fredag, oktober 31, 2014

Er det egentlig realistisk ...?

Er det egentlig realistisk at tro, at vi kan følge Fødevarestyrelsens råd om at spise 600 g frugt og grønt om dagen? Eller 6 stk?
I artiklen, jeg linker til, er der god forklaring og flere opskrifter.

Jeg tænkte,  jeg ville prøve at veje de ingredienser, jeg brugte til en frokostsalat i dag.

Den består af et par håndfulde salatmix (som Kvickly tit sælger i en bakke med 75 g, økologisk for 10 kr)
Der er fint snittet spidskål i, et lille stk groftrevet selleri, en gulerod i små tern, en håndfuld grofthakkede mandler, og drys af granatæblekerner og selvfølgelig olie, eddike, salt og peber.





Denne her portion, som er rimelig stor, vejer kun 200 g. Jeg er ikke ude i at regne på kalorier eller alle de sunde ingredienser, der er i råvarerne.

Hvis jeg nu skulle tælle antal stykker, så bliver det vel 3? 1 stk gulerod, 1 stk selleri, et stk spidskål, og så tæller jeg ikke salatmix og drys med.

Nå, det er sådan set lige meget.
Jeg synes, vi er heldige, vi har så rigelig adgang til madvarer. Hvordan kvaliteten er, og hvordan dyrene lever, er en helt anden snak. Der er nok grund til at være kritisk, men det er der heldigvis nogle, der tager sig af.
Granatæblerne er billige for tiden. De er smukke at se på, og sådan et stort eksemplar har kun kostet 10 kr.
Min glæde over varer, der kommer langvejs fra, er lidt blandet, fordi jeg ved, det belaster miljøet at fragte herligheder, der vokser i varme lande hertil.



5 kommentarer:

  1. Det er en indbydende salat, - og med et par stykker frugt og lidt til aftensmad kan du vel snige dig op på de 600 gram.
    Det der med fødevarer og etik er noget svært noget. Mælk og æg og en stor del grønt er både nemt at komme til og indenfor det rimelige i pris.
    Kød, der er produceret under ordentlige forhold er helt utroligt meget dyrere end det, der normalt ligger i køledisken, og jeg forstå ikke helt, hvorfor forskellen mon er SÅ stor. Jeg hørte forleden i radioen, at hvis vi bare ville betale nogen få kroner mere kiloet, så ville dyrene få meget mere velfærd. Det tror jeg bestemt de fleste ville, jeg ville i hvert fald gerne. Mon nogen kunne forklare, hvorfor forskellen i pris er så svimlende i dagens supermarked?
    Jeg er ikke parat til at blive vegetar, selvom man måske burde i protest mod dyrenes forhold.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, jeg undrer mig også over de skyhøje priser på f. eks økologiske kyllinger. Man kan få en konventionel opdrættet kylling for 49 kr, mens en økologisk koster 100 kr mere. Grønsager er også en del dyrere. Dog ikke gulerødder.
      Den højere pris skyldes nok, der ikke kan presses så mange dyr sammen på den samme plads og at flere dør, fordi der ikke bruges så meget medicin. Der er mere spild. På samme måde med grønsager, der ikke sprøjtes.

      Slet
  2. Jeg kunne måske fristes til at tro, at man kører med overdrivelse fremmer forståelsen-princippet ... hvis de med at deklamere 600 gram formår at få os til at spise 400, så er målet nået.
    Jeg har det på samme måde som dig med kød, men hvis det står til forbrugeren at starte, at dyrene har det bedre, så kan man glemme alt om det. Hvis man gik den anden vej rundt og forbedrede dyrenes forhold og på grund af dette satte priserne op med 10 %, ville vi jo købe kødet alligevel. Tror jeg. Det fører i hvert fald ingen steder hen at skubbe aben over på forbrugerne ved at lade som om, at vi nok ikke vil betale hvad det koster. Folk bliver jo også ved med at købe cigaretter, selv om de bliver ved med at sætte prisen på dem op ...

    SvarSlet
  3. Ellen, ja overdrivelse fremmer forståelsen ;-)
    Jeg tror nok, vi som forbrugere er med til at sætte en dagsorden. Hvis vi ikke køber en vare, vil den udgå af sortimentet. Jeg synes dog at kød og fjerkræ, der er økologisk opdrættet er alt for dyrt, og derfor er det ikke mit første valg.
    Det var såmænd ikke bedre i gamle dage. Da jeg var barn, stod kørerne bundet inde (ko i flertal?) fra nov. til april. Utroligt, de kunne stå og gå på deres ben efter så mange måneders inaktivitet.

    SvarSlet
  4. Hvorfor mon alle andre lande foreskiver fem stk. frugt og grøntsager om dagen? Sikkert fordi man på andre sprog ikke kan spille på associationen til sex, som man?! har valgt at gøre i Danmark! Kylling er en meget sjælden gæst her i huset - højst et par gange om året; de to sidste gange betalte jeg 148 kr pr. stk. Heldigvis er vi meget glade for alle slags grøntsager, og vi har aldrig spist ret meget kød. Økologisk kød er fraværende i supermarkeder, og det konventionelle tør jeg ikke købe. Godt der er masser af dejlig frisk og røget fisk, galloway-kød, hare, andet vildt, kanin, and, duer og økologiske grøntsager på torvet i Flensborg, kun 1/2 time væk. Rigtige fiskehandlere er en uddød race i Danmark, og det, man kan købe i supermarkeder og mobile butikker, stinker af fisk. Ham fødevareministeren burde beskæftige sig med noget mere påtrængende end at få udnævnt en nationalret.
    Elsebeth

    SvarSlet