søndag, december 27, 2020

Glædelig jul.

Allerførst: Det er vaccine-dag i dag! Hurra for det. Selv om der ikke sker skelsættende ændringer i de første måneder, så ser vi lyset for enden af corona-tunnelen. Jeg er klar, når det bliver min tur til at få et prik. Det håber jeg, mange er. På den måde er der størst chance, altså i flok, for at få bugt med corona.
Billedet er fra en af blomsterkummerne, der står nede ved Havnen. Juleroser. Især de langstilkede mørkrosa er rigtig flotte. Den mindste smule frost får dem til at besvime og lægge sig ned. Men de rejser sig og ser helt upåvirkede ud, når temperaturen stiger.

 Da jeg var barn i Thy sagde man altid glædelig jul til de mennesker, man mødte i dagene mellem juleaften og nytår. Jeg har bare den opfattelse, at jeg skal have skrevet og sagt glædelig jul før juleaften. Det har jeg ikke nået her på bloggen i år, så derfor ønskes I glædelige, dejlige juledage i de dage, der er tilbage inden nytårsaften.

Jeg har slet ingen billeder fra juleaften. Jeg glemte det helt. Udover Chr.-og-Johanne-familien, var børnenes bedsteforældre der også. Det var en stille og rolig, traditionel aften med gaver, dejlig mad og en masse hygge.

Børnene sov her hos mig et par aftner før juleaften. Om eftermiddagen havde de, sammen med deres moster, været ude at købe julegaver til forældrene og storebror Marcus. Da vi havde spist suppe med kød-og melboller (den go'e fra Mou) pakkede vi gaver ind. Det driller lidt for en seks-årig, men ved fælles hjælp lykkedes det, og der var helt styr på at skrive Til og Fra kort. Der er anderledes styr på finmotorikken, når man er snart ti år. Koncentration er dog også en vigtig faktor, og den var der.

For første gang har jeg ikke stegt and til juleaften. Nej, jeg gjorde det heller ikke i 2016, da jeg kom til skade med mit knæ d. 22. december. Jeg havde købt den, men min sigersøn overtog tilberedningen. 

Jeg har flere gang ytret, at jeg synes, der er et stort arbejde forbundet med at ankomme med en tilberedt and og sovs d. 24. Men det er også dejligt, når duften af andesteg spreder sig i lejligheden, og skyen går op i en højere enhed med krydderier og bliver til en skøn sovs.

Mit bidrag til julemiddagen var en salat med grønkål, æble- og appelsinbåde, granatæblekerner og hakkede mandler.

Begge mine døtre havde valgt at købe en færdigtilberedt and med sovs. Det får mig til at tænke på den linje i Sikke en voldsom trængsel og alarm, hvor vi synger "Gåsestegen er til bageren sendt." Det var dengang i midten af 1800 tallet, hvor ovnene ikke kunne rumme en gås. Det var et fænomen i byerne. Hvordan det var i de små hjem på landet, ved jeg ikke. 

Jeg tænker på mine forældre. Min far blev kun 55 år, og min mor blev som 52 årig boende og lejede jorden ud. Hun købte altid ællinger, som hun fodrede op, så de var klar til Mortens aften og jul. Vi børn kom hjem og hjalp med at slagte dem og gøre dem klar til fryseren. Jeg husker ikke, hvornår hun holdt op med at have ænder. Men i nogle år, forsynede hun os med and til jul, og jeg stegte min første and under hendes supervision. I de senere år har jeg fundet opskrifter og inspiration på nettet, og for mig er der ingen tvivl om, at langtidsstegning giver det bedste resultat. En anden sang/salme jeg kommer til at tænke på er Dejlig er jorden, hvor en linje lyder "Slægt skal følge slægters gang." Ja, min mor ville nok have undret sig over sine børnebørn og deres take away and, "Men tider skifter og sæder mildnes", som vi synger i Den danske sang er en ung blond pige. 

Billedet er i den grad opstillet :-)Min bror har ikke skudt ænder. Jeg ved ikke, om han slagtede ænderne. Min mor var ferm til det, men de har nok hjulpet hinanden. Han sidder med vores labrador Rolf, og det er nok midt i 1970erne. Vi stod inde i den tomme stald og plukkede fjer af dem, og min mor stod i malkemaskinrummet og tog indvolde ud og gjorde dem klar til fryseren. Billederne var stalden var mørke og utydelige
Dengang vi havde en labrador.

Nu vil jeg forlade Mindernes dal.


Vi har også gået tur. D. 23. og d. 25. var det fint vejr at være ude i.


Lillejuleaftensdag gik vi rundt om Skallerund sø, som lå helt blank og stille. 
Bagefter var vi hjemme hos Mattias til æbleskiver og varm kakao.

Nu vil jeg gerne have et lillebitte billede af juletræet ind her.
Hvorfor mon jeg ikke kan rykke juletræet op??

Juledag gik vi tur i skoven ved Silkeborg Bad. Der var virkelig mange mennesker, der havde fået samme gode ide. Måske er det trolden Stærke Storm, der trækker?
Træklatring er en yndet aktivitet.


Johanne er også blevet pokemón-jæger.Der var nisseskæg derude. Når regnfulde dage afløses af let frost, presses væden ud af de døde grene, der ligger i skovbunden. Og sådan en dag var det d. 25. Jeg synes, det er så spændende at se nærmere på de hvide klatter, der ligger rundt omkring. Nogle af dem ligner fint hvidt hår, når man kommer tæt på.

8 kommentarer:

 1. Glædelig jul også til dig, Betty!
  Ja, hurra for vaccine-dagen og lyset for enden af corona-tunnelen.
  Vi fik lige som jer en salat med grønkål, æble- og appelsinbåde, granatæblekerner og hakkede mandler juleaften.
  Det var dejligt at se dine julebilleder - vi har også været ude at gå ture.
  Du spørger, hvad jeg har brugt til min collage. Den er lavet i Photoshop Elements.

  SvarSlet
  Svar
  1. Glædelig jul til dig også Madame. Den grønkålssalat er vist populær mange steder :-)
   Tak for henvisning til Photoshop Elements

   Slet
 2. Glædelig jul til dig, sikke dejlige dage, du har haft med din dejlige familie. Jeg har også tænkt meget på tiden der var, i forbindelse med julen. Vi har haft begge børn med familie hjemme, 10 personer, jeg synes næsten, jeg har stået i køkkenet hele tiden, men jeg vil helst lave det hele selv, som min mormor og mor gjorde. Måske kræver alderen at jeg tænker om. Nu er her stille og jeg strikker og slapper af. Fortsat gode juledage til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Glædelige juledage til dig Marianne. Jeg kan levende forestille mig, du har haft hænderne så rigeligt fulde i køkkenet med børn og børnebørn hjemme. Ja, som mor og mormor gjorde :-)
   Det er dejligt med familierne hjemme, men også dejligt med strikning og afslapning.

   Slet
 3. På vores forskellige gåture her i julen har vi mødt mange mennesker, og vi har alle sagt "God jul" til hinanden, så det er nok stadig skik og brug herude på landet - men det gør ikke noget; det er da bare hyggeligt :-)

  Nisseskæg er en fantastisk ting at finde i naturen, som jo er forunderlig.
  I har haft en dejlig jul, kan jeg se, på trods af de anderledes betingelser :-)

  "Hvorfor mon jeg ikke kan rykke juletræet op??" Det ser ud som om det er fordi dette billede og det ovenover tilsammen fylder for meget i bredden. Hvis du havde gjort det ene smallere, kunne de godt have været der begge to. Er mit ukvalificerede gæt ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er nok, når man kommer ud i naturen og ud på landet, man siger glædelig jul. Det vil være mærkeligt på en travl gade i byerne :-)
   Jeg har eksperimenteret med billedet. Jeg kan godt gøre det mindre, men det er som om, der går en grænse tværs over indlægget, som jeg ikke kan komme op over. Tak for input. Jeg vil prøve igen i et indlæg, der ikke skal udgives, men bare bruges som prøveklud.

   Slet
 4. Selvfølgelig skal vi sige glædelig jul, julen er jo ikke over :-) Så tak og glædelig jul til dig også :-)
  I har nået mange ting i den seneste uge. Sådan er det nok, når der er børnebørn, som har brug for at der sker ting og sager.

  SvarSlet
  Svar
  1. Glædelige juledage til dig også Lene. Ja, børn har brug for, der sker mange ting. Og vi voksne vil gerne have dem væk fra skærm - noget af tiden. Og der er naturen en uovertruffen legeplads og et livgivende sted at opholde sig.

   Slet