søndag, april 01, 2018

Det var det så ikke ...

Efter vagtlægens vurdering, var Mattias' udslet ikke fnat. Hun sagde, at fnat altid begynder med udslet på fingrene. Og det aktuelle udslet sidder i knæhasen. (så tænker jeg børneeksem)
Men det var jo herligt, vi kunne ses som aftalt.
Det er underligt, synes jeg, at fnat, børneorm og lus er blevet så udbredt. Jeg snakkede med min bror i formiddags, og vi er enige om, at ingen af delene fandtes i vores barndom i 1950erne. Jeg vidste godt, der var sådan noget, og at det var forbundet med skam at blive ramt. Vi boede på landet og havde husdyr på tætteste hold. Og hund, katte og kaniner. Vi hjalp også til med markarbejde. Badeværelse fandtes ikke på husmandsbrug dengang. Vi blev ikke vasket så tit og så grundigt, som vi bliver nu. Vi havde heller ikke vaskemaskine, så tøjet blev ikke vasket så tit. Man skulle jo tro, det ville give grobund trælse ting. Vi var mere ude, end børn er nu, og da vi kom i skole, var der ikke så mange børn.
Men hvorfor så nu? Min hjemmestrikkede teori er, at for store grupper børn opholder sig for mange timer i rum, der er for små? At vi er gået over gevind med hygiejne? Nej, en bedre hygiejne var jo banebrydende for folks sundhedstilstand, dengang man fandt ud af, at vand og sæbe reddede liv.
Nu er der ingen skam forbundet med, at et barn får lus, børneorm eller fnat. Og det er godt. Mine børnebørn har haft de to første flere gange. Så opstår der stor opmærksomhed på at få startet behandling og få begrænset smitten. Og så er det ellers en almindelig ting i et børneliv.
Jeg går til træning to gange om ugen i Sundhedshuset.
I sidste uge var der kommet et nyt opslag op på toiletterne, og det får mig til at tænke, om det gør noget godt for folk, at der er så stor fokus på en ny virus?
Om det skaber overdreven håndvask? Angst for virus?
Der er både sæbe og sprit ved håndvasken. Vi ved jo godt, vi skal bruge det.


Vores påskefrokost i går var en middag. Vi skal jo have lammekølle i påsken, og det bliver for sent for børnene, hvis vi først mødes ved aftenstid.
Når vi, som i går, mødes og spiser kl 13, så er der en lang eftermiddag, hvor børnene både kan lege inde og ude.
Jeg lavede mad hjemme hos mig og kørte det over til min datter, hvor der er god plads og meget legetøj til rådighed. Lammekøllen blev langtidsstegt. Kyllingelårene, som er meget populære hos børnene, var lige ved at give mig et logistisk problem. Jeg plejer at stege dem ved høj varme, men det kan jo også lade sig gøre at langtidsstege dem, og så fjerne det blege udseende under grillen.
Jeg lagde kartofler og halve hvidløg i bradepanden den sidste time. Det var voksenkartofler, som børnene siger. Min svigersøn lavede børnekartofler, som er kartoffeltern bagt i ovnen, til de bliver gyldne. Jeg havde lavet noget tilbehør, som også hørte til voksenkategorien (i hvert fald i børnenes optik lige for tiden.) En basilikumpesto, en dip af porre og feta rørt i minihakker, en dip af rød peber i strimler, som er kogt bløde ved svag varme i 20 min og tilsat en teske eddike og et lille drys feta, og en salat af rødbedestrimler, revet æble og gulerod og valnødder.
Jeg blev hjemme sammen med min datter, mens de øvrige voksne og børn gik på legepladsen. Vejret var så fint, men det var koldt. Da de kom tilbage med røde kinder og en duft af frisk luft, fik vi is og kaffe. Jeg havde drømt om at bage en kage. Den lagkage med citronfromage, som jeg havde set opskrift på. Men sådan gik det ikke :-) Og jeg havde heller ikke sagt noget om det, så der var ingen skuffede forventninger.

Da eftermiddagen var ved at gå over i aften, og alle var taget afsted, blev de to tildelt spilletid.

Der må ikke spilles, når der er børn at lege med, og det fungerer også godt.

Det vil sikkert ændre sig, når de bliver ældre og leger på en anden måde?

7 kommentarer:

  1. Det var godt, at det var falsk alarm - men du har ret i, at vi får for lidt skidt og møg i dag i forhold til tidligere. Vores tidligere forskningschef, som var en anerkendt, international allergiekspert, sagde det i samtlige sine taler holdt i ind- og udland - og det var mange. Det er bl.a. derfor, at antallet af allergikere stiger og stiger - det skyldes ikke alene, at det er arveligt.
    Så flere snavsede børn, tak :-) Mine børnebørn burde i princippet aldrig kunne blive syge, så meget som de er ude og griser sig til i forbindelse med alle deres mange gøremål.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det er nok bylivet, der gør, at mange børn ikke kommer i kontakt med jord og dyr. Dine børnebørn har mange spændende lege udendørs. Det gør mange børnehaver også meget ud af.

      Slet
  2. Hold da op, jeg sidder og får lyst til en lækker middag (klokken er halv seks om morgenen :). Alt det lækre tilbehør lyder forrygende.
    Jeg synes, det er en rigtig fin beslutning, at der ikke er skærme, når der er nogle at lege med.
    Der er en masse forskning i bakterier i gang. De fleste bakterier er sunde og gavnlige for os (og nødvendige). Mange læger forsker i disse tider i at tilføre bakterier til tarmen i stedet for at slå bakterier ihjel (PRObiotika i stedet for ANTIbiotika). Det er spændende. Og ingen tvivl om at vi er blevet for renlige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, det er spændende med den viden, der kommer frem om tarmbakterier. Lad os få noget probiotika. I håb om, at vi kan undgå antibiotika. Der skal nok en del forskning til endnu. Men godt at nogle er i gang.

      Slet
  3. Jeg tænkte at det ikke kunne være fnat, netop fordi fingrene ikke var involveret. Og tro mig, jeg kender det, fordi jeg selv som ung fik det. Forfærdeligt! Og ikke mest fordi jeg følte mig så beskidt. Jeg havde ikke været seksuelt aktiv på det tidspunkt, så den smittevej var udelukket, så hvor jeg havde fået det fra, vidste jeg ikke. Min mor kunne heldigvis følge mig, fordi hun lige efter krigen efter en togtur med tyske flygtninge havde haft det, så hun støttede mig i smøreriet, skammen og alt det praktiske med at få vasket etc.
    Det siges at lus trives bedst i en ren hårbund.
    Jeg tror der er sammenhæng mellem alt for megen renlighed, alt for mange børn på lidt plads, nedskæringer på personale i børnehaver etc og øget udbrud af børneorm og lus.

    Sikke en skøn påskekomsammen, I har haft.

    SvarSlet
  4. Lene, det må have været hårdt at have fnat dengang, det var forbundet med skam. Det var godt, din mor kendte det og kunne støtte dig.

    SvarSlet
  5. Dejligt det ikke var fnat.
    Som jeg nævnte i tidligere tråd, er lus etc. ikke noget forfærdeligt som det var engang. Jeg husker at vi dengang talte om børnenes huer, hvor de fik den forkerte på etc. og dermed kunne overfører, mange havde/har uldhuer. Dog kun en teori.
    Dejlig hyggestund med familien, med masser af lækkert til ganen.

    SvarSlet