fredag, maj 16, 2014

Hjemme igen - igen.

Jeg har været i Rom på studietur med en gruppe fra Teologi for lægfolk. Det var været oplevelsesrige dage med fokus på den katolske kirke.
Vi har været tæt på paven sammen med 30 - 40.000 tusind andre både til søndagens Angelus kl. 12 på Peterspladsen og til onsdagens audiens fra kl. 10 til 12.
Vi havde forudbestilte billetter til audiens og sad på øverste trappe ved indgangen til kirken med en fantastisk udsigt til den store menneskemasse og med udsigt til pavens ryg.

Nu har jeg aldrig været til fodbold i Parken, men jeg kom til at tænke på, om det er sådan.
Der var feststemning, og der blev råbt og hujet på Papa Francesco.
Den første time blev brugt til tale og hilsener til dem, der havde anmeldt deres besøg i forvejen. Den næste time brugte paven til at gå rundt og hilse og velsigne og modtage breve og gaver.
Han er tilsyneladende en beskeden mand, der ikke ønsker sikkerhedsforanstaltninger omkring sin person, og han har heller ikke ønsket at flytte ind i den pavelige lejlighed, men bor i to værelser på et hotel i Vatikanet.
For mig er det underligt, at en person har så stor indflydelse. Og at så mange mennesker tror, han er Guds stedfortræder. Det er næsten lidt skræmmende. Men spændende at opleve.

Vi har besøgt de fleste af de klassiske seværdigheder, tror jeg. Og rigtig mange kirker. Og Palazzo Barberini, som ligger tæt på det hotel, vi boede på. Palazzo Barberini huser det italienske nationalgalleri. Jeg så én etage (1.sal) med berømte billeder af Caravaggio, Rafael og Holbein. Der var også fantastiske loftsmalerier. Og paladset i sig selv med Berninis trappe er fantastisk.

Der kommer nok mere en anden gang.
Jeg må i seng. I morgen tidlig kommer Mattias og bager boller. Dejen står allerede i køleskabet.
Udsigt fra Monte Pincio ud over Piazza del Popolo.

10 kommentarer:

 1. Hvor må det være fantastisk at være af sted på den måde. Jeg har endnu Rom til gode, men er sikker på, at det kunne være fint med en arrangeret tur, så man kan se så meget som muligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, jeg synes Rom er meget spændende på grund af historie og kultur. Det samme synes rigtig mange mennesker, og i løbet af de blot 4 år, siden jeg var der sidst, er køerne alle steder blevet længere. Men jeg vænnede mig hurtigt til at være en lille prik i en stor menneskemasse. Heldigvis lider jeg ikke af klaustrofobi.

   Slet
 2. Velkommen hjem, Betty - det lyder som en meget spændende rejse. Jeg har kun været i Rom og i Vatikanet én gang, men det var uforglemmeligt

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte. Jeg kan godt forstå, du synes, Rom og vatikanet er uforglemmelige steder.

   Slet
 3. Rom er en meget lille, stor by, som giver én nogle store oplevelser.
  Min søster og hendes nærmeste familie var i Rom samtidig med dig, kan jeg så forstå - og nu kan jeg fortælle dem, hvorfor der var så mange mennesker på Peterspladsen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, hvor er den lille by i den store? Er det den klassiske indre by, du mener? For Rom er jo kæmpestor.
   Sjovt, at din søster med familie også var der. Hver onsdag i sommerperioden møder paven frem på Peterspladsen, og det bevirker den store tilstrømning. Hver søndag kl. 12 taler han fra et vindue og via storskærme på pladsen. Kun 10 minutters tale, men stadig med en fyldt Peterplads + sidegader.

   Slet
 4. Velkommen hjem. Jeg drømmer om at se Rom. Og at de har mange kirker ved jeg, mine forældre var med et kristent rejsebureau i Rom. Det havde været en rigtig god tur, men min far havde savnet at sidde på en cafe og nyde menneskelivet, for min mor skulle jo se alt det, de kunne nå at se på turen, så de havde set mange kirker ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lene. Dine forældre har sikkert fortalt begejstret om Rom, så jeg kan godt forstå, du gerne vil dertil. Jeg kan også meget godt følge din fars ønsker. Der er så meget at se og opleve. Der er også rigtig mange steder at sætte sig og få en kop eller glas - et eller andet...
   Du kommer nok til Rom, når du får tid ;-)

   Slet
 5. Rom er en af de smukkeste byer, jeg har besøgt - og maden, og bygningerne, og kirkerne, og kunsten.. alt er bare så overvældende smukt. Jeg har været der fem gange - men det er aldrig nok, og måske man skulle planlægge en tur tilbage. Jeg harnemlig aldrig nået Barberini-museet, og det lyder vist lige som min kop te ;-)

  Det er lidt skræmmende at forestille sig den tillid, så mange mennesker har til paven. På den anden side er det jo ikke længere den frygtende tro, men i glæde og fest nærmest, som du også beskriver det. Det synes jeg må være fantastisk at opleve.

  SvarSlet
 6. Nille, du må absolut tilbage til Rom, selv om du har været der fem gange. Alene for at se Palazzo Barberini. Du vil elske det sted, tror jeg. Jeg nåede som sagt kun én etage. Måske den bedste? Der er meget mere at se. Man kunne købe en tre-dages billet. Jeg er så gammel, så jeg har gratis adgang, og hvis tiden havde været til det, så ville jeg gå ind og ud af den bygning flere gange. (For Eu-borgere over 65 er der gratis adgang)
  Den nye pave bringer en uhøjtidelighed med sig, og det må være dejligt for katolikker. Der vil dog ingen ændringer komme, når det handler om opfattelsen af livets begyndelse og livets afslutning, som kardinalen, vi havde møde med fastslog i meget diplomatiske vendinger.

  SvarSlet