tirsdag, januar 19, 2016

Jeg fik lidt russisk-ortodoks kultur med i dag.

Dagens oplevelse på badebroen i dag, var, udover badningen, at jeg mødte 3 unge mænd. De talte mangelfuldt dansk, men jeg forstod, de var fra Ukraine. De forklarede på en blanding af engelsk og dansk, at dagen i dag var en ganske særlig dag. D. 19. januar er vandet og luften særlig 'clean' ren, og den ene gang om året skulle man bade i isfyldt vand. ???
Det var der rig lejlighed til her. Heldigvis havde nogen før os skabt et lille hul i isen.
Jeg har erfaret, at det er lige meget, om vandet er 7 grader eller 3 grader. Der er ingen forskel at mærke.
Men jeg var blevet nysgerrig efter at finde ud af, hvad d. 19. januar handler om.
På kristendom.dk fandt jeg forklaringen. Klik på linket og læs artiklen og se billeder fra isbad i Rusland.
Den russisk-ortodokse kirke følger Den Julianske Kalender, der er 13 dage forskudt i forhold til Den Gregorianske, som er den almindelige tidsregning over det meste af verden.
Julen er d. 7. januar, og den fejres indtil d. 19. januar, der er Jesu dåbsdag. Den 19. er en vigtig festdag, og det iskolde bad er et symbol på dåben og syndernes forladelse.
Under kommunismen var religion forbudt. Efter kommunismens fald dukkede kristendommen hurtigt op til overfladen igen. Et af symbolerne er den hastigt voksende tilslutning til det rituelle isbad d. 19. januar.

Og sådan fik jeg et lille indblik i en anden kultur på badebroen i dag.
Den blå himmel og de hvide skyer spejler sig i vandet.
3 kommentarer:

 1. Hvor spændende. Og dejligt, at du er så åben og videbegærlig. Mange ville nok slet ikke have kommunikeret med de unge mænd.

  SvarSlet
 2. Eva, jeg synes sådan nogle anderledes skikke er spændende - det er mennesker jo også ;-)

  SvarSlet
 3. Det er skønt at få sat ord og forståelse bag nye informationer.
  Sad og tænkte over, hvis nu vi havde haft 10 plusgrader, skulle de så lige have været omkring Mc. Donalds efter isterninger inden de hoppede i vandet ;-) - Spøg til side, eller nej, det var virkelig en tanke der poppede frem ;-)

  SvarSlet