tirsdag, januar 03, 2012

Hjemme igen

Mange indtryk og oplevelser rigere er jeg hjemme igen.
Og som altid: ude er godt, men hjemme bedst.

Højskolen Østersøen er en relativ ny højskole, der har til huse i det, der engang var Hotel Hvide Hus i Aabenraa.
Da Muren faldt og det delte Tyskland blev forenet, forudså Åge Damgaard (angli-skjorter) og Johannes Jensen (wilton tæpper)  et behov for at dygtiggøre unge danskere i det tyske sprog, så der kunne komme mere gang i eksporten til det store naboland.
De havde begge to i deres ungdom haft stort udbytte af højskoleophold, og det var den model de ville videreføre med købet af hotellet.
Skolen blev indviet i 1993 og har som formål at nedbryde grænser og fordomme og styrke forholdet til tysk sprog og kultur.
Der er intensive kurser i tysk for danskere og dansk for tyskere - på samme tid. De kalder én af deres metoder for tandem-modellen. En dansk og en tysk elev sættes sammen. Den danske elev må kun tale tysk og den tyske kun dansk, og så skal de hjælpe hinanden. En meget succesfuld metode, blev vi fortalt.
Indimellem de lange kurser er der korte kurser som nytårskurset, rejsekurser og natur/historiekurser, som fortrinsvis tiltrækker seniorer.

Skolen er udsmykket af Paul Gadegaard, som er den kunstner, der malede sine kunstværker på vægge, døre og møbler i Åge Damgaards skjortefabrik.
Udenfor bliver vi mødt af de meget høje farverige blyanter.

I foyeren:

På mit værelse:
Mange værelser har festlige malerier direkte på væggen.
Der er Wilton tæpper på gulvene.
Stedet trænger til en renovering. Især badeværelserne.

Det lidt slidte look havde dog ingen betydning i forhold til kursets program, som var spændende og alsidigt, og lærernes entusiasme og passion for sagen fejlede heller ikke noget.

6 kommentarer:

 1. Det lyder som et udbytteligt ophold, Betty! Jeg var for cirka 10 år siden med til at lave en radioudsendelse om højskolen Østersøen - det var meget spændende.

  SvarSlet
 2. skidt pyt med badeværelserne, bare opholdet har beriget dig, alt den kunst på væggene gør da kun glad....

  SvarSlet
 3. Rigtig godt nytår.
  Det har været hyggeligt at læse om din jul og nytårsaften.
  Jeg har aldrig tidligere hørt om højskolen, men sikken en fantastisk ide de 2 herrer fik dengang. Og sikke farver stedet byder på. Da området omkring højskolen jo er helt vidunderligt, er jeg sikker på at du har ladet op til 2012.

  SvarSlet
 4. Madame, jeg kan tænke mig, det har været spændende at lave den udsendelse.

  SvarSlet
 5. Tak i lige måde, Annette. Godt nytår til dig.
  Sønderjylland er en rigtig spændende landsdel.

  SvarSlet