lørdag, december 15, 2018

Nøddesteg og Lucia.

Der er så hyggeligt på Torvet med juletræet foran det gamle rådhus og boder med pynt og dekorationer. Der dufter af brændte mandler og gløgg. Jeg prøvede, om jeg kunne fotografere og fange stemningen på et billede. Men det lykkedes ikke. Enten stod juletræet skævt, eller også gjorde rådhuset. Der skal et godt billedredigeringsprogram til at få det hele i vatter.
Så det blev et billede af en måge. De er så irriterende, for de er overalt.

Jeg har været til en dejlig, hyggelig julefrokost hos min bror og svigerinde. Der var langt mere mad end vi kunne spise, så vi fik en 'madpakke' med. Jeg ønskede mig rester af medisterpølsen, for det gav mig en ide.
Min datter har længe ønsket, at jeg ville lave nøddesteg, men jeg ved, at børnene er skeptiske overfor mad, de ikke kender, så det ville være fint at kombinere nøddesteg med medisterpølse, og på den måde blev det middagen efter svømning i onsdags.
Jeg kiggede i mine gamle opskrifter, hvor der blev brugt et par skiver franskbrød blødt op i mælk til at binde det sammen. Jeg bruger ikke franskbrød nu, så det lod jeg være med.
Det er faktisk et stort arbejde at lave den ret, for der skal renses grønsager og snittes og hakkes.

Opskriften kom til at se sådan ud:
130 g hasselnødder og en lille håndfuld valnødder
2 store løg
1 fed hvidløg
250 g champignon
100 g knoldselleri
Grønsager og nødder får en tur i minihakkeren, men nødderne skal ikke blive til mel. Der skal være noget af bide i. Champignonerne skal heller ikke gøres helt ukendelige, så jeg holder tingene adskilt og kan bedre følge med i, hvor meget struktur der bliver tilbage.

Når det hele er hakket, blandes det og der tilsættes
3 dl hytteost
60 g havregryn (hvad jeg ikke gjorde, men vil gøre næste gang)
2 æg
2 tsk salt og peber fra kværnen.

Det hele blandes godt og hældes i en rugbrødsform og bages ved 180 grader i en lille time.

Eftersom jeg ikke havde puttet franskbrød eller havregryn i, var 'stegen' ikke så fast, så jeg kunne vende den ud på et fad. Men efter 10 min. havde den sat sig og hang fint sammen, når man 'skar den for' og tog den op på tallerkenen.
Vi fik kartofler, rødkål (fra glas) brun sovs og en råkostsalat til. Min datter var glad og svigersønnen, der smagte det for første gang, syntes godt om det.
Som ventet ville børnene ikke smage, men de var glade for medisteren.

Et af mine vennepar har et barnebarn, en voksen pige, der er blevet veganer. Der skal tænkes alternativt til jul, for hun spiser hverken æg eller mælkeprodukter. For mange vegetarer er nøddesteg oplagt til julemiddagen. Jeg synes også, den smager godt, og den kan tilsættes andre grønsager, end dem jeg har brugt. Den kan bages i et gratinfad og serveres som pate.

I Johannes børnehave var vi inviteret til Luciaoptog kl 16 i torsdags.
Allerede om morgenen var hun helt opsat på at gå Lucia, så det var en lang dag.

Vi var mange forældre og bedsteforældre, der var mødt op, og vi efterkom alle opfordringen til ikke at fotografere.
Det var bare så fint, at der ikke var blitzlys over det hele. Og de var så søde, de små piger.

Mit billede er, da det hele er overstået, og en af personalet gerne ville have et billede af pigerne.
For Johanne er det hele blevet for meget, og hun vil ikke med på gruppebilledet.
Så det slap hun for.

6 kommentarer:

 1. Det var en god idé både at servere nøddesteg og medisterpølse! Vi har flere gange lavet nøddested her hos os, men det er lidt kompliceret.
  Det du fortæller med den unge pige, der er blevet veganer, får mig til at tænke på min venindes datter, der blev alvorligt syg af B12-vitaminmangel, fordi hun ikke vidste nok.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte, det er nemlig mere tidskrævende at lave vegetarisk mad. Jeg ved, at Sundhedsstyrelsen fraråder vegansk mad til småbørn, så forældre der vælger det, har et stort ansvar for at sætte sig ind kostens sammensætning.

   Slet
 2. Jeg er ret skeptisk over for veganeres ideer om 'rigtig' mad - jeg tror de kommer til at mangle nogle vigtige ting. Vi kender bedsteforældrene til et veganerpar, som har en lille dreng på to år. Jeg er helt bekymret, for kan så lille et barn leve både vegansk og ernæringsmæssigt korrekt? Jeg ved, at bedsteforældrene også er lidt bekymrede, men jeg håber, at børneundersøgelserne ville afsløre hvis der var noget galt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg deler din skepsis og jeg kan godt forstå, bedsteforældrene er bekymrede. Jeg kender en børnefamilie med to små børn, hvor faderen er veganer. Han prøver ikke at overbevise sin kone og børnene til at blive det. Og det er selvfølgelig ok, når familien er enige.

   Slet
 3. Det lyder lækkert med nøddesteg. Det vil jeg prøve. Jeg prøver at lave flere kødløse dage om ugen, og det er godt med lidt forskelligt.
  Vi bedsteforældre er så søde og bekymrede, -og laver gerne forskellig mad til vores børn og børnebørn, så alle er tilpas.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er godt med lidt forskelligt til de kødløse dage. Jeg har indtryk at, at mange skærer ned på kødforbruget.
   Ja, vi bedsteforældre vil gerne være med til at gøre alle glade :-)

   Slet