søndag, august 24, 2014

Om tedyrkning.

For nogle dage siden læste jeg en rapport om intensiv sprøjtning af teplantager i Indien. Der bliver brugt sprøjtemidler, der er forbudt i Danmark. Rapporten findes her på Lone Landmands blog. Sprøjtningen efterlader en masse pesticider i de teblade, vi køber og i den te, vi drikker. Og sidst men ikke mindst, er den meget skadelig for teplantage-arbejdernes helbred og for dyrelivet.
Jeg er en stor te-drikker. Jeg har tit en kande te stående over et fyrfadslys, og jeg har ikke tal på, hvor mange kopper te, jeg drikker om dagen.


Det er næsten altid sort te. Ikke fra et bestemt land eller et bestemt mærke. Jeg veksler.
Henrik, derimod, drikker altid en blanding, der hedder Silver Rose, og det er meget vigtigt, at det er lige præcis den te.







Da jeg var i Kvickly for at købe ny forsyning, gik jeg, efter at have læst ovenstående, efter økologisk te.
Teksten på posen var formuleret sådan her: "Ved økologisk produktion af the anvendes der normalt ikke kunstgødning eller kemiske bekæmpelsesmidler."

Den formulering forvirrer mig. Altså det, at der står normalt? Er teen dyrket under normale omstændigheder for økologisk dyrket te? Eller?
Hvorfor ikke helt undlade at bruge ordet normal? Hvorfor ikke bare skrive "Ved økologisk produktion af the anvendes der ikke kunstgødning eller kemisk bekæmpelse"

Min australske gæst, der havde været farmer, og hvis to sønner også drev store farme med får og dyrkning af hvede, fortalte om sin yngste datter, der er først i 30erne. Datteren var ved at spare sammen til at købe sit eget landbrug, og hun tjente gode penge ved at arbejde som sprayer (sprøjter gift/ukrudtsbekæmpelse ud over de kæmpestore marker.)  Det arbejde kunne hun have i maksimalt 2 år, fordi det ville ødelægge hendes fertilitet (evne til at få børn) i det lange løb.
Jeg synes, det er forfærdelig skræmmende, at der bliver brugt så stærk gift. Det er slemt nok, det er skadeligt for mennesker at arbejde med, men det er også slemt for dyrelivet. Og i sidste ende får vi forbrugere pesticiderester i vores mad.
Jeg ved ikke så meget om det, men jeg håber, der ikke bliver brugt så meget ukrudtbekæmpelse i det konventionelle landbrug i Danmark. ?


6 kommentarer:

  1. Det er altså skræmmende. Og det er godt, der ind imellem er nogen, der laver en udsendelse om den slags griseri.
    Problemet er jo så, om vi kan stole på det økologiske fra lande meget langt borte....

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, det er måske tvivlsomt om økologisk dyrkning foregår, som vi forestiller os, når det handler om lande langt væk.

      Slet
  2. Økologi er nogle gange lidt at snyde folk. Desværre. Jeg lærte jo for nylig, hvad 'økologiske' vine tillod af kemi, hvilket ikke var så lidt. Jeg kunne derfor sagtens få den tanke, at 'økologisk' tedyrkning ligeledes skal tages med et gran salt. Der tillades selvfølgelig ikke så meget og så farligt som ved de konventionelle dyrkningsmetoder, men man skal ikke altid ro, at noget er helt frit for underlige ting, selv om det er økologisk dyrket.
    Jeg køber økologiske mælkeprodukter, simpelthen fordi de smager bedre, men for så mange andre produkter er jeg ærlig talt nok lidt ligeglad, og med en kande te om ugen bliver det ikke det, jeg dør af. Nu er jeg jo heller ikke ung længere, og jeg er helt enig i, at det er ret skræmmende, at man ikke kan være 'sprøjter', hvis man er ung og gerne vil have børn på et tidspunkt ...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg kan godt lide den tanke, at de mennesker, der arbejder med produkter, vi køber, har ufarlige arbejdsforhold. Vi ser sommetider udsendelser om, hvordan folk der arbejder i tekstilindustrien i Asien har kummerlige og farlige vilkår. Og teplantagerne er selvfølgelig ikke de eneste marker, hvor der bliver brugt forbudte kemikalier. Men det ændrer vist ikke noget, at vi ved noget om det ...
      Jeg kan ikke smage, om økologisk mælk eller grønsager smager bedre, og jeg køber det heller ikke konsekvent - jo mælk. Men det er mere tanken om, at det er mere skånsomt for miljøet, for bier, for regnorme, for jorden osv.

      Slet
  3. Man bruger ikke så meget ukrudtsbekæmpelse herhjemme, og der er midler, der er forbudt her, som bruges i landet lige syd for os, trods det at vi er i EU sammen. Jeg er holdt op med at læse hos Lone, desværre, men jeg følte at alt var sort og hvidt og at vi som konventionelle landmandsfamilier blev betegnet som værre end pesten.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lene, det er godt at vide, at der ikke sprøjtes så meget herhjemme. Jeg går også meget efter danske produkter, når det er muligt.
      Det er trist, når du skal føle dig forkert, fordi I driver konventionel landbrug.

      Slet