lørdag, juni 26, 2021

Allerede lørdag ...

 

Mit skønne blommetræ har en sygdom. Det blomstrede helt normalt og smukt i april. Men nu visner bladene overalt på træet. Mest på spidsen af tynde grene. Der er mange blommer, men en stor del udvikler sig ikke. 

I Søren Ryges brevkasse i Politiken var der for en uge siden et spørgsmål ledsaget af et billede, fra en mand der beskrev sit æbletræ. Det har samme symptomer som mit træ.

Svaret var, at det er en svampesygdom, der hedder grå monilia. Det er en farlig snylter, der hurtigt kan trænge ind i tykkere grene. Behandlingen er at afskære de syge grene omgående. Hvis der sprøjtes mod skurv i blomstringstiden vil de kemiske midler også være effektive overfor grå monilia. Men jeg sprøjter ikke, så jeg har i flere omgange været i gang med at klippe det onde væk. Jeg kan ikke nå de øverste grene, så jeg må have fat i stigen i morgen. Det er faktisk et hyggeligt arbejde at stå ved på en sommerdag. Ikke tungt eller besværligt. Men det hyggelige forsvinder, når det nu er sådan en dum plantesygdom. Jeg er i tvivl om træet kan overleve ...

Jeg havde fødselsdag i mandags, og da plejer bonderosen altid at være sprunget ud. Men ikke i år, da alting er senere. Jeg har været spændt på, om den overhovedet ville blomstre i år, for den er meget gammel og er blevet lidt pisten. Den stammer fra mit barndomshjem, som min mor flyttede fra for 20 år siden. Den har sikkert stået i adskillige år i hendes have, og den har også været kraftig og rigt blomstrende hos mig. Jeg vil have købt en ny til efteråret, for jeg synes, den hører til i min have.

Mine kære døtre kom og hentede mig til fødselsdagsbrunch. Det er så hyggeligt. Vi var på cafe Evald, hvor stemningen var i top, for der var nyudklækkede studenter, der fejrede huen sammen med forældre og bedsteforældre (gætter jeg efter aldersfordelingen)
Jeg har endnu ikke arrangeret, hvor jeg skal invitere til familiefødselsdag. Sidste år var vi til rovfugleshow. Måske Løveparken i Givskud? Eller Skandinavisk Dyrepark? Det bliver ikke før sidst i juli.

I onsdags/torsdags besøgte jeg min dejlige bror og svigerinde i deres yndlingsferiested, Himmerland Golf & Country Club. Jeg spiller ikke golf, men det er et skønt sted at være. Der er mulighed for mange forskellige aktiviteter for både børn og voksne. Vi slappede af, gik ture, spiste lækker mad i restauranten og hyggede os.
Stedet har en lang historie fra en ydmyg begyndelse til nu med 340 huse i den karakteristiske A-form, der ses på billedet herover. 
Lars Larsen, Dyne-Larsen, blev eneejer af stedet i 2007.Det er Riverboat festival-tid.
I lang tid var det usikkert, om der overhovedet blev jazz festival i år pga coronarestriktioner. Men der blev lettet på restriktionerne, og sekretariatet må have haft meget travlt.
Der plejer at være et hæfte med program for alle aktiviteter.  I år fylder koncerterne et A4 ark, men det er virkelig godt gjort. 
Der er gratis adgang til de fleste koncerter, men vi skal bestille billet. 
Ved indgangen vises billet og vaccinationspas/test, hvorefter vi får udleveret et armbånd.
Pia og jeg var til morgensang i teltet og armbåndet var grønt. Til den næste koncert var armbåndet blåt. Og sådan var der forskellige farver til alle koncerter. 
Det har med smitteopsporing at gøre. Jeg synes, det er så godt organiseret. Respekt for dem, der planlægger og udfører det arbejde, der hører med til at bekæmpe corona.
I dag har jeg drukket eftermiddagskaffe på Svostrup kro. Min datter og svigersøn vandrede de 16 km ud til kroen, og så kunne jeg passende holde pause fra mit havearbejde og hente dem. Der var mange gæster og travlhed. Det er dejligt, der er gang i forretningen. Vi sad ude i haven og nød sommerstemningen.

7 kommentarer:

 1. Hvor er det ærgerligt med svampesygdommen i dit blommetræ.
  Og så kommer jeg til at tænke på, at det er dejligt, vi nu igen kan mødes med vores kære. Der er så meget, der skal indhentes.

  SvarSlet
 2. Jeg glemte jo helt at skrive hjertelig tillykke med fødselsdagen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte, tusind tak for fødselsdagshilsen :-) Ja det er rigtig ærgerligt med blommetræet. Og hvor er det hyggeligt, vi kan mødes igen.

   Slet
 3. Tillykke med fødselsdagen. Man kan da ikke just sige, at du ligger på den lade side. Jeg synes det er så dejligt at læse om, hvor aktiv du altid er.
  16 km var da ellers noget af en vandretur - jeg forstår godt, hvis de ikke lige orkede at gå hjem igen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ellen. Jeg har heldigvis ikke brug for at ligge på den lade side endnu, men jeg kan tydelig mærke, at træthed melder sig mere.
   Vandreturen langs Gudenå er sådan en smuk strækning. Jeg kunne godt holde en daglig kaffepause derude i krohaven ved åens bredder.

   Slet
 4. Hjertelig tillykke med din fødselsdag.
  Måske er det det, vores blommetræer fejler. Jeg kan ikke overskue at skulle skære dem løbende ned, for de er begge store med mange grene. Jeg skal have en gartner til at se på dem.

  SvarSlet
 5. Tusind tak for fødselsdagshilsen Lene. Det er et virkelig stort arbejde at klippe alle visne grenspidser af. Det er en god ide, at få en gartner til at se på det.

  SvarSlet