lørdag, juli 05, 2014

Papegøjesnak ...

Små børn siger mange finurlige, sjove ting ind imellem. Til andre tider mere ligegyldige. Vel nogenlunde ligesom os andre.
Jeg har været sammen med Mattias i dag, og jeg har virkelig været på, synes jeg. Som man altid er, når det handler om børn på to et halvt.
Der har været et par episoder, som fik mig til at grine højt, og som stadig får mig til at smile.

Vi bagte boller til at begynde med. Det er ikke noget nyt, og heldigvis synes han stadig, det er sjovt.

Dejen var lidt for klistret i starten.
Jeg brugte sådan en færdigmixet blanding, der kun skal tilføjes gær og vand og hæve natten over i køleskabet.
Det er nemt, når han kommer tidligt. Men jeg havde ikke fået rørt dejen igennem og justeret med mel, inden han kom.
Det ville han gerne være med til, men det er lidt besværligt, når det foregår med håndkraft, så det vil jeg sørge for at gøre, inden han kommer næste gang.Vi havde en aftale om at gå hen til Christian og hans far og mor med nybagte boller, så vi pakkede og hentede klapvognen i kælderen.
Mattias er i en fase, hvor han er meget tilbageholdende og reserveret, når han møder nye mennesker. Så for os, der kender ham og hans forældre, var den kommentar, han kom med, da vi skulle til at køre, både overraskende og rigtig sjov.
"Jeg vil snakke med nogle nye mennesker", sagde han.

Vi ved godt, hvis der er noget, han ikke vil, så er det at snakke med fremmede. Vi ved også godt, hvor udsagnet kommer fra. Det lyder, som talt ud af hans mors mund.
Og netop sådan en sætning, som er et ekko af hans mor, og som slet ikke passer sammen med hans adfærd lige for tiden, var så uventet, så det blev sjovt.
Ikke at han blev til grin.

Det understregede for mig, hvor meget forældre og andre tætte voksne påvirker børns sprog og talemåder. Hvordan de efterligner og eksperimenterer med sproget, uden at de mener det eller forstår det, de siger. Det får mig også til at tænke på, hvordan vi kan understøtte et barns udsagn eller måske komme til at blæse noget op, som ikke nødvendigvis betyder det, der bliver sagt. Det er en balancegang at respektere det barnet siger og samtidig overveje, om det er eksperimenter eller papegøjesnak.

Her i byen er det tydeligvis turistsæson. Jeg tror, mange mennesker forbinder Silkeborg med at leje kano eller kajak. Der er i hvert fald livlig aktivitet på Gudenå og på søerne.
Vejret har budt på overskyet himmel og høje temperaturer. Sidst på eftermiddagen kom der en voldsom regnbyge.

Sejlads i afslappet stil på Gudenå.

På Silkeborg Langsø har det ikke været så afslappet. Der er blevet afviklet nordisk mesterskab i kajak i dag.
Det bliver vist aldrig den store tilskuermagnet.


8 kommentarer:

 1. Det er et dejligt eksempel, du kommer med - børn siger de sjoveste ting og lærer fx også ved at efterabe voksne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte, de er tit sjove, de små. Og kloge ;-)

   Slet
 2. Men måske har han virkelig skiftet mening og ønsker nu at udvide sin kontaktflade ...

  SvarSlet
 3. Henny, ;-) Godt, du siger det. Jeg er måske alt for enøjet ...

  SvarSlet
 4. Man skal virkelig tænke over, hvad man siger i børns påhør - det kan blive returneret på de pinligste måder. Enten fordi de ikke har forstået det - eller også fordi de har forstået det - begge dele kan være lige slemt. De er virkelig i enhver betydning små ekkoer af de voksne.

  SvarSlet
 5. Ellen, netop det, at det sagte både kan forstås og misforstås, kan nok godt give røde ører engang imellem. ;-)

  SvarSlet
 6. Ja, hvor er det sjovt og givende at være sammen med de små størrelser. Men som Ellen er inde på, så er man også nødt til at tænke over, hvad man siger i deres selskab. Bollerne smagte forhåbentlig godt.

  SvarSlet
 7. Annette, bollerne blev rigtig gode ;-) Ja, man skal tænke over, hvad man siger. Det kan man selvfølgelig ikke hele tiden. Men det er godt at have hensigten. ;-)

  SvarSlet