søndag, marts 28, 2010

Nu med niqab

På kunstnernes påskeudstilling i Århus Kunstbygning er der især et kunstværk eller en installation (eller hvad man nu skal kalde den), der adskiller sig fra alle de andre, fordi man som gæst selv kan gå ind i den og blive en del af den.
Hanne Bang har lavet et værk "Try it", som består af en garderobestang med 10 burkaer, et spejl og en brugsanvisning. Meningen er så, at  udstillingsgæsten skal tage en burka på og tage niqab ned foran ansigtet - og så gå rundt og opleve udstillingen.

Den invitation kunne jeg ikke lade gå min næse forbi......

Heldigvis kom en hjælpsom gæst forbi. Det er ikke så let at iføre sig det klædningsstykke...

Så var jeg klar til at gå rundt og se udstillingen........

Mange af værkerne var en slags kommentar til aktuelle problemstillinger.
F. eks. den om cigaretter:
Det var ikke konen med æggene, der havde været forbi..... Æggene var monsterstore. Som dinosauræg?
Whatever, så var det hele tabt på gulvet.
Der var frygtelig varmt under burkaen og mine briller duggede.
Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg skulle af med den inden jeg drak en kop kaffe. Ganske vist kan det forreste stykke af niqab'en lægges tilbage på hovedet, så ansigtet bliver fri. Men kan kvinder mon gå på cafe eller restaurant med den beklædning??
Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvordan det er at være en muslimsk kvinde, der er vant til at gå klædt på den måde. Men for mig var det ganske forfærdeligt. Det var for varmt, og jeg mistede fornemmelsen af kontakt med andre mennesker. Ikke at jeg går og kontakter alle jeg møder. Men det er nemt at veksle en bemærkning og en øjenkontakt, synes jeg. Bare ikke når jeg er lukket inde på den måde....

Jeg kom til at tænke på den amerikanske professor Albert Mehrabian. Det er ham, der har udviklet teorier om verbal og non-verbal kommunikation. F. eks 7 - 38 - 55% reglen der betyder, at 7 % af det andre mennesker opfatter, når vi taler er ordene. 38% af det de opfatter er tonefaldet, og 55% af det der opfattes er kropssproget. Hvis ikke alle tre aspekter stemmer overens, vil det vi siger blive opfattet som utroværdigt.
Og så er det, jeg mener, at den klædedragt kan være en stor karrierehindring for de kvinder, der vælger at bære den. Kropssproget bliver nærmest ikke-eksisterende.

På vej tilbage mødte jeg én, der havde det rigtig, rigtig varmt....... Men det var trods alt et arbejde og ikke en religion eller livsholdning.


Det var for at fortælle os, at Tivoli Friheden snart åbner!

8 kommentarer:

 1. Det var et spændende "kunstværk",- det fik da helt tydeligt tanker igang at gå iført burka.
  Jeg tog rundt til flere værksteder i "åbne døre" i går, så jeg nåede ikke i Kunstbygningen. Det er ellers fine lokaler, de har.

  SvarSlet
 2. Betty, tak fordi du fortæller os om din erfaring med burka, som Eva skriver så sætter det nogle tanker i gang.

  SvarSlet
 3. Det må have været en meget spændende oplevelse. En side af mig siger, at jeg aldrig ville ydmyge mig selv ved at iføre mig den klædedragt - men på den anden side så er det et interessant eksperiment i disse rammer. Jeg ville aldrig gøre det på åben gade.

  Men er hele fidusen ikke netop at fjerne de 55% fra modtagerens opfattelse?

  Jeg er sikker på, at det må være ulideligt varmt. Men det er jo heller ikke ligefrem udtænkt for kvindens velbehag!

  SvarSlet
 4. Kære Betty
  Hvor er du dejlig åben og nysgerrig, og så har du ovenikøbet modet til at hoppe i dragten, for at "opleve det", og du kan fortælle, så jeg fik en rigtig god fornemmelse af, hvordan det var!
  Tusind tak for det!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 5. Eva, det var spændende og usædvanligt, det de udstiller i Kunstbygningen.


  Annette, selv tak. Jeg tænker stadig i dag ;-) Engang i en ikke alt for fjern fortid, måtte kvinder heller ikke gå med bukser/jeans her.


  Nille, i den sammenhæng kunne alle andre godt regne ud, det var udklædning. Det er vist ikke på kunstmuseerne vi møder de rigtige muslimske kvinder. Nej, jeg ville heller ikke gå på gaden. Men ved sådan et arrangeret setup, er det ligesom ikke alvor. Alligevel nok til at sætte tankerne i gang.
  Nej, det er nok ikke meningen, kvinderne skal bruge kropssproget. Ajj, jeg fatter ikke, de gør det!

  SvarSlet
 6. Kære Vibeke, så sparer du en tur til Århus ;-)når du har fået fornemmelsen for det.
  Der var kun to andre, der prøvede dragten, mens jeg var der. De tog den hurtigt af igen, så det var kun mig, der gik rundt i den. Men jeg gik og smilede under sløret. Det var lidt pudsigt - og afsindig varmt.
  Knus fra Betty

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 8. Det var en god ide, og jeg tager hatten af, fordi du ville tage udfordringen op.

  Din oplevelse fremmer ikke ligefrem forståelsen for, at det skulle være nødvendigt at iføre sig denne klædedragt, vel?
  Men det var måske heller ikke meningen?

  SvarSlet