onsdag, august 17, 2016

Sol og varme i Thüringen.

I går flyttede vi fra Eisenach til Erfurt.
Vi er i hælene på Luther og J.S. Bach.
Luther var 15 år, da han blev sendt hjemmefra for at bo i huset hos en familie og gå i gymnasiet i Eisenach i 1498.
Huset er nu indrettet som museum.
Mange år senere i 1521 tilbragte Luther nogle måneder igen i Eisennach i skjul på borgen Wartburg, som er en særdeles velbevaret, gammel ridderborg.
Luther var blevet en meget lærd mand og oversatte det ny testamente til tysk i løbet af 11 mdr.
Det blev meget revolutionerende, idet borgerne aldrig havde forstået de latinske remser i kirken.

Johan Sebastian Bach er født i Eisennach i 1685 - muligvis i det hus, der nu er museum. I hvert fald har nogle af Bach-familien boet der - måske ikke den lille Johan?
Vi fik en fin indføring i nogle gamle musikinstrumenter med smagsprøver på nogle af Bachs kompositioner, bl.a.  på det lille orgel, som krævede en medhjælper til at træde på pedalen.
Museet viser også, hvordan en velstående familie levede på den tid. Der er mange steder placeret lyttestationer, hvor man kan tage høretelefonerne på og lytte til Bachs musik.

Eisenach lever sikkert godt at turister, der kommer for at se Lutherhaus og Bachhaus og ikke mindst Wartburg.
Byen og omgivelserne ligger smukt i sig selv omgivet af grønne marker, skove og bløde bjerge. Der er idylliske bindingsværkshuse, centrum er let at overskue, og der er et hyggeligt torv.
Vi flyttede dog efter én overnatning og ankom til Erfurt sidst på eftermiddagen i går.
Der var værelsesbøvl på hotellet. Ikke fra hotellets side. Men rejsebureauet havde sat mig sammen med en deltager, der hjemmefra havde betalt for enkeltværelse. Det dur selvfølgelig ikke, så da alle havde fået nøgler udleveret, gik receptionisten i gang med at finde et værelse til mig. Heldigvis var der et meget stort og fint værelse ledigt. Rigtig stort. Med toilet og badeværelse adskilt.
Ikke at jeg havde brug for det, men jeg har været meget godt tilfreds med de to nætter her.
Nu bliver det spændende at se, hvordan det bliver i Leipzig i morgen.
Om ikke andet kan jeg vel sove i bussen. ;-)

7 kommentarer:

 1. Du er da vist heldig med hotelværelser.
  Det lyder som en meget spændende rundtur, I er på.

  SvarSlet
 2. Dejligt, du endnu en gang var heldig med at få eneværelse :-) Interessant at læse om et område, hvor jeg ikke rigtigt har været.

  SvarSlet
  Svar
  1. Frue, jeg er godt tilfreds med tingenes tilstand på værelsesfronten. Og de øvrige fronter på turen. Jeg har heller ikke været her før. I det tidligere DDR-land.

   Slet
 3. Haha, hvor er det fint at få et enkeltværelse, fordi en anden en har betalt for at få et :-) Den kan du forhåbentlig leve højt på resten af den ferie :-)
  Lyder som en hyggelig og informativ tur.

  SvarSlet
 4. Ellen, det ser ud tll, at jeg kan leve højt på det resten af turen ;-) ;-)

  SvarSlet
 5. Jeg havde det svært med Bach i mine unge år, forstod ikke helt hans musik, heldigvis valgte jeg ikke at sige helt fra, jeg forblev stædig, holder meget af kor arrangementer der fremføres acapella.
  Det bliver spændende med den videre rejse.

  SvarSlet