søndag, maj 14, 2017

En halv time.

I flere år har hostaen vokset i denne her lille krukke.

Jeg vidste godt, den trængte til at blive plantet om, men det er bare ikke blevet til noget ...

Da jeg nu ville gøre alvor af det, viste det sig, at plante og krukke var uadskillelige. Jeg prøvede at skære med en kniv, og det lykkedes mig at få et par bittesmå aflæggere. Men der skal mindst mejsel og hammer til.
Min nabo mener, jeg må ofre krukken, og sådan ender det nok.

På bibliotektet har jeg lånt Grethe Bjerregaards bog "1/2 time i haven." med undertitlen den daglige haverunde.

Den teori tiltaler mig rigtig meget. Jeg er begyndt at praktisere det, og jeg er overrasket over så meget, der kan gøres på en halv time.
Det svære er at holde op efter så kort tid, men jeg har efterhånden flere erfaringer med, at jeg får mere ondt i mit knæ, hvis jeg bliver ved.
Jeg har taget tid på græsslåning, og fra jeg henter maskinen, til jeg sætter den på plads igen, går der 35 min.


Hvis man har en stor have, er det nok tvivlsomt, om en halv time om dagen er nok.
Men nok i min lille have, tror jeg.


8 kommentarer:

 1. Det er en super ide med en halv time hver dag. Jeg tror faktisk at de fleste haver ville kunne nøjes med det. Og min ville i hvert fald. Hold op, den ville være fin, hvis jeg gjorde det hver eneste dag. Kan du anbefale bogen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, de mange anbefalinger af planter, jordbund og arbejdsgange er nok for nybegyndere. Forfatteren er hortonom og den solide faglige baggrund skinner tydeligt igennem. Jeg har haft have i mange, mange år, så meget er genkendeligt for mig.
   Der er et par vældig gode små kapitler om ukrudt og skadedyr. Bogen er let læst og rigt illustreret med små fotos.
   Ja, jeg kan anbefale den. Den er meget praktisk forklarende på en måde, der gør det let at gå til de forskellige opgaver i haven.
   God fornøjelse i din have :-)

   Slet
 2. Hvor er jeg glad for at høre, at du også har 'set lyset' med den halve time :-) Min have er på 1800 m2 og jeg når altså meget efter den recept. Selv et større renoveringsarbejde. Godt nok er det ikke en velfriseret have med fine bede, det er heller ikke ideen, men alligevel. Og du har ret, det sværeste er at stoppe når tiden er gået ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Benedicte, det er vel nok en stor have, du har. Nærmest en park, tror jeg :-)
   Ja, det er svært at stoppe nogen gange ;-)

   Slet
 3. Hvis man er konsekvent og går ud hver eneste dag, så tror jeg de fleste villahaver kan holdes fint på den halve time.
  Når man har det, som dit knæ har det (og som Dittes ryg har det), er det godt med den restriktion,men ellers vil jeg hellere tage lidt mere tid og så måske ikke hver dag, men ideen er god.

  SvarSlet
 4. Ellen, det handler om at realitetsjustere. Ellers bliver man ked af det, sur, i dårligt humør og får mere ondt der, hvor man har sin svaghed. Men det er svært.
  Jeg kan huske dengang, da det efter nogle timers arbejde, virkelig kunne ses, at der var gjort en omgang i haven. Det var fedt og meget tilfredsstillende.
  Men små nøk har også sin værdi :-)

  SvarSlet
 5. Det med at måtte ofre en krukke, det har jeg desværre måttet gøre flere gange. Pudsig nok, har jeg ikke lært af det :-)
  ½ time, hver dag, hm. det vil være for meget i min, måske ikke som den bliver på sigt. Med en god ide, det er jo langt hyggeligere, end der skal en hel søndag tages fra, eller en hel weekend. bliver det taget i opløbet, altså ukrudtet, så kan det holdes nede.

  SvarSlet
 6. Karin, krukkeofring kan godt blive dyrt :-) På den anden side, så kommer der lidt nyt til.
  Et lille nøk ofte - er helt klart bedre for mig, end den helt store tur, der kræver arbejde i timevis.

  SvarSlet