fredag, april 15, 2022

To gange vikinger.

 Jeg har været på Mosgaard, museet for arkæologi og antropologi, to gange i denne her uge.

I mandags var jeg der sammen med Mattias og hans mor. For tiden er der en meget flot udstilling om vikingerne. Jeg har altid troet, at vikingerne sejlede til England for at hærge og plyndre. Men nu ved jeg, at de allerede i 800 tallet sejlede ned ad de europæiske floder og kom så langt som til Konstantinopel og Bagdad. De var handelsfolk, og de ville have sølv. De kunne handle/bytte med pels af forskellige skandinaviske dyr og med rav. Og mennesker. De var brutale, og mennesker var en handelsvare. 

Vi gik rundt og kiggede på de mange flotte udstillinger i montrerne. Og selvfølgelig studerede vi de rekonstruerede menneskearter, der står på evolotionstrappen og ser så livagtige ud.

Da vi sad i cafeen længst henne ved shoppen, kom Dronningen gående sammen med en tre, fire andre. Vi blev helt starstruck :-) Hun var på vej ud og har sikkert ikke gået blandt os alle og kigget på udstillingen. Hun er kendt for sin store interesse for arkæologi og er protektor for museet.

I onsdags var Christian og jeg der alene. Han er meget interesseret i historie, og det er ikke så længe siden, de havde om vikingerne. Lige for tiden er det romerne, og han vil gerne fortælle, om det han lærer. Det er hyggeligt at høre. Vi købte en rundvisning, som er fra 12 år og opefter og varer en time. Chr. er jo lige fyldt 11, så jeg var lidt i tvivl, om det blev for lang tid. Han syntes, det var spændende. Guiden var også god, men hvis turen havde været målrettet børn, havde den selvfølgelig været anderledes underholdende. Men der var ingen børneture den dag. 
Her venter vi, udstyret med hovedtelefoner, på at gå ind. Det fungerer godt hørelsesmæssigt, men jeg har alligevel brug for at gå tæt på guiden, og det han taler om. For at kunne se. Med mine 156 cm. kan der let komme højere mennesker foran mig, og så kan jeg ingenting se. 


I forhold til evolotionstrappen gik vi videre opad, hvor der er figurer af tre personer, der præsenterer hver deres perspektiv på, hvor vi som mennesker kommer fra, og hvor vi er på vej hen. 
De er så livagtige at se på. Man tror, det er Stephen Hawkins, der sidder der i sin kørestol. Han var en af verdens førende teoretiske fysikere. Han var matematikprofessor på Cambridge University. I en tidlig alder blev han ramt af en langsom udviklende form for ALS. 
Christian har ikke hørt om ham endnu. Det kommer nok. Og jeg kunne ikke svare på, hvorfor han er så kendt? Jeg ved heller ikke noget om fysik og matematik.Her er jeg for foden af evolotionstrappen fotograferet af Chr. 

Vi skulle hjem, fordi han havde en spilleaftale med fætter Mattias. Det lyder så hyggeligt, når de sidder der og "leger" eller spiller sammen hver sit sted. Jeg kan godt forstå, det er fascinerende at være sammen på den måde. 
Han blev hentet hos mig af sin mor, da familien var klar til at køre til Vorupør. Mattias er med sin familie på Rønbjerg Feriecenter.
Om lidt kører jeg til Vø. 
God påske i blog-land.
  


 

4 kommentarer:

 1. Vi var behørigt imponerede over RUS - de er altså gode til at lave den slags store udstillinger på Moesgaard!
  Vikingerne lavede ballade, men de gjorde også meget godt - de lærte også briterne om handel, og i øvrigt siges det, at de engelske kvinder foretrak vikinger, fordi de havde en stor personlig hygiejne i forhold til deres egne mænd :-D
  Det var da lidt sjovt, at dronningen lige kom forbi mens I var der.
  Hvor er det skønt, når børn er så videbegærlige som din Christian 😀

  SvarSlet
 2. Ellen, hvor interessant med vikingerne. De var ikke bare grove og uhumske :-) Vores guide på omvisningen sagde, at de var nogle pralrøve i forhold til smykker og udstyr. Det skulle bare være stort og smukt.
  Ja, det er så hyggeligt at Chr er interesseret i mange ting.

  SvarSlet
 3. Jeg har ikke været på Moesgaard, har det dog på min bucketliste. Har ellers været flere steder med børnebørnene, men med den alder de var henholdsvis i 2020 og 2021, går det lidt for stærkt for mig, så venter lige et par år endnu, hvis det bliver sammen med dem, jeg kunne jo også tage en voksentur.
  Håber du har nydt dine påskedage.

  SvarSlet
 4. Karin, en voksentur er en rigtig god ide. Det er så mange muligheder for opdagelse for børn. Men det skal heller ikke blive for belærende.

  SvarSlet