mandag, september 30, 2013

Så har jeg prøvet det.

Jeg bliver altid nysgerrig, når jeg ser en opskrift, der indeholder ingredienser, jeg ikke kender.
Sådan også med kondenseret mælk.

Jeg købte en dåse for et stykke tid siden, og den har stået i skabet indtil i dag, da jeg faldt over en opskrift på æbletærte. Jeg havde æblerne, og så var det bare at lave en tærtedej, lægge den i tærteformen, fordele æblebåde og hælde kondenseret mælk over.
Det var dejlig nemt og hurtigt. Efter 5 kvarter var den færdig og køkkenet duftede lifligt af bagværk.
Desværre var den alt for sød efter både min og min families smag. Men hvis man har en meget sød tand, er der noget raffineret ved at mælken og tærtebunden går sammen i en karamellisering.
Men smag og behag er jo forskellig, som man siger.

Først nu bagefter har jeg sat mig ind i, hvad kondenseret mælk er: sødmælk og 44% sukker, som koges ind.
Energiindholdet i 100 g er 325 kcal.
Der findes også evaporeret mælk, som er mælk, der er kogt ind, men ikke tilsat sukker, men som også i processen opnår karamelsmagen.

Så blev jeg så klog. Og jeg er ikke så avanceret i køkkenet, at kondenseret mælk kommer til at indgå i mit repertoire.
Men tænk, hvis det lige var det produkt, jeg ikke vidste, jeg savnede ...

9 kommentarer:

 1. Jeg kender heller ikke kondenseret mælk. Det kommer jeg nu nok heller ikke til....
  Måske kunne det bruges til noget mere surt, f.eks.rabarbertærte?

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, sikkert godt sammen med noget syrligt. Eller blandet med fløde? Jeg synes bare, det bliver alt for kalorieholdigt. Som jeg ikke samler på ;-)

   Slet
 2. Vi bruger kondenseret mælk til en kage som hele familien er vild med. Det var ungernes ønske kage til alle fødselsdage i mange år. Jeg ved at vi kogte hele den uåbnede dåse i 3 timer!! Så får man en tyk karamel masse. Og ja, den er da lidt sød. 1 stykke er godt, spiser man 2 bliver den lidt for tung. Jeg har også hørt at den karamel masse kan bruges på brød som man bruger nutella, men det har jeg aldrig prøvet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jønne, jeg har hørt, man kan lave karamelmasse ved at koge indholdet i dåsen i mange timer. Jeg kan godt forestille mig, børnene har været begejstret for sådan en kage. Jeg havde også en mere sød tand, da jeg var ung.
   Du har meget ret i, at man skal holde sig til 1 stykke kage (det har jeg lidt svært ved ;-)) Men det er netop stykke nr. 2, der gør oplevelsen til for meget. Men jeg synes, det er sjovt at afprøve noget nyt.

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Jeg troede kondenseret mælk var noget man gav til hungersramte børn! Anede ikke, at man kunne få det herhjemme, men med den sukkerkoncentration bliver det nok heller ikke afprøvet for mit vedkommende :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg kan forestille mig, at kondenseret mælk blandet med fløde eller cremefraiche kan være et godt kalorieindtag for folk, der er småtspisende. Eller hungersramte, som du siger.
   Og guf for kage og dessert-elskere ;-)

   Slet
 5. Spændende, Betty - det lyder som om, det er evaporeret mælk, vi skal bruge. Jeg har aldrig prøvet hverken det eller kondenseret mælk.

  SvarSlet