidkål eller spidskål som grundelement. Jeg tilsætter forskellige andre af årstidens grønsager og blander en spiseskefuld sauerkraut i og topper med valnødder eller saltede peanuts. Dressing gør jeg ikke så meget ud af i det daglige. Jeg hælder en god olie over og lidt eddike.
Det værste ved at fermentere grønsager er, at der skal lægges så mange kræfter i at ælte og vride.
Og hvorfor gider jeg det?
Fordi det er sjovt at prøve noget nyt. ;-)

8 kommentarer:

  1. De biler, de biler...., min er på værksted og dét bliver dyrt. Håber din "lyd" er forsvundet for evigt.
    Det der med kålen forstår jeg ikke. Hvad laver du? Og smager det godt?

    Fedt med en bademakker. Så er det jo endnu vigtigere at komme afsted.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, under fermentering dannes der mælkesyre, som er særlig god for tarmfloraen. Som der skrives om i forskellig madfora. I Tyskland er sauerkraut vist aldrig gået af mode. I Japan bruges det meget med chili. Om det smager godt? Det vil der nok være forskellige meninger om. Hvis man har en sød tand, så ikke. Jeg kan godt lide den syrlige smag.

      Slet
  2. Mislyde i biler kan være en dyr fornøjelse, og især når den er periodisk som i dette tilfælde, håber det bare er et eller andet der ikke er spændt korrekt, og værkstedet så hæfter for det.
    Jeg bliver ikke den der griber dette "nye" med kål, du bekræfter hvorfor, der skal ligges kræfter i med at vride, og det kan jeg ikke, der er visse ting mine fingre, hænder ikke kan, desværre.
    Dejlig aftale du der fik lavet med en badenumfe :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, jeg synes også mislyde i blier lyder dyrt. Jeg håber, det er noget fugt, der forsvinder.
      At ælte kål kræver fingerkræfter. Jeg har ikke for mange, så jeg tror ikke, jeg kommer til at gøre det i særlig lang tid.

      Slet
  3. Håber mislyden forsvinder eller at lydmanden hører den på et andet tidspunkt.
    I Tyskland er nærmest alt grønt på motorvejsrestauranter gjort syrligt, formentlig fermenteret, jeg får ondt i maven af det, så jeg hopper nok ikke på bølgen. Sådan som jeg læser det, bruger du det vist som supplement til salatskålen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Lene, ja i Tyskland er sauerkraut udbredt. Hold dig endelig langt væk fra det, når du får ondt i maven.

      Slet
  4. Det er blevet meget moderne at fermentere - jeg kender en, som går vældig meget op i det. Måske skulle jeg prøve, for det med at spise rå hvidkål er jeg bare ikke god til ...
    Håber du finder ud af det med lyden, men det er ren Murphy, at den ikke kommer, når du vil have den til at lyde.

    SvarSlet
  5. Ellen, hvis din mave ikke tåler kål, så er det med at undgå det. Jeg ved ikke, om surkål er mildere end rå kål?
    Ja, Murphy er på spil i min bil ;-)

    SvarSlet