mandag, august 08, 2016

Musik i virkeligheden ...

Efter en dag i går, da vejret vekslede mellem solstrejf og regnbyger, var det med blandede forventninger, at veninden og jeg mødte op i parken ved Silkeborg Bad allerede kl 16.

Sko og strømper blev våde på vej over græsset mod de opstillede stole.

Planen var, at reservere to stole til operaforestillingen kl. 18 og så gå tilbage og se udstillingen med udviklingshæmmedes kunst.

Planen lykkedes.
Da vi lidt over kl 17 indtog stolene medbringende mad og vin, var der allerede fyldt godt op.

Jeg glæder mig ikke til den slags ventetid, men tiden gik forbavsende hurtigt.
Vi blev underholdt af de meget dygtige sangere, mens de uhøjtideligt varmede stemmerne op.

Da de senere kom omklædte tilbage,  fik vi den ene mere fortryllende smagsprøve end den anden,  på repertoiret på Den Kongelige Opera i den kommende sæson.
Solisterne var i særklasse. De kunne trylle med stemmerne.
Pianisten bliver næsten glemt. Kun tilsidst får han applaus. Jeg nød hans
accompagnement. Han var eminent.
Vejret var med os hele vejen igennem de næsten 2 timer. Det var meget stemningfuldt at sidde der med de kæmpestore ege- og bøgetræer som baggrund. Og den blå himmel med store og små hvide skyer, der sejlede forbi. Luften var lun. Først efter pausen fik jeg brug for det medbragte tæppe.
Jeg er ikke den store operakender, men små bidder, som vi fik serveret på den meget charmerede måde, var lige tilpas for mig. Det irriterer mig bare, at sproget ofte er italiensk. Jeg kan godt forstå, de ikke kan tekste, som jeg har oplevet i operahuse.
Der var 1500 mennesker tilstede. De 400 opstillede stole forslog ingen steder. Men mange havde medbragt tæpper og klapstole.

Jeg har også oplevet live-musik et par gange tidligere i sommerens løb.
Malene Kjærgaard Trio var på besøg på Seniorhøjskolen. Hun er en dejlig jazz-sanger, som også skriver tekster selv. Hun havde sin mand med på bas og svenske Hasse eller Lasse på flygelet. Det var svært at give slip på dem. De må have været meget bevidste om deres sangvalg og fortællinger, idet bedsteforældrenes betydning blev flettet ind på en meget sød måde. Og der sad jo alle vi bedsteforældre og nød det.

På Kunstcentret Silkeborg Bad var der en lille eftermiddagskoncert for et par uger siden. Ved en fejl kom jeg til at slette mine billeder.
Men Morten Kier, dansk sanger og sangskriver, bosiddende i Los Angeles gav koncert med sin trio Ebb&Flow. De er på Europaturne. De synger og spiller pop og soul, og det gør de virkelig godt. Ved koncerten medvirkede også Silkeborg Højskole, hvor der havde været afholdt et kursus i korsang. Det var ikke meget, vi hørte til de kursister. Ved tre numre var de en slags underlægningslyd. Det lød rigtig godt. Og meget anderledes end det, jeg havde været med til i Nr. Nissum.

Det er altså noget særligt at komme ud og høre musik og sang i virkeligheden. At mærke stemningen og se, hvad der foregår. Det tilføjer en ekstra dimension.

8 kommentarer:

 1. Ih, så dejlige, - og forskellige, - oplevelser. Ja, det er noget helt andet at høre tingene live. Også selvom alt det perfekte, som man kan høre på en cd, går lidt tabt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, for mig gør det ikke noget, hvis alt ikke er perfekt som på de flotte cd-indspilninger. Jeg kender andre, der får ondt helt ind i sjælen, hvis der er mislyde. Det skyldes selvfølgelig stort kendskab og stor musikalitet. Men sådan er vi jo så forskellige.

   Slet
 2. Jeg kan godt forstå, at du har nydt den særlige stemning, det er at opleve musik udendørs.
  Det er også en tilgang til opera, som jeg synes om - en hel en af slagsen er næsten for meget af det gode ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er noget særligt med stemningen til musik og teater i virkeligheden. Dog undgår jeg de kæmpe-kæmpestore koncerter med storskærm.
   Vi har det ens med opera, kan jeg forstå ;-)

   Slet
 3. Vi er også store musikelskere (dog ikke opera) og her i område har vi Hylddalen i Maribo (en skov) hvor vi har oplevet musicals. Det er en helt speciel oplevelse, så den del af din oplevelse, kan jeg sagtens følge, da det foregår på nøjagtig samme måde, som du beskriver.

  SvarSlet
 4. Pia, det er spændende at høre, at I oplever samme 'opskrift' på frilufts-musik ;-) Fortællinger om de gode oplevelser spredes nok. Og efterlignes ;-) Det er godt.

  SvarSlet
 5. Hvilken dejlig aften.
  Opera er noget specielt, ofte hører man tilbagemeldinger som enten/eller, sjældent som både/og.
  Det kunne være dejligt med lidt "undertekster", dog har jeg bemærket programmet ofte ligger online tidligt, og der vil det være muligt at kunne få oversat, og herefter nyde fortolkningen live.

  SvarSlet
 6. Karin, det var nyt for mig, at man kan finde teksten. Tak for den oplysning.
  Peter Lodahl var en rigtig dejlig konferencier ved den opera jeg lyttede til. Han forklarede handlingen og det var en god hjælp.

  SvarSlet