fredag, november 08, 2013

Æblekage og mere ...

Det er meget, meget længe siden, jeg har lavet en god gammeldags æblekage. I søndags fik jeg det hos min bror og svigerinde, og jeg fik oven i købet en stor pose Ingrid Marie med hjem.
 En beboer længere henne på vejen havde en lille bod udenfor, og da hun lokkede med Filippa, måtte jeg have en pose med mig.
Og dermed var der rigelig basis for en gang æblekage.

For et par måneder siden var vi syv veninder, der besluttede at mødes på Museum Jorn i dag. Vi havde reserveret en rundvisning, som vi holdt fast i, selv om der var mandefald, og vi kun var fire. En rundvisning koster 600 kr, uanset hvor mange man er, op til 30. Pengene var givet godt ud. Man får så meget ekstra ud af det med en guide.
Vi spiste frokost hjemme hos mig. Det er let at lægge bord til, når menuen består af lækkert færdigkøbt smørrebrød. Men her kommer æblekage så ind som en sød ting til kaffen.

Jeg blev inspireret af en opskrift fra Arla, som er nogenlunde sådan:

1 kg æbler koges i ½-1 dl. vand i 10 min.
Tilsæt 1 stor spsk sukker, evt lidt mere, hvis æblerne er sure.
Æblegrøden kan sagtens laves et par dage i forvejen, hvad jeg er en stor tilhænger af.

Jeg lavede en stor portion knasende rasp, der består af:
75 g. smør, der smeltes på en hed pande.
Når smørret er bruset af (det må ikke blive brændt) tilsættes 150 g rasp og 85 g sukker.
Det hele røres og ristes til det er gyldent. Det blev lavet i går, og var stadig sprødt og knasende i dag.

Så i dag var det bare at piske flødeskum, lægge æblegrød og knas skiftevis i en glasskål, og vupti - en dejlig dessert. Jeg har både grød og knas, som ikke er lagt sammen. Jeg håber, 'knasen' kan holde sig til søndag.
Ellers vil jeg lave en ny blanding og bruge lidt mindre sukker.

I går aftes blev Dukketeaterfestivalen skudt i gang med en stor forestilling for voksne i Musikhuset. Selv om jeg havde købt billetter meget tidligt, havde vi fået pladser på 3. bagerste række, hvorfra jeg kun utydeligt kunne se dukkerne. Det var en fransk forestilling med flot scenografi, levende musik og dukkeførere, der indgik i forestillingen på en spændende måde, men det var meget langtrukkent. Da klokken nærmede sig 22.30 hviskede min datter, at hun gerne ville hjem. Det var jeg straks med på, og da vi sad tæt på midtergangen og ved udgangen, listede vi ud. Vi var godt klar over, det ikke var særlig 'pænt', men vi havde regnet med en aften fra 19-21, og Mattias vågner tidligt.
I morgen formiddag skal vi alle følges med Christian og Mattias til en forestilling for de mindste. Den varer kun en ½ time og får følgende salut med i programmet "Kom og tab sutten af bare grin".
Det bliver spændende. Det er for de 1½ - 4 årige.

6 kommentarer:

 1. Uhm, det lyder dejligt med smørrebrød og æblekage....

  At se en forestilling, hvor man taber sutten af grin lyder nu heller ikke værst. Så god fornøjelse, - og husk sutten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glemte sutten, Eva. Og endnu værre, der stod søndag på billetten. Jeg opdagede det først, da vi skulle til at gå ind i lokalet. Eller min datter opdagede det, da jeg tog billetterne op af tasken.

   Slet
 2. Tak for opskriften på æblekagen, Betty - den skal prøves her - og det lyder meget spændende med Museum Jorn og også Dukketeaterfestivalen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, Gitte. Jeg snød mig selv og de andre i familien ved at have læst forkert på billetten. Øv.

   Slet
 3. Der er nu ikke noget der er bedre, end en god gammeldags æblekage. Hvis man rigtig skal have noget ud af et museums ,så er det god med en rundvisning.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, æblekage er godt på en efterårsdag ;-)

   Slet