tirsdag, december 30, 2014

Om at røre sig og om at sidde stille ...


Nabo-Lis kommer til te og eftermiddagshygge.


Spørgsmålet er, om vi skal ud at gå stavgang først?

Aftalen er, at hvis vejret er til det, så går vi.For nogle år siden gik vi mange ture med stave. Jeg ved egentlig ikke, hvorfor vi holdt op.

Men der var en overgang, da det var moderne at gå stavgang.

Datteren sidder igen i stuen og skriver på bacheloropgaven, der skal afleveres i januar. Jeg synes, det er så træls, at den slags store opgaver altid skal afleveres i januar. Folk kan jo ikke få en afslappet jul. Der står hele tiden "opgave" i øjnene på dem.
Men bortset fra det, så synes jeg det er hyggeligt, hun er her. Jeg laver te og andre varme drikke og frokost. Jeg husker det fra hendes far, som jeg boede sammen med, da han skrev speciale. Var det ikke sådan, vi kaldte det dengang? Man må som ægtefælle gå alene til mange ting i den periode. Det må Mattias og hans far også.
Opgaven handler om den gavnlige virkning af motion på patienter med demens. Motion har en en stor gavnlig virkning på vores hjerner. Ikke at den forebygger demens. Måske udskyder den?
Jo, det er dokumenteret, at motion forebygger demens.
Men det er lidt en prøvelse for hende at sidde på sin flade røv og finde dokumentation, beskrive fakta og så længes efter at komme ud at røre sig.

Der er et citat af Buddha, der lyder sådan: "At holde kroppen stærk er en pligt, ellers er man ikke i stand til at holde sindet stærkt."

Men altså, vi kan jo ikke blive ved!
Alderen sætter en grænse.
Det synes jeg selv er svært at acceptere. Men det er en kendsgerning.

Og jeg vil ikke skamme mig over, jeg ikke kan det samme som før.
Jeg tror forresten ikke, Jesus sagde noget om motion.   ;-)

8 kommentarer:

 1. Betty, har din datter nogle artikler om demens og motion, som kan anbefales. Og jeg troede egentlig at man havde bevist at motion også havde en forebyggende effekt på demens? Jeg er helt sikker på at Charlotte, som har bloggen Tro, håb og kærlighed, og som er præst, ville kunne finde et ord fra Bibelen om det gavnlige i at gå :-) Det er da hyggeligt at have din datter hjemme til opgaveskrivning, og jeg undrer mig også hvorfor aflevering og eksamener altid ligger i januar.

  SvarSlet
 2. Jeg kunne forestille mig, at det slet ikke er nødvendigt at skrive noget om motion i Bibelen - dengang kom den slags helt af sig selv for de fleste, og for de få, der havde råd til et driverliv, var fedme jo en fornem ting :-)

  SvarSlet
 3. Lene, jeg skal spørge hende om artikler. Det, om forebyggelse af demens, var bare noget jeg skrev. Jeg ved ikke nok om det. Skal spørge min datter.
  Ja, det er hyggeligt, når hun kommer hjem for at skrive.
  Sikkert, findes der noget i Bibelen om at gå og det gavnlige i det. ;-)

  SvarSlet
 4. Ellen, jeg tror, du har fat i den rigtige ende. Der var jo meget fysisk aktivitet i det daglige for 2000 år siden. Og det var sikkert et statussymbol at være tyk. ;-)
  Opgaven handler ikke m motion og vægt, men motion og hjerne.

  SvarSlet
 5. Tak for påmindelsen, - jeg har jo også et par støvede stave til at stå. Og det er jo dejlig motion med en omgang stavgang.
  Har du læst: "En kort guide til et langt liv, - sådan bevarer du en skarp hjerne i en stærk krop"? Henning Kirk har skrevet den og jeg har netop fået den anbefalet af en veninde. Nu ligger den på natbordet og venter.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, den bog vil jeg få fat i. Jeg har hørt om den, men glemt den igen. God fornøjelse, hvis du vil have støvet dine stave af igen. Jeg havde en frisk lille tur i går.

   Slet
 6. Det er et spændende emne, din datter skriver om, og dejligt at hun kan sidde og skrive hos dig! Motion er godt for mange ting - også fx ved depression har jeg læst.
  Rigtig godt nytår, Betty!

  SvarSlet
 7. Gitte, ja motion er godt for mange ting.
  Godt nytår til dig også.

  SvarSlet