søndag, december 21, 2014

Hørt i forbifarten ...

Da jeg kom gående hen ad Strøget, kunne jeg på lang afstand se julemanden i færd med at overrække noget til en dreng og hans mor. Drengen var nok 4-5 år. I hvert fald større end Christian.
Idet jeg passerede dem, var drengen og hans mor på vej væk fra julemanden.
Jeg kunne høre drengens begejstrede udbrud: "Mor, så findes HAN alligevel"!

For mig en julemanden en klæde-ud-leg.
Hvorfor skal gaverne komme fra en julemand? Når det i virkeligheden er forældre, bedsteforældre, onkler, tanter, fætre og kusiner - og hvem man ellers er på gave med.
Gavegivning er fin anledning til at glæde hinanden. Og til at lære taknemmelighed. Det synes jeg ikke skal sovses ind i julemanden.

Senere gik jeg igennem et butikscenter, hvor en mand var ved at underholde en masse børn. Han stod på et podium med et stort papir til at tegne på.  En pige, som sikkert var gået frivilligt op til ham, blev spurgt, hvad hun ønskede sig i julegave.
"Det ved jeg ikke", svarede hun.
"Jamen hvad er den vildeste gave, du kunne tænke dig?"
"Det ved jeg ikke", svarede hun igen.

Nu lød han en anelse desperat - han skulle vel tegne den genstand, hun evt. ville nævne?
"Men hvad fik du i julegave sidste år?"
"Det kan jeg ikke huske".

Jeg var efterhånden udenfor hørevidde, så jeg ved ikke, hvordan historien endte, men jeg gik videre med et smil på læben. Man hører så meget sjovt.

Hvis jeg var barn og stod der, så ville der nok også gå en klap ned.

Jeg begyndte at tænke på, hvad jeg fik i julegave sidste år?
Det kan jeg ikke huske ...

Betyder det, at det er lige meget med julegaver?
Den ene af mine svigersønner går ikke ind for julegaver. På en måde kan jeg godt følge ham. Der kan gå for meget bestillingsliste i det. Eller noget med at opfinde behov.

På den anden side set, så er det jo helt skønt at få en gave.
Det er dejligt at glæde andre med en gave. Allerbedst hvis det både bliver en overraskelse og en glæde.

Man kunne også give en ged, som Folkekirkens Nødhjælp får Frits og Poul til at
opfordre os til.

Hov, nu ser jeg lige, at det lykkedes mig at linke til Snobberne, som jeg er en stor fan af.Ged-kampagne nyt liv på sociale medier
Fritz og Poul kan andet end at løfte glasset med fin vin. Fire film - en til hver søndag i advent, produceret for Folkekirkens Nødhjælp af TorpBerthelsen - trækker stor opmærksomhed på sociale medier.
Giv En Ged blev lanceret af Folkekirkens Nødhjælp i 2006. Det gav et kick til fundraiser-markedet, men nyhedens interesse er for længst slidt ned, og det kalder på nyt liv.
Derfor har Folkekirkens Nødhjælp nu allieret sig med Fritz og Poul, snobberne fra Rytteriet. Og deres passiar ved det pyntede juletræ har formået at skabe spontan interesse for at give en ged til de fattige.
Siden 1. søndag i advent, thi der er tale om en adventskampagne med fire film, er den første film blevet vist over 250.000 gange på Facebook og YouTube, og på fem dage har filmen haft en reach på over 800.000.
Inden film nr. to bliver lanceret på søndag, vil første afsnit runde et reach på 1 milllion.
Er det med krydsede fingre, at I lader to komikere håndtere et så alvorligt emne som nødhjælp?
"Nej, for konceptet med snobberne er så veldefineret og karrikeret, at folk godt kan afkode budskabet," siger Mulle Juul Korsholm, der er kampagnechef i Folkekirkens Nødhjælp.
Men er Fritz og Poul ikke så langt væk fra nødhjælp og alvorlige problemer, som tænkes kan?
"For det første er karaktererne ret elskelige i sig selv, og for det andet reflekterer Fritz og Poul ofte over store og alvorlige problemstillinger, så det er naturligt for dem at beskæftige sig med nødhjælp og Giv En Ged," siger Mulle Juul Korsholm.
Også personerne bag Fritz og Poul, hhv. Martin Buch og Rasmus Botoft, er tilsyneladende ganske elskelige.
"Vi er ekstremt taknemmelige for Martin og Rasmus' store, dedikerede indsats. De har haft frie hænder og har skrevet fire manuskripter, selv arrangeret og været involveret i præproduktionen – uden at tage en krone for det," siger Mulle Juul Korsholm.
Hun oplyser, at Giv En Ged er på niveau med sidste års salg, men at salget erfaringsmæssigt ligger i de sidste to uger op til jul, idet geden typisk gives som en ekstra gave.
Filmene i adventskampagnen er produceret "for stort set ingenting" af TorpBerthelsen.
4 kommentarer:

 1. Jeg har det også meget ambivalent med julegaver, - ikke fordi jeg ikke gerne vil glæde mine nærmeste med en gave, men.....

  Jeg håber virkelig, at mange køber en ged, en skolebænk eller et strikketøj, så de, der virkelig har behov også bliver betænkt. Fritz og Poul gør i hvert fald deres, - jeg kan ikke stå for dem.

  Jeg har nu købt de 8 julegaver, jeg skal købe (de to små får hjemmelavet tøj), - ikke noget prangende, men det bliver minsandten alligevel til mange penge. Og der bliver forhåbentlig glæde, når der skal pakkes op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, de fine ting du laver, må da bestemt vække glæde hos modtagerne. Ja, spændende om snobbernes indslag øger gaveregnen i Folkekirkens Nødhjælp.

   Slet
 2. Indimellem får jeg helt kvalme af hele gaveræset, men jeg nyder også at give gaver. Børn har de skønneste bemærkninger. Glædelig jul til dig og din familie :-)

  SvarSlet
 3. Lene, også glædelig jul til dig og din familie.
  Når gaveræset bliver for meget, så tænker jeg, at det er dejligt, jeg har nogen at give gaver til. ;-)

  SvarSlet