mandag, februar 18, 2013

En forfatteraften.

Sammen med ca. 249 andre silkeborgere har jeg været til foredrag med Kim Leine i aften.
Han var her også i efteråret 2010.
Da var vi bare en lille flok på en 30-40 mennesker.
Du har måske læst hans nyeste bog 'Profeterne i Evighedsfjorden'? som nok er den bog, der har gjort ham kendt og populær.
Han var populær hos mig også før den.
Den er på mere end 500 sider og udkom for et års tid siden.
Da jeg gik i gang med at læse den for længe siden, måtte jeg give op.

Men i anden omgang har jeg næsten ikke kunne lægge den fra mig, og jeg blev lige færdig med den i eftermiddags.
Livet i København og i Grønland i 1780-90erne for norske Morten, der læser teologi og senere bliver præst i en dansk koloni i Grønland, er spændende og barsk læsning.
Bogen er sine steder lidt langtrukken.
I aften fik vi forfatterens ord for, at han holder af det langtrukne. Så sådan skal det være.
Vi bliver også som læsere belønnet for at holde ud, og det er nemt at tilgive forfatteren.

Da min ældste datter arbejdede i Grønland for nogle år siden og jeg besøgte hende, 'opdagede' jeg Grønland. Før den tid var det et fjernt og uinteressant sted for mig.
Men siden da, har jeg læst om Grønland og fulgt med i, hvad der sker, og jeg synes, det er meget spændende både det, der foregår nu, og det der skete tilbage i historien.
Kim Leine forstår at skildre, på en særlig indfølende måde, mødet mellem danskere og grønlændere og det faktum, at grønlændere er vrede på danskerne. Det er nok også grunden til, at han blev kaldt 'kalak', da han arbejdede som sygeplejerske deroppe. Kalak betyder ikke bare grønlænder, men skide-grønlænder - hvad han betragtede som bedre end at blive kaldt skide-dansker (hvad de fleste også var)

Kim Leines første roman 'Kalak' udkom i 2007.
En selvbiografisk roman kalder han den, idet indholdet handler om hans eget liv, mens bogen er struktureret som en roman.
I 2008 udkom 'Valdemarsdag' og i 2009 'Tunu'.

Jeg synes, han er en fantastisk forfatter og har læst det, han har skrevet indtil nu. Jeg glæder mig over, han er på vej med andre udgivelser. Han planlægger både et bind 2 og 3 som fortsættelse af 'Profeterne i Evighedsfjorden'.
Men først kommer en bog, han er i gang med nu, om Finlands-krigen.


Kim Leine har for nylig modtaget boghandlernes pris De Gyldne Laurbær og andre priser, som jeg ikke lige kan huske, og han er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris.
5 kommentarer:

 1. Jeg har endnu ikke læst noget af Kim Leine. Men det er da vist en fejl:)

  SvarSlet
 2. Sikke en fantastisk oplevelse at høre ham, Betty - jeg er jo lige så opslugt af 'Profeterne fra Evighedsfjorden', som du har været. Det glæder mig, at han planlægger både et bind 2 og 3 som fortsættelse af 'Profeterne i Evighedsfjorden'. Jeg må se at få lånt hans andre bøger!

  SvarSlet
 3. Tak for et spændende indlæg om kim Leine,kender ham ikke, men det kunne jeg jo komme til.

  SvarSlet
 4. Spændende! Har bestilt et par bøger af ham, fordi jeg kender Jørn Riels historier fra Grønland. Jeg vil gerne læse en yngre forfatters "take" på Grønland.

  SvarSlet
 5. der må jeg melde pas ,,,,,, ;-)

  SvarSlet