Om tirsdagen er der mulighed for kaffe og blødt brød om formiddagen i Sportscentret.
DagligBrugsen sponsorerer, og det er vældig hyggeligt i sofaen med kaffe i kruset.
Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet, da to, også ældre herrer, kom og satte sig ved siden af mig, mens de fortalte, at det var den eneste gang om ugen, de spiste sådan noget brød. Ellers spiste de rugbrød.
Jeg har det på samme måde. Jeg elsker rugbrød. Multikernebrød, hedder min favorit.
Mens vi sad der og hyggede os med det bløde brød og den fede ost, smådrillede de to hinanden med at ville sladre til konerne.
Jeg har efterfølgende gået og tænkt på, hvornår det er blevet sådan, at vi ikke må spise hvedebrød? Hvor længe var det budskab om at trænge igennem til os, at franskbrød, det var noget vi skulle undgå?
Da jeg var barn, var noget af det bedste en franskbrødsmad med sukker eller honning. Vi fik det nok ikke hver dag. Det kan jeg ikke huske?
Er vi ikke det eneste land, der er så inkarnerede rugbrødsspisere? Hvordan klarer de sig i Frankrig med alle de flutes og baguetter? Og de øvrige lande sydpå, som aldrig har set en rugbrødsmad?
På samme måde med pasta og ris. I Asien og Italien lever de af det. Jeg ved godt, at begge dele er smækfulde af kulhydrater, og det er ikke godt for vores glykæmiske index. Og hvis man har diabetes skal man være meget påpasselig.
Men os andre? Behøver vi at have dårlig samvittighed og skjule for konen, at der lige røg en franskbrødsmad ned?
Nu er jeg ret sikker på, at de to, der jokede i sofaen bare gjorde det for sjov.
Men vi har da været meget lærevillige, når det handler om følge ernæringsråd fra højere sted.
Dog er det ikke blevet sådan, at bagerne ikke kan sælge deres hvide brød. Der er masser af muligheder for at købe det.
Mine børnebørn vil ikke spise rugbrød. Helst ikke. Og sådan ved jeg, mange børn har det.
Der bliver åbenbart indført mere og mere LCHF her i landet. Jeg har foreløbig tabt 10 kilo ved fuldstændig at undgå kulhydrater og stivelse, så det virker altså, for jeg spiser bestemt ikke mager mad.
SvarSletRugbrødet er nok det, både John og jeg savner mest ... alt det andet er ikke noget problem.
Ellen, det er da utroligt, du har haft sådan et stort vægttab, uden at være på smalhans. Flot. Jeg ville også savne rugbrød, hvis det var mig. Jeg kender flere, der spiser LCHF, og de synes, de får lækker mad. Jeg tror, der bliver mere og mere viden om, hvad det betyder at undlade eller minimere kulhydratindtaget.
SletJeg husker ikke nogen diskussion om, at franskbrød ikke var sundt, da jeg var barn. Snarere at det var dyrt i forhold til rugbrød, der jo mætter mere. Så franskbrød var forbeholdt "de små" måltider. Min farmor købte altid "et halvt birkesfranskbrød", som vi fik en skive af med pålægschokolade.
SvarSletJeg kan godt se i skolebørnenes madpakker, at det ikke er rugbrød, der er på top 10. Der er ofte gjort meget ud af små pakker med dit og dat som supplement til en sandwich. Og de små pakker med gnavegrønt og diverse bliver spist først. Så ofte tænker jeg, at børnene har svært ved at blive mætte og få nok energi. Børn ville nemmere kunne få nok med en gammeldags klapsammen-rugbrød.
Eva, ja det havde noget at gøre med at lægge en solid bund med rugbrød, da jeg var barn. Franskbrød var dyrere, og der blev sparet på det. Min mor bagte selv, men lykken var, når der en sjælden gang var et bagerfranskbrød :-)
SletDer findes også fiberrige boller og sandwich, men de mætter nok ikke så længe. Jeg ved at mine børnebørn også spiser godbidderne først :-)
Jeg husker også, at franskbrød var noget vi fik om eftermiddagen. Men nu bor vi jo i Luxembourg, og hylden med rugbrød er meget lille i supermarkedet og hylderne med baguette meget stor. Vi spiser stadigvæk vore rugbrødsmadder efter alle disse år, men nyder også en god sandwich, lavet af baguette med god ost og skinke.
SvarSletSpisevanerne hernede er anderledes, der spises meget fisk, mange forskellige grøntsager tilberedt med olivenolie. Mange indtager deres hovedmåltid til middag, børnene i vuggestue og børnehave spiser varm mad i institutionen. Så er det nemt med brød og pålæg til aften.
Når jeg ser på befolkningen, er det ikke mit indtryk, at der er flere overvægtige hernede. Noget der har slået mig er, at kagerne hos bagerne i Danmark bliver større og større, hernede er der ikke meget sukker i en fransk frugttærte, og kagerne hos de gode bagere er meget små og delikate.
Men det er interessant at se, hvor forskellige spisevanerne er i de forskellige lande.
Marianne, hvor er det en god ide, at børnene får et varmt måltid i institutionerne. Her bestemmer forældrerådet i den enkelte børnehave, om det skal være madpakker hjemmefra eller varm mad fra institutionens køkken. Det ene barnebarn skulle have madpakke med. Men ikke de to andre. Det er helt tydeligt, at børnene smager på maden og spiser mere forskelligt i børnehaven. Det smitter at spise det samme sammen med pædagogerne. Hjemme tillader de sig at være kræsne :-)
SletJeg har også lagt mærke til at kagerne er blevet større. Nærmest voluminøse. Jeg synes også, små kager er mest lækre.
Det er nemlig interessant med de forskellige spisevaner rundt omkring.
Jeg har lige været indlagt i 6 dage, og her fik jeg til min undren et helt nyt syn på hvilke fødevarer der blev serveret. Masser af hvidt brød, udkogte grønsager (der var ingen grove ukogte etc.), ris og pasta var ikke de grove, og sidst men ikke mindst var der masser af kage både til eftermiddag og aften.
SvarSletHeldigvis kom min datter med gulerødder til mig, så maven kunne få noget af det fiberrige.
Jeg tænker nok mere det er kombinationerne med diverse fedt, kulhydrater og protein der gør forskellen her i DK, kontra Asien, Syd Europa, for du ser ikke mange overvægtige Italiener, Asiater.
Nå men jeg tillader mig også en fødselsdagsbolle i ny og næ, foretrækker dog rugbrød (Levebrød Grov) og / eller hjembagt fuldkornsbrød. Og kage bagt med fuldkornssorter fremfor formalede melsorter.
Karin, det lyder som en kedelig oplevelse, du har haft med hospitalsmad. Jeg håber, du har det godt igen.
SvarSletJeg tror også, det har noget med kombinationer at gøre, når overvægt tager over. Som du gør, så spiser jeg også en bolle sommetider. Og en kage :-) Vi skal jo ikke forsage alting hele tiden :-)