tirsdag, oktober 08, 2013

Kirken som butik.

Bygningen blev oprindelig bygget som Metodistkirken. Det er mange år siden, menigheden solgte kirken, og de seneste år har et arkitektfirma holdt til her.
Huset har været til salg, og modetøjsbutikken iB er flyttet ind.
Indehaveren har ønsket at understrege, at bygningen oprindelig var en kirke. Og det kan man virkelig se.
Disken med kassen er opstillet som et alter med den syv armede lysestage bagved.
Der er utallige kristne symboler rundt omkring i butikken.Når man så har udvalgt noget tøj og går til prøverummet, bliver man mødt af det her syn.
Kors på døren, opslået bibel i vindueskarmen og Kristusbilleder i vinduet.

Jeg viser kun et lille udpluk af dekorationerne, som jeg synes er lidt overdrevne. På den anden side, som kristen skulle jeg vel ikke synes, det kan blive for meget?
Mon indehaveren er kristen og gerne vil sprede budskabet? Eller er det for at få reklame og opmærksomhed?
Det er smukke højloftede lokaler i to planer og smukt tøj i eksklusive mærker, så jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke er udelt begejstret.
For nogle år siden blev Adventkirken lavet om til yogacenter og Frelsens Hærs kirke til diskotek. Det er i orden for mig at bruge nedlagte kirker til andre formål. Men når formålet ændres, er der ingen grund til at fortsætte med tidligere symboler, synes jeg.
De her engle, der er mange af, er lidt sjove.


12 kommentarer:

 1. Du fredsens! Hold da op, Betty - her passer din blogs titel vel nok godt.
  Jeg får en slags kvababbelser over at se dette. Kan ikke lade være at tænke, at det hellige i den grad er blevet profant her.
  Jo, det er jo et smart trick at brande sit firma med stedets historik, men jeg synes, det er usmageligt.
  Jeg må absolut ind for at se det med egne øjne
  Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.

  kærlig hilsen
  Ingrid (Ingrids provoblog)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ingrid, du boede vel på øverste etage dengang? Men du kan sikkert kende det indvendige af huset. Lad mig vide, hvis du kommer til Silkeborg, så kan vi måske ses ;-)

   Slet
 2. Hmmmm, der er en fin grænse, - og den er for mig overskredet. Indretning med respekt for hvad huset har været før er ikke det samme som at man skal overgøre symbolerne.
  I øvrigt synes jeg godt, man kan "genbruge" kirker til andet. Men altså med respekt. Og som du synes jeg faktisk godt om englene, - de er en humoristisk "kommentar" i modsætning til "indretningskorsene" eller "Gud er kærlighed". Men nu er smag og behag jo forskellig....., så måske er forretningen et besøg værd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, helt sikkert er smag og behag forskellig. Muligvis får butikken flere kunder, fordi indretningen i sig selv er så speciel i forretningsverdenen.
   Ja, jeg synes også humor er godt i alle sammenhænge.

   Slet
 3. Det er dejligt, når kirker bliver genbrugt, og det er da gjort med stor fantasi her, kan jeg se på dine billeder. I Frederiksværk har vi en blomsterbutik i en smuk, gammel kirke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte, jeg kan ikke rigtig forlige mig med denne her udsmykning. Den er for meget for mig. Men fint nok, at kirker kan genbruges.

   Slet
 4. Kors i R.... Nej, det vil jeg alligevel ikke skrive, men jeg synes godt nok, at det er vildt overdrevet. Jeg ville ikke blive i sådan en butik i 2 minutter. Jeg synes faktisk, at dekorationerne minder om noget, som satanister kunne præstere. Godt ord igen. Jeg håber ikke, tøjet er uimodståeligt, for så kan du jo blive nødt til at gå derind igen. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha-ha Henny , som du kan sige det ;-)
   Det er faktisk noget pænt tøj. I maj købte jeg den kjole, jeg havde på til min datters bryllup. Da var butikken stadig i de gamle lokaler. Men det er heller ikke billigt tøj, der sælges, så jeg vil ikke få min gang der så tit ...

   Slet
 5. Jeg ved egentlig ikke rigtig, hvad jeg skal mene, men umiddelbart synes jeg nok, det hele er en kende overdrevet - især med alle de kors og ikke mindst 'alteret', hvor man betaler. Dette virker nærmest helt blasfemisk.
  Siger agnostikeren ... men det virker lidt som manglende respekt for religionen, og respekt for andres tro synes jeg, man skal have, også selv om man ikke selv er religiøs.

  SvarSlet
 6. Ellen, du siger noget, der rammer rigtigt. Nemlig, at det er respektløst at bruger symbolerne så overdrevet.
  Det er en fin egenskab at vise respekt også for dem, man ikke er enige med i alting. ;-)

  SvarSlet
 7. Provokerende, opsigtsvækkende, debatskabende, tankevækkende og måske endda både lidt sjovt og usmageligt på samme tid. Jeg elsker det! Hold så op, jeg synes det er genialt. Det ville være en shoppetur jeg sent ville glemme, hvis jeg kom derind.Det sætter så mange tanker i gang hos mig. Ikke mindst i denne tid, hvor en masse kirker lukker (og er lukningstruet). Hvorfor er de det? Fordi ingen besøger dem. Hvad gør vi i stedet? Hvor går vi hen? Hvor samles vi? Hvad bruger vi vores tid på? Hvad vægter vi højest? Hvad er helligt for os? Jeg tillader mig at komme med et bud (af mange) på det sidste spørgsmål: FORBRUGET! Og hvad skal vi bruge de lukkede kirker til? Ja, men jo mere jeg sidder og skriver - jo mere vild bliver jeg med det. Synes næsten det er kunst :-D!! Af den provokerende slags. Oveni det illustrerer det rigtig godt det danske frisind. Hvilken gave det er, at bo i et land, der tillader dette. . og det kommer fra en kirkegænger. Hvis der har været dybere tanker bag denne udsmykning er det fantastisk - men det må vi lade stå hen i det uvisse.

  SvarSlet
 8. Maier, jeg ser først din kommentar i dag. Tak for den. Skøn kommentar, der sætter tanker i gang hos mig og har givet mig nye vinkler.

  SvarSlet