søndag, august 13, 2017

Kartoffelhøst.

Overskriften kunne godt antyde, at det handler om noget stort og en masse kartofler.
Det gør det ikke. Det er kartofler i beskeden målestok.
Men det er stort alligevel.
At en enkelt kartoffel lagt i jorden for et par måneder siden, kan udvikle sig til otte pæne, velformede kartofler.
Det er stort, synes jeg.
Da jeg gerne ville dele min begejstring for planters vækst, lagde Chr og jeg fire kartofler i jorden i foråret mellem stauderne.
Min have er lille, så der er ikke plads til en decideret køkkenhave.

Vi var sent ude, for det var d. 24. maj, vi puttede læggekartoflerne i jorden.

Siden har vi holdt øje med toppenes vækst.




I sidste uge gravede jeg en top op sammen med Johanne og i fredags sammen med Chr.

Jamen, jeg synes bare, det er så fantastisk :-)

Børnene deler dog ikke helt min begejstring, hvad jeg også godt kan forstå.

Chr. var ikke så vild med at få jord på fingrene. Her prøver han at identificere 'moderkartoflen'

Kartofler hører ikke til hans yndlingsspise, bortset
fra de hjemmelavede lækre pomme frites, hans far laver.

I min barndom spiste vi kartofler dagligt.
Det gør jeg ikke mere. Det er faktisk sjældent.

Børnefamilier gør det vistnok endnu sjældnere.


Min datter spurgte "Kan man godt spise kartofler til kødsovs?"
Vi gjorde ikke andet, da jeg var barn. Og jeg mener bestemt, vi gjorde det, da hun var barn.
Det kan jeg nu ikke huske helt præcist, for spaghetti havde holdt sit indtog dengang i 1970erne.






7 kommentarer:

  1. I mit barndomshjem havde vi "spaghetti og kødsovs" allerede i slut-60'erne. Hvis der var kartofler til, hed det millionbøf :-) - men 'kødsovsen var godt nok tilberedt på to forskellige måder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, ude vestpå hvor jeg kommer fra, hed det tusindbøf dengang :-) Uden tomat i sovsen. Og med kartofler :-)

      Slet
  2. Hyggeligt med egne kartofler.
    Vi spiser kartofler til kødsovs, for jeg gider ikke pasta. Føler min mave svulmer op. Tit laver jeg måske dem som ovnbagte og kartoffelmos er altid et hit. Og mine kødsovse laves på mange måder, det er skøn mad. Min søn kaldte dem cowboyretter, så skulle der baked beans og kidneybønner i :-)
    Her er den store kartoffelhøst gået i gang, og vi har lige så godt gang i salget af dem som tidligere, så ikke alle har det som jer. Vi spiser dog heller ikke kartofler hver dag, men jeg gider ikke ris og pasta, så enten suppleres salat med kartofler eller salaten bliver af den mættende grove slags.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lene. Hvor er det godt, der bliver solgt mange kartofler. Selv om jeg ikke spiser så mange, så synes jeg, det er en kernedansk madvare. Måske er det også en dårlig vane fra min side. Jeg tror, jeg vil til at gøre mere ud af kartoflen :-)
      Det herlige med kødsovs er, at den kan varieres så meget. Cowboyret er et godt navn :-)

      Slet
  3. Vi har spist kartofler langt mere end andre familier, da mine børn var små. De elskede det nemlig, - og det gør jeg også. Men nu, hvor de er voksne aver de meget sjældent kartofler. det bliver mere til pasta-varianter og ris. De får derfor altid kartofler, når de kommer hjem til MOR.
    Vi fik millionbøf med kartoffelmos til, - og så vidt jeg husker, er den eneste forskel til kødsovs, at der ikke er tomat i.

    SvarSlet
  4. Eva, som jeg skrev hos Lene, så tror jeg, det er en dårlig vane fra min side, og jeg vil til at indføre flere kartofler i min mad.
    Kartoffelmos vil jeg da også genoplive. Det er længe siden, jeg har lavet det. Dejligt at få noget inspiration her på bloggen. :-)

    SvarSlet
  5. Lækkert med hjemmedyrkede kartofler, Mums.
    Jeg ved jeg fik kartoffelmos til kødsovs, da jeg var barn, og har videreført den til mine børn, der videreføre den til børnebørnene.
    Hos bedstemor er det dog brændende kærlighed. Så på den måde får børnene kartofler, Otto vil gerne have dem most i sovs, hvor Frida kun vil have den helt små.

    SvarSlet