onsdag, december 30, 2015

Romjul.

Så vidt jeg ved, findes der ikke et ord på dansk for dagene mellem jul og nytår.
På norsk hedder det romjul. Jeg synes, det er sådan et dejligt ord. Rummet mellem jul og nytår. Rommet på norsk.

Min veninde, der har dansk oprindelse, men har boet i Norge det meste af sit liv, er i Viborg i romjulen for at fejre en familiebegivenhed.

Vi mødtes i dag på cafe For Enden Af Gaden og hyggede os nogle timer og spiste dejlig mad.


Og kiggede ud af vinduet her.I år har jeg for første gang været i kirke juledag. Det var en stor begivenhed. Næsten på højde med juleaften, hvor kirken var fuldstændig stopfuld. Men juledag var i særlig grad præget af musik og sang af kirkens kor. De er dygtige, og det var så flot.
Min bror og svigerinde var her til frokost i går. Først skulle vi gå en frisk tur. Turen blev dog meget længere, end vi havde forestillet os.Vi for vild og endte på en mark og langt fra vores udgangspunkt.

Det blæste meget, da vi kom ud af skoven. Min svigerinde ser tørklædeklædt ud. Det var hun så også - lige der.


Tænk, at vi kunne fare vild her i nærområdet.
Jeg har været på besøg hos børnebørnene og set julegaverne dagen derpå. Juleaften er så hektisk omkring gaverne. De kan ikke overskue, hvad og af hvem de har fået gaver. Det er godt med ro på og forældre, der hjælper med at holde styr på det hele efterfølgende.
Juleaften var planlagt til at begynde med dans om juletræet og gaver kl. 15 og middag kl 17. Planen blev forskudt lidt, men det var et godt tidspunkt for børnene. Johanne kom i seng som sædvanlig ved 19 tiden. I sidste øjeblik blev jeg i tvivl om, hvorvidt 1 and var nok til 5 voksne og 4 børn. Jeg så på bloggen, at for 2 år siden, havde jeg 2 ænder til samme antal personer. Men der var rigeligt - nok også fordi, der var den gode økologiske medister fra Kvickly. Den kan børnene bedre lide end andesteg.


4. juledag var jeg til vinterbadefestival i Vorupør.

På billedet her er det, det varme vildmarksbad.
Der var badning kl 16.05, men før var der adgang til flere transportable saunaer.

Efterfølgende har jeg læst i lokalavisen, at der var 300 badende. Der var 2500 tilskuere, der stod tæt på molen og langs Havbadets sider.

Det var lidt bizart, syntes jeg, men efterfølgende kan jeg godt forstå, de ville have del i festivitasen. Om end kun som tilskuere. Indenfor det afspærrede område, var der opvarmede omklædningstelte, toiletvogn, adskillige saunaer, en stor og to små hot tubs, fri adgang til varm kakao, kaffe, te, øl og snaps. Der var underholdende speak og musik i højtalere ud over området. For lokalbeboerne har det været et stort arrangement, de fleste var engagerede som frivillige på den ene eller anden måde.
Jeg stod ved siden af en lokal kvinde, der debuterede som vinterbader. Hun var meget spændt. Jeg mødte hende ikke igen i mylderet, men det er uden tvivl gået godt.
Vandet i Havbadet var 6 grader, og der er ingen bølger, så oplevlesen var en samme som i Almindsø - bare med salt. Og så var det selvfølgelig sjovt med al den leben omkring.
Arrangørerne var tilfredse. De fik dækket udgifterne for leje af telte, saunaer og vildmarksbade. Måske blev der også overskud? 300 badende betalte hver 200 kr.
2500 tilskuere betalte hver 20 kr.
Se lige den kødrand af tilskuere ...
Tilfældigvis kom den eneste tekstilfrie mand med på mit billede lige før startskuddet ;-)
Sauna med havudsigt.

8 kommentarer:

 1. Ih, at du var med i Vorupør. Jeg havde slet ikke tænkt, at der ville stå en masse tilskuere. Men selvfølgelig, - man skal jo ikke gå ned på gode oplevelser. Tænk at betale 20 kr for at se andre bade....
  Romjul er et dejligt udtryk, og det er helt rigtigt, at juledagene skal bruges til at få julen til at "synke ind".
  Godt nytår til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva. Godt nytår til dig også.
   Jo, arrangørerne i Vorupør gør meget for, at vinterbadning også bliver en oplevelse for tilskuerne. ;-)

   Slet
 2. Glædelig bagjul og ønsket om et bragende nytår.
  Sjovt nok tænkte jeg på dig da radion talte om badefestival i Vorupør. Dejligt du havde en god tur.
  Hvor er det forskelligt med juleaften. Hos os var der 4 børn (ældste en efterskoleelev) - børnebørn på 7, 3 og 1 år. Vi var inviteret til kl. 17 senest kl. 18. Kartoflerne ville ikke gå i kog, derfor kom 1 årig barnebarn i seng kl. 20.00, og det var mens vi andre sad og spiste and. Han er kun 13 mdr. så det med gaver etc. kan vente. Da maden blev skudt lidt, blev det at danse om træet skudt en del, det gjorde intet for de 2 på 3 og 7, de nød begge at danse og synge om træet, og den store fornøjelse det er, at få delt alle gaverne ud, før de pakkes ud. Kunne tydeligt fornemme mine børn ikke vil ændre procedure for juleaften. Som yngste sagde, barnebarnet på 13 mdr. er jo "ligeglad" med de pakker efter den første.
  Heldigvis er vi forskellige, og vi har hver vores jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyden - også godt nytår til dig.
   Ja, heldigvis kan vi fejre jul, som vi synes passer bedst hver især. Det lyder som en rigtig hyggelig aften hos din familie.

   Slet
 3. Godt nytår til dig og dine og glædelig romjul. Tak for forklaringen, jeg havde ikke tænkt på at ordet betød rum.
  Du er så sej, og jeg drømmer nu om at få kontakt til vinterbaderne i Blokhus, så jeg kan bade de dage, hvor jeg ikke er i dagvagt. Jeg læste at man skal stille sig selv et spørgsmål i stedet for at sige det vil jeg, så kunne jeg tænke mig at blive vinterbader i 2016?
  Som Abildjyden har vi heller aldrig lavet om julens rækkefølge og har heller aldrig haft problemer med det. Så mine børn var de første år i seng ved 22 tiden, men allerede som børnehavebørn var de vågen til 2 om natten, og de elskede det. Faktisk går vi tidligere i seng nu end da de var små ;-) Men sådan er vi netop så forskellige, og det er skønt. Gaveræset kunne vi helt sikkert godt undvære, både børn og voksne, men der er ikke noget skønnere end 1. juledag at stå op til sit legetøj, der ligger overalt på gulvet og blot er klar til at blive leget med :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lene, godt nytår til dig også.
   Sjov tanke, det med at stille sig selv et spørgsmål. I stedet for at bestemme, at man vil dit og dat.
   Måske vil du det med en kold dukkert? Jeg har overrasket mig selv ;-) Havde aldrig troet, at jeg ville gøre det og oven i købet synes det er friskt og dejligt.
   Det lyder som om, I har haft en rigtig dejlig juleaften - også dengang børnene var små.

   Slet
 4. Romjul ... nyt ord for mig, men det kunne være fint at have et ord for det på dansk. Romjul lyder for spirituøst på dansk ;-)
  Hver familie sine skikke, men der er en rar tryghed i at holde fast i de, også selv om det måske ikke helt passer med børnenes rutiner - det går jo nok alligevel.
  Jeg har stillet mig det spørgsmål, som Lene sagde, man skulle. Svaret var nej!

  SvarSlet
 5. Ellen, ja det er vist for spirituøst ;-)
  Det er nok forskelligt rundt omkring i de små hjem, hvordan rækkefølgen er juleaften. Bare mand og kone er enige, så kan alting lade sig gøre.
  Jeg bliver ikke overrasket over, at svaret er Nej ;-)

  SvarSlet