onsdag, april 15, 2009

Det vi siger......

Der er mange fordomme om ældre. En af dem er, at de er dårlige bilister. En fordom kan cementeres ved at gentaget et givet udsagn så tit, at alle tror, det er en sandhed, der tales om. Eller ordene kan vendes, så de bekræfter en fordom. For nogle dage siden blev en færdselsforseelse omtalt i avisen. I overskriften er det tydeligt, hvem der klokkede i det: den ældre mand. Når man læser teksten, så var hændelsesforløbet sådan, at manden befandt sig på Østergade. Ud fra en sidevej kommer en kvindelig bilist, som kører ud over hajtænder og altså ikke overholder sin vigepligt. Så er det, jeg undrer mig over, at journalisten ikke skrev i overskriften "kvindelig bilist overholdt ikke sin vigepligt".
I øvrigt er det sjældent, ældre bilister er involveret i ulykker. Ifølge statistikker, er unge mænd mellem 18 og 26 år årsag til de fleste ulykker. De kan ikke vurdere bilens reaktion og konsekvensen af høj fart. Det har der været tragiske eksempler på her i påsken. Indtil nu er 96 mennesker døde i trafikken i 2009. Det er godt nok en høj pris for vores mobilitet. Der må kunne gøres noget for at nedbringe det tal.
En bilist skal have fornyet sit kørekort, når han/hun fylder 70. Hos lægen tjekkes syn og hørelse, der foretages en grov neurologisk undersøgelse og en kognitiv test. Hvis der er tvivl om bilistens evner til at køre bil, sendes han/hun til en orienterende køreprøve, og hvis den ikke bestås, så er det slut med at køre bil. Når bilisten fylder 80, skal kørekortet fornys 1 gang om året.
Der er selvfølgelig dårlige bilister i alle aldersgrupper, men stigende alder betyder ikke nødvendigvis svigtende evner til at køre.

Alligevel vil jeg tilmelde mig det 4 timers kursus, som Silkeborg kommune udbyder til folk fra 63 og opefter. Der bliver noget teori og en praktisk del på Jyllandsringen. Jeg kan da kun risikere at blive en bedre bilist.

9 kommentarer:

 1. Uanset hvad, så er kurset en god ide.

  Der hvor jeg synes det er svært er når, den ældre har demens, men godt kan klare MMSE testen nogenlunde (den grove neurologiske vurdering) men bliver distraheret i trafikken. Det er svært at teste ved lægen.

  SvarSlet
 2. Ja der er godt nok mange fordomme om ældre og det her er en af dem.
  Jeg syntes det er godt at der er den test, måske skulle alle testes engang imellem, også i trafikken for jeg syntes at folk kører dårligere og dårligere uden at tage hensyn.
  Knu

  SvarSlet
 3. Jeg behøver endelig ikke, at skrive mange ord, for jeg giver dig rat i alt det du skriver og giver Viborg samme tilbud som Silkeborg, siger jeg ja tak.
  Kan du have en god aften

  SvarSlet
 4. Lene, det er meget kompliceret, især ved begyndende demens. Den demente har gode dage, og ligger testen på en god dag, så....

  SvarSlet
 5. Pernille, ja fordomme er én ting. Noget andet er, at mange nok havde brug for en test - og derefter en konsekvens af en slags.

  SvarSlet
 6. Conny, i lige måde - ha en god aften.
  Måske er der noget lignende i Viborg.

  SvarSlet
 7. Totalt misvisende og fordømmende overskrift! Især når man tænker på alle de ulykker, der var i påsken!

  Jeg var selv involveret i en slem trafikulykke et par uger inden jeg fyldte 18 - men jeg kørte selvfølgelig ikke!
  Det gjorde min kæreste - i faderens meget potente bil... og det var dumdristighed, der nemt kunne have afsluttet mit liv!

  Alt for mange unge er slet ikke klar over de kræfter, de skal styre i en bil!

  Men selvfølgelig skal man også være opmærksom, når man bliver ældre.. så det med kurset lyder som en rigtig god idé!

  SvarSlet
 8. Nille, det var vel nok godt, det ikke gik galt dengang.

  SvarSlet
 9. Det var et spændende indlæg og et meget trist eksempel på dårlig journalistik. Jeg får helt ondt af den ældre mand, som bliver hængt ud på den måde. Det er jo ikke rimeligt. Og jeg er faktisk også i tvivl om det er lovligt. I overskriften giver avisen jo faktisk manden skylden for ulykken - selv om de skriver noget andet i artiklen.

  SvarSlet