onsdag, november 24, 2021

Tredje stik ...

 I går fik jeg tredje corona vaccination. Det føltes godt. Der er ganske vist mange meninger for og imod, men jeg har valgt at følge myndighederne vejledning, så jeg går ikke ind i en polemik med nogen. Men ingen er i tvivl om, at jeg mangler respekt for antivaxxere. Jeg synes, individualitetskravet har taget overhånd, når man ikke vil lade sig vaccinere for fællesskabet. Ingen er en øde ø, vi er alle afhængige af hinanden. Jeg læste om et interessant forskningsprojekt fra Aarhus Uni for nogle dage siden. Konklusionen er, at vi får de bivirkninger, vi forventer. Vi kender nok alle placebo-effekten, som forenklet handler om, at en kalktablet virker smertestillede, hvis vi tror, det er en panodil eller anden smertestillende tablet. Jeg ved ikke, hvilken medicin, der er blevet brugt i de forsøg. Nocebo kan forklares som placebo  med omvendt fortegn. Hvis vi på forhånd har en forventning om, at en given behandling vil have en negativ effekt, så får vi bivirkninger. Der aktiveres et bestemt område i hjernen, som frigiver nogle stoffer, der aktiverer smerter. Artiklen slutter med at oplyse, at 95% får ingen bivirkninger. Så sundhedspersonalet opfordres til at fokusere eller omtale den kendsgerning, i stedet for at tale om at 5 % får bivirkninger. Selvfølgelig får nogle mennesker bivirkninger af det, der er i sprøjten. Det er også derfor vi er under opsyn 15 min. efter vaccinationen. 

For et par uger siden bestilte jeg skub op/skub ned persienner til de to ud af  tre vinduer i stuen, der manglede. De blev monteret i dag, og straks gik jeg i kælderen og fandt lysguirlanderne frem. Nu stråler der stjerner i vinduerne om kap med det lille lystræ på terrassen. Det er så hyggeligt i de her mørke eftermiddage og aftner.
Billedet er fra køkkenvinduet, hvor Thy-nisserne er kommet frem fra kældermørket. De er købt gennem årene af en kreativ kvinde på min barndomsegn. I 4. klasse er de i gang med at lære om elektroniske medier. De fleste er nok ret velbevandrede på det digitale område

. En opgave handler om at interviewe bedsteforældrene. Hvordan var det dengang, du var barn?

Havde I mobiltelefon?

Havde I fastnettelefon? 

Havde i radio?

Havde I fjernsyn?

Kunne I komme i biografen?


Jamen, hold da op, hvor er verden forandret i forhold til dengang i 1950erne. Vi havde ikke fastnettelefon, hvad børn i dag slet ikke kender. Men en nabo havde. Hvis der en sjælden gang var en vigtig besked, kunne vi blive hentet. Det var absolut korte beskeder, telefonen blev brugt til. Nu var det jo også et ordfattigt område, men alligevel - i forhold til de lange tlf.samtaler, jeg sommetider har.

Og biografen kendte vi ikke. Sommetider blev der vist film i forsamlingshuset af en omrejsende biograf. Faktisk husker jeg kun én forsamlingshus-film. Det var virkelig en sjældenhed. Det er sjovt at komme til at snakke med et nutidsbarn om dengang. Men vist ikke så rasende interessant for en 10 årig. Og sikkert også svært at sætte sig ind i eller forestille sig. Bagefter bagte vi årets første pebernødder :-)


4 kommentarer:

 1. Jeg er (nok ikke overraskende for dig) aldeles enig i dine betragtninger vedrørende vaccinationer og 'jeg'ets' kommen før alt andet.
  Vi havde telefon og biografer i Køge og Roskilde, men det var sjældent, vi var der. Mine forældre tog mig dog ind for at se 'Tornerose', da jeg var otte år. Til gengæld havde vi skolebio. Kendte I til det? Der var vist 4-6 forestillinger hvert år. Det var en fest at komme i skolebiografen.
  Dagens børn kan slet ikke forestille sig vores barndom - lige som vi (jeg?) også havde svært ved at forestille os vores bedsteforældres.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder godt med skolebio. Det havde vi ikke. Nej, jeg kan heller ikke forestille mig mine bedsteforældres skoletid. Min bedstemor f. 1880 kom ud at tjene, da hun var 8 år, men der har nok været noget skolegang ved siden af.

   Slet
 2. Ja, så enig hvad angår vaccinationer og ja verden er forandret. Min søn er pædagog og forleden fortalte han om, at han havde talt med børnene om frk. Klokken som nu stopper. De prøvede at ringe til frk. Klokken, men kunne ikke forstå, hvad det skulle bruges til, mennesker kunne jo bare kigge på deres eget ur.

  SvarSlet
 3. Anni, hvor interessant med din søns oplevelse med børnene. Jeg blev faktisk overrasket over, at frk. Klokken eksisterede endnu, eller først er i gang med at blive lukket. Gad vide, om nogen har ringet dertil i de senere år?

  SvarSlet