torsdag, april 27, 2017

Behøver vi ikke at bruge efternavn mere?

Der har været let frost de seneste to nætter med blå himmel og fuld sol i de tidlige morgentimer som resultat. Senere blev det overskyet.
Else og jeg var ude at bade lige før skyerne trak helt sammen, og vi oplevede, hvordan solen varmede, da vi stod på badebroen.

Der var folk fra Ferskvandscentret ude for at samle prøver til kontrol af vandet.
Ferskvandscentret er et nationalt center for vandmiljø, der ligger her i byen.
Med tanke på algerne i sidste uge, var jeg interesseret i at høre deres mening om vandkvaliteten i søen. Jeg blev beroliget med, at vandet er af meget god kvalitet. Der er ikke tilløb, der kan føre til forurening af søen. Algevæksten kan opstå, hvis fugle f.eks fører en forurening med.
Senere på dagen var jeg til træning hos fys Jakob. Jeg var lidt nervøs for, at han ville give mig for svære øvelser, så jeg fik mere ondt i knæet. Øvelserne er sådan set svære, fordi de går på stabiliteten, men indtil næste uge, er det kun fem øvelser. Og så rådede han mig fra at sidde på motionscyklen i 20 min. som jeg efterhånden er kommet op på. Men 10 min. Jeg kommer let til at gøre mere, end mit knæ egentlig er klar til.

I eftermiddags var jeg henne på sygehuset og besøge en nabo, der har fået et nyt skulderled. Da jeg sluttede med at arbejde for ti år siden, var det en kompliceret operation og patienterne havde mange smerter, og det var svært for de fleste at udføre øvelser. At dømme efter min nabos tilstand, så er situationen blevet bedre, og sådan er det jo: Operationerne er mere skånsomme hjulpet på vej af bedre teknologi. Hun bliver udskrevet allerede i morgen, som er fjerde dag.
Sygehuset havde åbent hus i dag med fokus på forskning. Jeg var ikke inde for at se noget, men der var god tilstrømning af folk.
Jeg stod i forhallen og kiggede på en stor plakat/fotostat med billeder af de medarbejdere, der var involveret i forskning. Der var kun nogle få, jeg genkendte fra 'min tid'.
Men jeg undrede mig over, at de allesammen var præsenteret kun med fornavn. Ole, Henning, Søren osv. Under navnet stod der "Forsker, læge" (eller sygeplejerske eller fysioterapeut)
For mig virker det useriøst.
Jeg snakkede med min svigersøn om det. Han synes, det er helt naturligt at kun bruge fornavn.
Måske har det noget med alder at gøre? Altså min alder?
Jeg har det fint nok at være på fornavn med Steffen i en personlig kontakt (overlægen i Viborg)
Men på sådan en præsentations-plakat, synes jeg, der skulle stå efternavn også.
Beklager den ringe billedkvalitet. ;-)

17 kommentarer:

  1. Jeg har opfattet det, som ikke at afsløre hele personen, altså man kan ikke spore dem, kun med fornavn og titel. Jeg ved ikke om det er rigtigt. Jeg vil helst have hele navnet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Garnløkken, jeg tror ikke, det er for at sløre identiteten. De går med navneskilte med deres fulde navn til hverdag. Det er nok mere for at "være nede på jorden" :-) Og ikke højt svævende, som nogle mennesker måske tænker om forskere.

      Slet
  2. Tænker Garnløkken er inde på noget, jeg vil nu også grine havde hele navnet, men ville helst ikke have mit oppe på en offentlig tavle... sååå
    det første billede ligner et sted jeg kender.

    SvarSlet
    Svar
    1. Anette, som jeg skrev til Garnløkken, så tror jeg, det handler om at forsøge ikke at være noget særligt. Hvis det er det, så synes jeg, det er en misforstået måde at tænke på. På afdelingerne hænger der billedtavle af personalet med fuld navn.
      Billedet er fra Østre søbad ved Almind sø. Måske du kender det badested?

      Slet
    2. Ja så det jo nok ikke derfor, hvilket for mig gør det mærkeligt ikke at skrive efternavn.
      nej det sted kender jeg ikke.

      Slet
  3. Vi har hele vores navn på billedet på afdeling, men har også oplevet at kolleger er blevet fundet på facebook af tidligere patienter. Dog synes jeg som dig, at der bør være efternavn med.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lene, det er også almindeligt med foto-tavler af personalet med hele navnet. Der vil nok altid være nogle patienter, der leder efter oplysninger. Jeg husker et par tilfælde, hvor patienter havde fundet mig i telefonbogen (før facebook) for at se, hvor jeg boede. Men jeg det har ikke været ubehageligheder. Tvært imod noget med at sende blomster.
      Jeg tror, forskerne her gerne vil signalere, at vi er i 'øjenhøjde'.
      Det er vi jo så ikke på det faglige område. Og det må godt ses.

      Slet
  4. I må gerne kalde mig gammeldags, men jeg synes hele navnet skal på. Jeg har det også svært, når jeg ringer til offentlige kontorer el,lign. og jeg bliver tiltalt med Marianne i et tonefaldet, som om vi var cafevenindet. Så kom jeg af med den. Dejligt du er kommet igang med den nye fys.

    SvarSlet
    Svar
    1. Marianne, jeg er helt på linie med dig, når det gælder telefonopkald. At blive tiltalt med fornavn i hveranden sætning - det er for meget. Jeg føler, jeg bliver påduttet en intimitet, der slet ikke findes. Det er længe siden, jeg er blevet ringet op af en telefonsælger -heldigvis!

      Slet
    2. Åh hvor er jeg enige med jer begge. Jeg er rasende når jeg bliver tiltalt med Lykke. Jeg takker de personer, der bare taler med mig i telefonen uden at nævne mit navn. Det er noget de bliver skolet til desværre.

      Slet
  5. I den personlige kontakt bruger vi jo efterhånden kun fornavn, og det finder jeg helt naturligt. Men når man står for noget fagligt, bør der være efternavn på.
    Jeg tror ikke, det er af sikkerhedsmæssige grunde, at der kun er brugt fornavn, - jeg er ret sikker på, at det er for at signalere folkelighed og at forskning slet ikke er så ophøjet. Jeg bryder mig ikke om den slags populisme. Men måske virker det.
    Min svigersøn vandt i øvrigt 10.000 kr i sådan en forsker-fight mellem PhD-er sidste år til forskningens døgn. Han forsker i kolde atomer (!?) Og det var han åbenbart god til at formidle.

    SvarSlet
  6. Eva, ja til fornavn i den personlige kontakt.
    Tillykke med svigersønnen. Det er så spændende at lytte til folk, der kan formidle svært stof på en måde, der er forståelig for ikke-fagfolk.
    Jeg tror, plakaten skal signalere folkelighed. Det synes jeg ikke er nødvendigt. Forskning er noget særligt, som vi skal hylde og værne om (med støtte fra politisk hold) Det er en gave til os alle, at nogle mennesker er særligt dygtige - og det skal de stå ved og være stolte af. Men på det personlige plan, så koger de jo også kartofler som os andre. Og skifter bleer på deres små.
    Jeg synes, de små bøger "Tænkepauser" fra Aarhus Uni er et godt eksempel på formidling. Det er dog kun nogle få stykker, jeg kender.

    SvarSlet
    Svar
    1. Min datter skrev speciale om "Tænkepauser" på retorik. Det er en helt speciel genre at formidle svær forskning til lægmænd.

      Slet
  7. Jeg er enig med dig. Det at være på fornavn forudsætter en eller anden grad af personligt bekendtskab. Uden efternavn på sådan en plakat virker det, som om personalet præsenteres som et antal mere eller mindre anonymiserede "cases", og det kan vel næppe have været meningen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Henny, jeg mener også, det er den personlige kontakt, der bevirker, at man er på fornavn.
      Men jeg tror, unge mennesker har det anderledes. Og gætter på, det har været et ungt menneske, der har stået for plakaten.

      Slet
  8. Jeg siger som de andre: Helt enig, der skal efternavn med. Kun at bruge fornavnet i denne forbindelse signalerer ikke folkelighed - i hvert fald kun i en kunstig udgave, og ja, det virker useriøst, hvilket de sikkert slet ikke har til hensigt at være.

    SvarSlet
  9. Ellen, de forskellige faggrupper har helt sikkert ikke været med til at udforme den plakat. Det har under ingen omstændigheder været meningen at virke useriøse. Men det synes jeg, det gør.
    Der er sikkert mange af de gæster, der besøgte sygehuset, der slet ikke har tænkt over det. :-)

    SvarSlet