onsdag, december 23, 2015

Anden er klar.


Anden er blevet stegt i dag.

Jeg har ladet mig inspirere af Camilla Plum.

Men jeg har stegt and så mange gange, så der er ingen overraskelser i det for mig.
Jo, jeg bliver faktisk overrasket over så lang tid, det tager at gøre den klar. Det har måske noget med min alder at gøre.
Men den skal nippes med en pincet, gåes efter indvendig, skylles, tørres, gnides indvendig og udvendig med salt og peber. Halsskindet og rumpen soigneres eller skæres af. De yderste vingespidser klippes af. Den fyldes med æbler og svedsker og anbringes først med ryggen opad. En halv l. vand hældes i bradepanden. Mens jeg gør anden i stand, har jeg tændt for ovnen og indstillet den på 170 grader.
Jeg følger reglen om en time for hvert kg, så det blev 3 1/2  time. Den første time med ryggen opad. Resten af tiden med forsiden op. Med jævne mellemrum skal der øses væske fra bradepanden op på dyret, så det ikke bliver for tørt. Der skal også holdes øje med, om der skal tilføres lidt mere vand til bradepanden, så fedt og sky ikke brænder på.
Denne her and havde usædvanlig lidt flomme. Men den smule der var, brunede jeg sammen med løg, lidt porre, hals, vingespidser, hjerte og kråse, en timiankvist og et par laurbærblade. Sammen med indholdet fra bradepanden skal det danne grundlag for sovsen i morgen.


Nu er den skåret ud og klar til levering imorgen.

Jeg har sagt til min datter, at jeg er ved at være for gammel til at have denne her vigtige opgave.

I første omgang var hun ikke lydhør, men her til aften foreslog hun, at næste år kunne vi få anden udefra.

Meeen jeg synes bare, den skal laves hjemme. På den anden side ser jeg, at mange restauranter annoncerer med, at de leverer den komplette julemenuen, så måske bliver det mere og mere almindeligt ikke at stå og fedte med det hjemme.
Der er rent faktisk noget fedteri med ovn og skærebrædt osv., men så er det heller ikke værre.
I morgen er der en køreplan, der begynder med dans om juletræet og gaver kl 15.

4 kommentarer:

 1. Tænderne løber i vand.
  Jeg skal lave risalamande, og det gjorde min mor før jeg overtog tjansen, altså når vi er gæster hos børnene juleaften, og da min mor var gæst hos os.
  Ønsker dig og dine en glædelig jul.

  SvarSlet
 2. Abildjyden, Glædelig jul til dig og dine. det er lidt hyggeligt, når opgaverne går igen i generationer ;-)

  SvarSlet
 3. Åh, det er noget fedt-værk med and. Men anstrengelserne værd.
  Jeg stegte to store ænder d. 23. og lavede sovesen, - så var der plads til flæskestegen i ovnen d. 24. Og det er rart at få det værste fedt ud af køkkenet dagen før.

  SvarSlet
 4. Åh, så travlt du har haft, Eva, med stege i ovnen i to dage. ;-)

  SvarSlet