tirsdag, januar 06, 2015

For dårlig normering ...

Når jeg henter Mattias i børnehaven, går vi udenfor på vejen langs med legepladsen, der er lukket med et trådhegn, så vi kan kigge ind på de børn, der leger ude.
I dag, da vi gik ude på vejen og kom til den fjerne ende af legepladsen, sad der en lille pige alene og græd meget. Jeg prøvede at komme i snak med hende, men hun svarede ikke. Da jeg sagde, at hun kunne gå hen til de voksne og blive trøstet, løb hun længere væk.  Der stod 2 ved indgangsdøren, men de var så langt væk, at de ikke kunne høre hende. Jeg var også for langt væk til at råbe dem op.

Mattias og jeg gik videre, og jeg spurgte ham, om han gik hen til S eller én af de andre pædagoger, når han var ked af det. "Nej" svarede han.

Jeg synes, det er meget kritisabelt, når der ikke er voksne nok til at se børnene, hjælpe med konflikter, give omsorg og trøste. De er små. 2 år og 9 mdr. når de begynder. Og de er væk fra deres forældre i mange timer.
Det er bare ikke i orden.

Update onsdag d. 7. jan.

Christians mor fortalte mig i morges, at Christian havde sagt ved sengetid, at N..... havde slået ham henne i børnehaven. Hun havde så spurgt, om de var oppe at slås? (sådan for sjov, når børn leger)
For at finde ud af, hvad han tænkte om det i tilbageblik.

Det interessante og tankevækkende var ikke hans oplevelse af hændelsen, men hans svar, da hans mor spurgte "Går du så ikke hen til én af de voksne?"
"Nej", sagde han. "Det hjælper ikke noget".
Det er alt for tidligt at gøre den erfaring, at de voksne ikke hjælper, når man ikke er fyldt 4 år endnu.

Det er almindelig kendt, at mange børn og færre pædagoger øger konfliktniveauet.
Og små børn kan ikke på egen hånd vikle sig ud af konflikter på en hensigtsmæssig måde. Jeg er sikker på, pædagogerne lærer noget om det i deres uddannelse, og det må være frustrerende ikke at kunne bruge det, man har lært.
Jeg synes ikke, vore lokalpolitikere kan være det bekendt!

8 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med dig, men forstår ikke, at du ikke gik tilbage og fik fat i en voksen til at tage sig af den lille? Vh Lykke

  SvarSlet
  Svar
  1. Lykke, vi går på en trafikeret vej og vil mit barnebarn ikke med tilbage, så går jeg ikke fra ham. Han er lige fyldt 3, og han er lynhurtigt væk. Han elsker at lege gemme, så ham vender jeg ikke ryggen til.

   Slet
 2. Der er heldigvis en masse fokus på problemet i medierne i øjeblikket. Ud over at normeringen er gået voldsomt ned over en årrække, så er der også kommet en masse ekstra opgaver til personalet, som yderligere tager tid fra børnene, - og det er med garanti værre end nedgangen i normering. Jeg så, at den pædagogerne i Sverige har 6 timer til kontorarbejde, som ikke er talt med i normeringen.
  Vi skal passe godt på vores børn. BASTA!

  SvarSlet
 3. Eva, krav om dokumentation og andet kontorarbejde er meget tidskrævende. Den slags arbejde var godt i gang, inden jeg holdt op i 2006. Når der så samtidig er nedgang i normeringen, så går det ud over tiden sammen med børnene (og patienterne og de gamle).
  Men hvordan ændre på det? Jeg stemmer på den politiker, der tør sige, at det ikke er godt nok, og som vil gøre noget ved det.

  SvarSlet
 4. Jeg er helt enig i, at det ikke er godt nok, og jeg er også glad for, at mit barn gik i vuggestue og børnehave, dengang der var personale nok til at tage sig af børnene på forsvarlig vis.
  Jeg synes heller ikke, at det er i orden med lukkedagene.
  Min holdning er dog, at folk ikke vil betale hvad det koster. En vuggestue koster ikke meget mere i dag, end den gjorde, da C gik i en, men det er altså 35 år siden, hun forlod den! Der er sket rigtig meget med både lønninger og priser siden dengang, men altså ikke tilsvarende på børnepasningsplanet, og så kan det næsten kun gå galt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er sjovt, du siger det. Jeg synes aldrig, der er tale om at sætte prisen op på institutionspladser. Det kunne være en mulighed - ligsom jeg synes, det også godt må koste noget at gå til læge.

   Slet
 5. Jeg er selvfølgelig fuldstændig enig med dig, Betty - det er dybt kritisabelt og noget, du bør gå videre med. Måske med et debatindlæg i jeres lokalavis og med en kopi til børnehaven.

  SvarSlet
 6. Gitte, jeg tænker også, hvordan man får politikere i tale? Her i byen bliver der brugt mange penge på at bygge et nyt stadion, som jeg f. eks. ikke er tilhænger af. Men det er der andre, der er. Og sådan er ønsker og behov forskellige.

  SvarSlet