mandag, juni 17, 2013

Få km. syd for Jerusalem ...

Når man kører de få km. med bus fra Jerusalem til Betlehem ad Hebronvej kommer man til et checkpoint.
Vi valgte at gå igennem sluserne, hvor man bliver undersøgt som i en lufthavn.
Fordi vi var turister kunne vi nøjes med at fremvise pas. Men for palæstinensere kan det være en omfattende og tidskrævende episode.
Vi havde set dele af muren andre steder, men i Betlehem er den virkelig høj og det er helt knugende at gå der og se, hvordan butikker havde fået indskrænket deres råderum.
Der er street art udført af internationale kunstnere. Bl.a. har Folkekirkens Nødhjælp finansieret noget af det. Jeg ved ikke lige præcis hvilken del det er.

Før muren var der mange tilfælde af selvmordsbombere i busser og på offentlige pladser.
Det har der ikke været i mange år nu, så man kan vel konkludere at alle sikkerhedsforanstaltninger har en effekt.

Jeg kan godt forstå, Israel har brug for at beskytte sig. De er omgivet af fjender i de besatte områder og i de  arabiske nabo-lande, hvis erklærede mål altid har været 'at drive israelerne ud i havet' (kan ikke lige huske, hvem der udtalte det i sin tid).
Men både bosættelserne på Vestbredden og opførelsen af muren er en krænkelse af palæstinensernes rettigheder. Og det er svært at se på og høre om.

Ikke alle israelere sympatiserer med den førte politik, bl. a. Breaking the Silence organisationen, som er en græsrodsbevægelse for tidligere soldater. Og Peace Now og sikkert mange andre.

I vores program var aftalt et besøg i en jødisk bosættelse. Jeg havde glædet mig meget til at høre mere om det liv, der leves der. Flere i vores gruppe havde været i kibbutz for mange år siden og havde store forventninger til at gense en kibbutz/bosættelse.
Gush Etzion er et meget stort samfund - en by er det.
Desværre fik vi afbud få timer før vores besøg fra den talskvinde, der skulle vise os rundt (hun havde lige fået et barnebarn), og hun kunne ikke finde en afløser.
Vi måtte dog godt komme alligevel og se deres lille museum og filmen om stedets historie.
Det gjorde vi, men det var en skuffelse, at vi ikke kunne komme i dialog med en af stedets beboere.
Vi havde for lidt input fra israelsk side på vores tur, synes jeg.

Her et billede ud over Betlehem i det gyldne lys fra solnedgangen.



4 kommentarer:

  1. Det er et fantastisk smukt billede af Bethlehem. Og interessant at der så opstår kunst på sådan en rædselsfuld mur. Tak for endnu en rundtur.

    SvarSlet
  2. Tak for din spændende rejsebeskrivelse. Det er knugende at se, hvordan forholdene er, og minder mig om filmen Citronlunden - og også om Anders Aggers gribende udsendelse fra Israel.

    SvarSlet
  3. Den kæmpemur kan ikke undgå at virke knugende. Men hvis den har bevirket, at antallet af selvmordsbombere er faldet, så har den vel sin berettigelse. Men det må være dødirriterende for de palæstinensere, der har deres udkomme på den anden side af muren at skulle udsættes for langvarige kontroller, både på vej ind og på vej ud.

    SvarSlet
  4. Dejlig beskrivelse, Betty, tak for den!

    SvarSlet