fredag, oktober 04, 2013

En strid om ord ...

Jeg er medlem af Ældre Sagen, og da jeg modtog det seneste nr. af medlemsbladet for et par dage siden, opdagede jeg, der var en værre læserbrevsaktivitet på grund af forsiden i det forrige nummer.
Det var ikke tegningen af denne her kække mand med støvsugeren i hånden, der udløste polemik. Det var ordene "Firs & Fucking Fantastisk".
Jeg synes, det er en frisk forside, men mange læsere blev stødt over den. En læser med engelsk baggrund synes, det er misbrug af det engelske sprog, og at redaktionen skulle skamme sig.
Redaktionen svarer, at ordet er brugt i betydningen "fandenivoldsk", og at det ikke skal opfattes helt bogstaveligt eller direkte oversat fra engelsk.
Dansk Sprognævn er blevet bedt om en kommentar. Interessant læsning. (hvis linket virker) Ellers kan jeg anbefale et medlemsskab af Ældre Sagen. (Det irriterer mig bare så meget, at Ældre Sagen er i to ord! Hvorfor ikke skrive det sammen til ÆldreSagen?)

Som i mit forrige indlæg, så tror jeg, ord har meget forskellig vægt og betydning for hver enkelt af os. Afhængig af uddannelse. Og hvor vi bor og mange andre ting.
For mig er det vigtigt, vi ikke bruger ord til at slå hinanden med. Som et barn er citeret for at sige "skæld-ud er ligesom at blive slået med ord" (kan ikke huske, hvor citatet kommer fra)

Efter jeg har læst de forskellige reaktioner, om Ældre Sagens forside, kan jeg godt blive lidt i tvivl og tænke, om redaktionen gik over grænsen? Ikke min men mange andres ...
Hvad synes du?

Mon jeg nu får noget spam eller irrelevante kommentarer, fordi jeg har brugt f-ordet, som ikke kan skrives eller nævnes i det pæne selskab i USA???
Hope not.

Om lidt kører jeg vestpå. Det er min hente-Mattias-dag, og det er rigtig hyggeligt.


4 kommentarer:

 1. Jeg hverken følte mig stødt eller blev forarget, men var noget forundret over, at de vil være så oversmarte, som var det første ord, der faldt mig ind. "Syng med de fugle, du er iblandt", og hvor mange på 60+ bruger F-ordet, mon? Næppe mange.
  At Ældresagen skal være i to ord, irriterer mig langt mere end omtalte forside, og der er en del sprogfagfolk, der har drillet dem med eller kommenteret på det navn, så hvorfor de ikke bare kapitulerer og omdøber, forstår jeg ikke.

  SvarSlet
 2. Ellen, hvis teksten havde været på forsiden af et ungdomsblad, var der ingen, der ville have protesteret. Måske er der kommet nogle unge mennesker, som vil give den gas på bladets redaktion ;-)
  Mon ikke der snart kommer en sammenskrivning af ordet. Sidst det blev debateret, var forklaringen eller undskyldningen, at det var mere enkelt for ældre medborgere at læse navnet på bladet, når det var skrevet i to ord. Da var jeg lige ved at melde mig ud ;-)

  SvarSlet
 3. Ej, for en ualmindelig DÅRLIG undskyldning! Det kan da næsten også få mig til at melde mig ud igen :-)

  SvarSlet