tirsdag, marts 09, 2010

Potter.....

Da mit blik gled ned over tv programmet i går aftes, standsede det  på Svensk TV1 ved en film, der hed Miss Potter.
 Nu var jeg godt klar over, det ikke havde noget med Harry at gøre.....
Men kunne det have noget at gøre med Beatrix Potter, hvis tegninger og historier jeg elsker?

Det var en film baseret på Beatrix Potters liv. Renée Zellweger har hovedrollen og filmen udspiller sig i en velhavende familie i London, hvor Beatrix blev født i 1866. Hun voksede op under beskyttede forhold efter victorianske traditioner -  om vinteren i London og om sommeren i den smukke natur i Lake District  området. Allerede som barn var hun en dygtig tegner. Dyr var hendes yndlingsmotiver.
Da hun blev voksen, forsøgte forældrene at overtale hende til at blive gift, men hun afslog.
Hun levede for sin kunst og sit forfatterskab, men havde et hårdt slid med at finde et forlag, der ville udgive hendes bøger.
Efter afslag fra adskillige forlag blev hendes første bog om Peter Kanin endelig udgivet i 1902, og publikum elskede den straks. De følgende år producerede hun to bøger om året.
Hendes forlægger friede til hende i 1905, og hun var lykkelig, men forældrene var imod det, og overtalte hende til at tilbringe sommeren sammen med dem på landet, og hvis kærligheden overlevede den adskillelse, kunne de blive gift i oktober. Desværre døde hendes elskede den sommer efter kort tids sygdom.
Samme år købte hun sin første gård i Lake Distriktet. Landbrug, fårehold og naturbevarelse blev hendes store interesse og hun efterlod den engelske nation 1.600 hektarer jord og femten landbrug.
Da hun var 47 år giftede hun sig med en lokal sagfører. Hun døde i 1947.
Da mine børn var små, havde vi Beatrix Potters charmerende tegninger og historier i små bøger med én  historie i hver.
For ikke så længe siden så jeg hos boghandleren "De samlede eventyr om Peter kanin og hans venner", og den bog måtte jeg bare eje, selv om jeg vist ikke lige er målgruppen. ;-)
Jeg synes, det er en skøn bog. Og filmen i går var rigtig godt lavet. Den er fra 2006.

3 kommentarer:

 1. Betty, ja Beatrix Potters tegninger er eventyrlige. Tak for tippet med filmen, hvis jeg en dag skulle se den titel i programmet.
  En god dag til dig.

  SvarSlet
 2. Annette, jeg er vild med det viktorianske miljø. Der foregår så meget usagt og mellem linierne. Og så er det spændende med "upstairs - downstairs" relationerne mellem mennesker.
  god dag til dig også

  SvarSlet
 3. Øv, jeg havde set at filmen kom i fjernsynet, men så glemte jeg det igen. Ærgerligt - den film ville jeg gerne have set, for jeg kender absolut intet til Beatrix Potter eller hendes berømte bøger.

  SvarSlet