mandag, september 02, 2013

De synes, det er sjovt ...

For mine to børnebørn var det bare sjov og ballade at pumpe og få vand til at komme frem, da vi i lørdags var på Aqua.

Jeg kom til at tænke på min barndom på det lille husmandssted i Thy.
Der var egen brønd med pumpe ude på gårdspladsen.
Jeg kan ikke huske, hvornår der blev indlagt vand? Sidst i '40erne eller først i '50erne?

Men det har været en stor bekvemmelighed at få adgang til rindende vand gennem en vandhane i køkkenet.
Mine børnebørn kommer ikke til at kunne forstå betydningen af rindende vand indendørs.
Og nu endda også med varmt vand. Dengang var det kun koldt vand.
Sådan blev jeg lige mindet om, hvor priviligerede vi er.

I går var jeg i Den Gamle By i Aarhus.
Jeg gik helt specifikt efter at besøge 1970erne. 'Byen' er stadig under opbygning, men man kan besøge bl.a. en tv-forretning og en opgang med 4 forskellige lejligheder med 4 forskellige måder at indrette sig på. Der var en familiebolig med gennemført teaktræ, og en anden med 4 unge i kollektiv og hippie-indretning. Når jeg tænker på, hvordan vi boede i begyndelsen af 70erne, så var det en blanding. Min mor havde derimod mange møbler i teaktræ. Interessant var det, men også lidt underligt at møde sin egen tid på museum.

Jeg havde en stille stund med nogle gæs, der gik lidt omme bagved.
Der blev soigneret og lavet strækøvelser med ben og vinger.

Man kan også sove stående på et ben.

12 kommentarer:

  1. Jeg har altid været vant til rindende vand og et toilet, men det var mærkeligt at besøge bedstemor, hvor toilettet var ude i gården :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Lene, jeg kan godt forestille mig, du er vokset op med indlagt vand. Men du har oplevet det andet hos bedstemor ;-)

      Slet
  2. Vi havde rindende koldt vand i køkkenet i min barndom, men ikke varmt, og det gammeldags lokum var udendørs. Mine forældre fik først centralvarme og badeværelse i 1960 eller -61.
    Sidst jeg var i Den Gamle By, så jeg godt, at de var ved at lave 70'er-scenarier. Charlotte er fra 1976, og hun sagde præcis det samme som dig: Min tid er allerede ved at komme på museum! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, mine forældre byggede lidt til stuehuset i 1961, tror jeg, det var. Da kom der et fint badeværelse med kar og varmt og koldt vand og centralvarme i huset. Min far havde svært ved at føle sig tilpas på badeværelset i begyndelsen ;-)
      Ja, det er tidligt Charlottes tid er kommet på museum. Når man kigger sig omkring, er der mange ting, der er forsvundet fra vores hverdag nu, så det er godt, det bliver bevaret.

      Slet
  3. Ja, jeg er så også kommet på museum :-)
    Det hus, vi bor i nu, fik først indlagt koldt vand i køkkenet i 1959. Vi fandt en kopi af et gammelt brev, hvori den daværende ejer berettede om det til en veninde i København. Og hun (ejeren) var vildt begejstret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Johanne, vi er kommet på museum ;-)
      Det er sjovt med sådan nogle gamle breve. Jeg kan godt forstå ejeren var begejstret.

      Slet
  4. Jeg husker også en tid med sådan en pumpe. Varmt vand til at bade i blev kogt i en gruekedel. På et tidspunkt fik vi en gasvandvarmer i køkkenet. Vild luksus! Centralvarme fik vi på et tidspunkt ved, at min far købte nogle radiatorer fra et hotel, der blev revet ned i Hjørring. De var af støbejern og meget høje. De kunne ikke stå under vinduerne. Til gengæld var de suveræne til at tørre tøj på! Da vi fik centralvarme, fik vi også indendørs toilet og badeværelse. Min far lavede selv det hele.

    SvarSlet
  5. Henny, vi havde også gruekedel til at koge vand i til bad og tøjvask.
    Det må have været rigtig flot at få gasvandvarmer. Din far må have været en rigtig handymand - måske var han håndværker, når han selv kunne installere de store radiatorer? Og lave badeværelse. Jeg husker også, at mange landmænd var rigtig gode til at fikse og reparere ting. Min far var. Det er de måske stadig? Nu er maskinparken bare meget større og mere kompliceret.

    SvarSlet
  6. Min far var landmand, og i gamle dage var der ikke meget, en landmand ikke kunne fikse med hammer, søm, ståltråd eller selvbinderstrikke! ;-) Det var også nødvendigt, for der var ikke råd til håndværkere, andet end når det var absolut nødvendigt.

    SvarSlet
  7. Henny, spændende at høre om din far. De var dygtige og alsidige dengang. Og ofte uden anden uddannelse end 7. klasse. Jeg synes faktisk, det er imponerende. ;-)

    SvarSlet
  8. Det er underligt, at tingene forandres så hurtigt, - det kan man rigtigt se i Den gamle By.
    Da jeg var helt lille havde vi gruekedel i kælderen, men det var min farmor, der kom og vaskede, - det var ikke rigtigt noget for min mor ;)

    SvarSlet
  9. Eva, det var da en herlig farmor, der kom og vaskede for sin svigerdatter og søn ;-)

    SvarSlet