onsdag, juni 23, 2021

Højskolemad er slet ikke kedelig.

 Og slet ikke på Brandbjerg Højskole. Bag mit link ligger program for højskolens korte kurser, som vi "de korte" deltog i. I modsætning til de 120 unge højskoleelever "de lange", der var på højskole fra januar til sommerferien i juni.

Billedet her er fra en frokost, da der var fokus på ost.
Køkkenlederen holdt et lille foredrag for os om deres holdning til mad. Bæredygtighed og økologi var nøgleord. Råvarerne skulle ikke komme fra fjerne lande med lang transport bag sig. At reducere madspild var vigtigt. Det resulterede i, at vi også fik frokosttallerkener til middag. Jeg troede, første aften, de havde glemt at stille middagstallerkener frem ved buffeten. Men nej. På den måde kom man ikke til at tage for meget mad, som man alligevel ikke kunne spise. Og det havde gjort en mærkbar forskel i forhold til madspild. 
En sjov detalje, som har med nudging at gøre - det at få folk til at ændre vaner uden at løfte pegefingre eller moralisere: Den første 'station' på buffeten var to store fade med forskellige råkostsalater, så var der bagte grønsager eller marinerede grønsager, linser og tørrede bønner i forskellig tilberedning, pålæg i små portionsglas, humus, pestoer, olie, eddike og den slags. Til allersidst på middagsbuffeten kom kødretten. Man kunne hurtigt få sin lille tallerken fyldt op med grønsager. Der var også dejligt hjemmebagt brød.

De små portionsanretninger var i mine øje helt uimodståelige. Her ligger der en skive skinke  godt pyntet med grønne asparges, spæde rødbedeblade, purløgblomst og bronzefennikel.


















Her en lille osteanretning med marinerede rabarber, bronzefennikel  og stedmoderblomst.


Jeg har i flere år af min ungdom levet i vegetarmiljøer og holder meget af vegetarisk mad, så jeg syntes vældig godt om maden på højskolen. Skal jeg sige noget negativt, så synes jeg ikke, de var supergode til kødretter. 
Blandt "de lange" var der ca. 35 faste vegetarer eller veganer, fik vi at vide, men alle kunne for en uge ad gangen melde sig på det hold. Tirsdage var vegetardag og torsdag var veganerdag. Ikke for os. For "de korte" var der kød hver dag. Vi fik iøvrigt også frisk frugt hver formiddag i pausen, og der var kage til kaffen både eftermiddag og aften. Og selv om jeg ikke er vant til det hjemmefra, så var jeg jo nødt til at smage på herlighederne :-)
Jeg har flere gange været på seniorhøjskole i Nr. Nissum, Aabenraa og Løgumkloster. De to sidstnævnte findes ikke mere. Men fælles for seniorhøjskolerne er, at de må køre med korte kurser hele året. Og i navnet ligger, at det er seniorer, der går der. 
De almindelige højskoler kører med to lange semestre for unge mennesker. Jeg kender ikke reglerne, men de har lov til at holde et antal korte kurser - ugekurser. På Gerlev Idrætshøjskole har jeg to gange været på svømmekursus parallelt med det lange kursus, hvor vi spiste sammen med de unge og havde fælles morgensamling. Det var hyggeligt. Her på Brandbjerg var vi adskilt pga corona, men det var dejligt at se og høre "de lange" :-) Vi "de korte" var delt op i familiegrupper på seks. Vi var iøvrigt alle vaccinerede. Vi sad altid sammen, når vi spiste og i "Drama" ,salen, hvor vi var til foredrag og sang. Det var en fin ordning.
Slut med højskole! 
Nu er det allerede St. Hans. Dagene bliver langsomt kortere. 
Konfirmationen gik godt i søndags. Marcus gik op gennem kirken med to krykker. Kørestolen var klar men ikke i brug. I festsalen havde hans far indrettet et hyggehjørne med madras, så han kunne hvile sig. Det fik han først brug for henad 17 tiden.  Vi havde en dejlig dag. 


6 kommentarer:

  1. Tillykke med Marcus - det var dejligt, at det gik så godt.
    Hvor var det spændende at læse om den lækre mad på højskolen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Gitte. Det var dejligt, det gik godt.

      Slet
  2. Kurser, kan jeg huske, blev faktisk ofte mest målt på, om man fik god mad - det kan åbenbart også godt siges om højskoler :-D
    Det er da bare så dansk, ikke sandt? Jeg oplever det også på vores webstrikfestivaller: Maden skal dæleme være i orden; det er en stor del af, om stedet er/bliver godkendt til et lignende senere ophold.

    SvarSlet
  3. Ellen, jeg husker også fra kurser i mit arbejdsliv, hvor vigtigt det var med lækker mad. Det kan godt være, det er særligt dansk :-) Det er i hvert flad opmuntrende at få noget godt at spise.

    SvarSlet
  4. Lækker mad og det sjove er at evalueringer efter kurser, seminarer osv meget sjældent går på indholdet men på maden og værelser etc :-)

    Hvor er det dejligt at det gik godt for konfirmanden på krykker og at han havde en god dag.

    SvarSlet
  5. Lene, er det sådan, at evalueringen ofte går på mad og værelser? Det har jeg ikke tænkt på. I det her tilfælde var indholdet super godt, som jeg har skrevet om i et andet indlæg.
    Vi var rigtig glade for at Marcus havde en god dag og alt gik godt.

    SvarSlet