fredag, februar 05, 2016

Skyggeleg. Og nøgenbadning

Solskinsvejret i onsdags indbød til du-kan-ikke-fange-min-skygge-leg, da Chr og jeg gik hjem fra børnehaven. 
Nu vil jeg flytte curseren ned forbi billedet. Det kan jeg ikke. Arrgg ...

Det nederste billede er fra tidligere på dagen ved Almindsø. 
Da jeg var klædt på efter mit bad, stod der en meget, meget ung mand med håndklæde om livet udenfor omklædningen.
Vi kom lidt i snak. Jeg undrede mig over, hvorfor han var så afventende og spurgte, om jeg skulle blive der, mens han badede. Motionsløberen og hundelufteren var på vej væk.
Hans svar fik mig til at tænke over, hvor meget holdningen til nøgenhed har ændret sig. Han ventede nemlig på, at alle skulle være væk fra stranden. Han fortalte, at han bader nøgen, og det skulle ingen se.
Jeg hører ikke til dem, der smider kludene, men i den sammenhæng ude fra badetrappen kunne det ikke genere nogen. 
Da jeg gik, drejede jeg hovedet og kunne gennem træerne se, hvor omhyggeligt han beholdt håndklædet på, til han var langt nede ad trappen.
Jeg er sikker på, ingen ville tage anstød af at se ham nøgen. Men det handler selvfølgelig om, hvad han selv har det godt med.
Iøvrigt læste jeg en lille artikel for nogen tid siden om det pudsige i, at der om sommeren ofte opstår episoder, hvor folk på stranden føler sig krænket af andres nøgenhed. Mange vinterbadere er næsten religiøse om det at bade uden tøj. Den Blå Tap (vinterbadeklubben her) har det som et krav til medlemmer, at man nøgenbader. Der er ingen episoder eller skriverier om det om vinteren. Men der er selvfølgelig heller ikke så mange badegæster om vinteren.
Jeg synes også, det er ok med regler om påklædning på stranden. At der er steder for nøgenbadere og andre steder for os, der bruger bade/soltøj.
Vi skal ikke krænke hinanden. Måske er det mest forældre, der føler, deres børn bliver krænkede, hvis  de ser fremmede i nøgen tilstand? 

7 kommentarer:

 1. Det sjovt at lege med skygger :-)
  Angående nøgenhed. Jeg mindes 70´ernes frihed, og savner den meget. I dag skal der ikke meget til at krænke, selv amning er blevet noget der skal foregå hjemme i et lukket rum, andre ikke kan se ind i.
  Grundlovsdag i 1978 var jeg og nogle gode venner ved vandet, det begyndte at tordne, og bilen med tøjet var kørt, ups, jeg stod der ved stranden i kun bikini trusser, havde ikke en top, det brugte vi ikke i 70´erne, nå men jeg fandt da kørerlejlighed på P-pladsen, og blev sat af i den modsatte ende af byen jeg boede i, måtte gå hele vejen hjem ca. 3 km gennem byen bare i bikini trusser, der var torden regn, så det var faktisk dejligt frit og varmt. Skete det i dag var jeg blevet arresteret flere gange og blevet burdet inde for blufærdighedskrænkelse :-)
  Jeg ved ikke hvad der er sket. Hvorfor blufærdigheden har flyttet sig så meget. Det er da det mest naturlige, vi er blevet født nøgne, det er Adam og Eva kostume, og vi er alle forskellige, tykke, tynde, høje, lave.
  Jeg gentager lige - savner 70´erne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, jeg må smile, når jeg ser for mig, hvordan du vandrede topløs gennem byen i regn og torden. Det må have været et fint og smukt syn ;-)
   Du har fuldstændig ret. Du eller en hvilken som helst anden ville blive arresteret, hvis det skete i dag. Det ville være et utænkeligt syn i dag.
   Det er som om, der var en naiv og sorgløs stemning, når man tænker tilbage. Det er selvfølgelig ikke hele sandheden. Der var også skyggesider. Lige nu tænker jeg på den dokumentar, jeg så for nogle dage side, om dengang i 70erne, da børneporno var lovligt i Dk og blev produceret. Preben Wilhjelm argumenterer for nytteværdien. Det er umuligt at acceptere i dag.

   Slet
 2. Ja, jeg savner nu godt nok ikke at have nøgne mennesker tæt omkring mig :-)
  Jeg har kun én gang badet nøgen, og jeg havde det så skidt med det, at jeg ikke gentog det. Hvad man gør inden for hjemmets fire vægge og hvad man gør i fuld offentlighed, er i mine øjne helt forskellige ting - jeg afskyr svømmehaller fordi jeg er nødt til at være nøgen i en periode i omklædningsrummet og i det 'offentlige' bad - også selv om det kun er kvinder.
  Børn får en naturlig blufærdighed, når de bliver 6-7 år, og den synes jeg, man bør respektere. Det er fx kun mor og far, der må se Aubrey i bad. Anna er ligeglad med, om jeg ser hende, men morfar må ikke - og det er ikke noget, de har 'lært', det kom af sig selv :-)
  Når det er sagt, er jeg fuldstændig enig i, at der er alt for meget hysteri vedrørende amning af babyer - herregud, de unge mødre viser jo mindre bryst når de ammer, end når de har en selskabskjole på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, vi har det meget forskelligt i familierne, tror jeg. Vores adfærd i det offentlige rum har ændret sig meget i min levetid. 1960/70erne er sådan en parentes, hvor meget kunne lade sig gøre. Efterfølgende har nogle måttet reparere på skrammer fra dengang. Nu er der mere opmærksomhed på ikke at overskride andres grænser. Måske nærmer det sig det hysteriske på nogle områder.
   Som du skriver om amning. Det er da fuldstændig hysterisk ;-)

   Slet
 3. I "min" vinterbadeklub bader man nøgen, og det ville føles meget forkert at bade med tøj på, fordi alle andre er nøgne. Mon ikke det er meget afhængigt at konteksten, om det er ok eller ej? Hvor er det ærgerligt for den unge mand, at han ikke bare kunne smide håndklædet, men mon ikke det efterhånden bliver ok for ham.
  Skyggeleg er en herlig ting.

  SvarSlet
 4. Eva, det handler meget om kulturen, der hvor man er. Det ville føles meget akavet at komme i badedragt i din klub, tror jeg.
  Én af de pædagoger, der bader sammen med sfo-børnene havde glemt sin badedragt for et par uger siden. Da jeg spurgte til håndklædet, havde hun det med, men hun ville ikke bade nøgen af hensyn til børnene. Der var måske også forældre, der ville klage. De klæder dog om i samme rum. Drenge for sig og piger for sig. Jeg tror, blufærdigheden er kommet for at blive.

  SvarSlet
 5. Bare rolig. I 1970'erne og 80'erne var det ikke usædvanligt at se naturister ved f.eks. Aggerholm. Sådan er det ikke længere! Hvis min kone og/eller jeg har lyst til en tur til stranden, kører vi til Vesterhavet eller til Aarhus. Ærgerligt, synes jeg!

  SvarSlet