tirsdag, august 30, 2016

Det vil jeg også prøve ...

Der tales og skrives så meget om fermentering af grønsager. Ligesom der skrives og tales om, hvor vigtigt det er at have en balanceret tarmflora. Det er pudsigt, at det organ, som har haft lavest status gennem tiden, nu er blevet ophøjet til noget, der skrives bøger om i populære udgaver.
Jeg har ikke læst bogen, men "Tarme med charme" er da en titel, der lyder indbydende. Jeg kan ikke huske navnet på forfatteren.
Men under fermentering produceres der mælkesyre, som er god næring for tarmbakterier.
Jeg hoppede med på fermenteringsbølgen i dag og lavede fermenteret spidskål. Det er det samme som tyske sauerkraut. Eller surkål på dansk.

Jeg brugte 1/2 kg snittet spidskål og 1/2 teske groft salt.
Det er det eneste.

De to ting æltes godt og grundigt sammen. Som om det var en dej, man arbejder med.
I løbet af kort tid begynder kålen at afgive væde.
Når kålen er æltet længe nok, stilles den på køkkenbordet en times tid, så væden yderligere trækkes ud.
Til sidst lægges kålmassen i et glas, der kan lukkes tæt.
Det skal presses hårdt sammen, og væden skal dække overfladen.
Efter 3 dage skulle den være klar til at spise, men den kan holde sig et par måneder.
Jeg forestiller mig, jeg vil bruge den som tilbehør. Eller en klat på salaten og sådan noget.

1/2 kg kål skrumper meget under processen. Hvis det er noget, jeg vil gøre igen, så skal det være en større portion.
Jeg brugte et glas, der kan rumme 1 1/2 l, og som det ses, så fylder kålen uendelig lidt.

3 kommentarer:

  1. Ja, det er blevet meget moderne. Jeg kender også en, som fermenterer på livet løs - alle mulige ting. Jeg er ikke hoppet på bølgen endnu, men man kan jo aldrig vide, om det vil ske - det skulle, som du siger, være så sundt :-)

    SvarSlet
  2. Ellen, jeg er ikke sikker på, jeg vil gå videre med det. Men det måtte lige prøves ;-)

    SvarSlet
  3. Der er så meget at prøve af alle de nye tiltag, måske var dette et af dem der skal tages fat på hen over efteråret/vinteren :-)

    SvarSlet